Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Nalba – mai mult decât o floare!

Publicat

în

Nalba – indicații terapeuticeNalba mare (Althaea officinalis)Nalba de grădină (Althaea rosea) • Nalba de pădure (Malva silvestris)

Este o plantă catifelată, cu flori pictate în culori diferite, de la alb la mov. Zveltă şi graţioasă, înnobilează locurile în care creşte, pe maidane şi pe margini de drum. Se culege de două ori pe an, dar în luna iunie, are cea mai mare concentraţie de principii active. Este folositoare întreaga plantă. Rădăcinile nu se spală, se curăţă mecanic, prin frecare cu o perie, deoarece principiile active conţinute în plantă sunt foarte solubile în apă şi, dacă spălăm rădăcinile, aceste medicamente naturale se pierd. În terapeutică, se folosesc patru specii de nalbă, care au acelaşi efect binefăcător.

Citește și: Roşiile, proprietăți terapeutice – un rezervor de vitamine şi minerale

Electrica Furnizare Discount

Nalba mare (Althaea officinalis) este înaltă şi graţioasă, asemenea unei balerine care îşi execută mişcările delicate asupra covorului verde pe care vara îl întinde în oraşe, dar şi în păduri, la umbra copacilor. Creşte în zone umede, prin zăvoaie şi trestirişuri, pe lângă ape repezi sau bălţi, bucurând privirea cu florile ei alb-roz.

Nalba de grădină (Althaea rosea) se deosebeşte de nalba mare prin coloritul florilor care sunt purpurii-negricioase, roşu, roz spre maro. Recoltarea constă în ruperea corolei fără caliciu. Se desprind cel mai bine când florile încep să înflorească. Uscarea naturală se face mai întâi la soare (5-6 ore), apoi în poduri. lNalba mică, denumită popular caşul popii, are la fel ca nalba mare (Malva pusilla) flori delicate, roz-albe, care se recoltează imediat după deschidere, în timp ce rădăcinile se recoltează toamna, spre sfârşitul vegetaţiei, iar frunzele, în timpul înfloririi. Caracteristic la această specie sunt fructele care se prezintă sub forma unor turtiţe în formă de disc, de culoare verzuie, ce pot fi consumate şi în stare crudă. Este o plantă care creşte cel mai mult în flora spontană, pe lângă garduri şi margini de drum, dar se cultivă şi în grădini. Recoltarea se face pe timp uscat, frumos, după orele 10, când roua s-a ridicat. Se usucă la umbră, în strat subţire, în locuri aerisite. Se poate face o uscare naturală sau artificială, la 40-50 de grade Celsius.

Citește și: Salvia, planta miraculoasă care ”nu lasă bătrâneţea să se apropie

Nalba de pădure (Malva silvestris) se recunoaşte uşor, prin florile de culoare roşu-violaceu, cu vinişoare mai închise la culoare. La fel ca şi suratele ei, creşte pe margini de drum, printre dărâmături, în lanurile de cartofi şi în locuri păscute. Frunzele se recoltează înainte de înflorire, iar florile în timpul înfloririi. Se usucă la umbră în strat subţire, pe rogojini sau hârtie.

Preparate pentru uz intern

Macerat la rece.

Este cel mai valoros medicament care poate fi preparat din frunze şi flori de nalbă, pentru că principiile active ale plantei catifelate se dizolvă foarte uşor în apă. Adevărat elixir pentru bolile faringelui şi laringelui, ameliorează răguşeala, datorită substanţelor emoliente, şi este un autentic adjuvant în tratamentul celor care suferă de tuse, bronşite, infecţii renale, tulburări gastro-intestinale sau enterită (infecţie a intestinului subţire cauzată de intoxicaţii sau alergii). Acest medicament natural se prepară simplu, fără efort. Iată de ce avem nevoie: Ingrediente: 15 g (o lingură) rădăcină de Nalbă mărunţită şi 250 ml (o cană) de apă rece. Mod de preparare şi administrare: Apa se toarnă peste plante şi amestecul se lasă acoperit, vreme de 12 ore, eventual de dimineaţa până seara. După această perioadă, se strecoară şi se adaugă 5 g (un vârf de cuţit) de bicarbonat alimentar, pentru a preveni iritaţiile gastrice. Maceratul se păstrează în frigider. Indicat este să se consume fracţionat, câte două sau trei linguri, înainte de fiecare masă. Se recomandă la tuse, bronşite, infecţii renale, tulburări gastro-intestinale, enterită.

Citește și: Echinacea – antibiotic natural • Tratamente interne cu echinacea: Răceală, Bronşita cronică, Sinuzita, Cistite, nefrite, pielo-nefrite, Adjuvant în infecţii bacteriene, Alergie respiratorie, Artrită

Infuzia de nalbă.

Mod de preparare şi administrare: Peste 10 g (două linguriţe) de frunze tocate mărunt, se toarnă 250 ml (o cană) de apă clocotită. Amestecul este lăsat la infuzat 30 minute, după care se strecoară şi poate fi băut. Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, vreme de 3 săptămâni. După o pauză de şapte zile, tratamentul poate fi reluat. Preparat corect, ceaiul se dovedeşte a fi un adevărat elixir pentru cei care suferă de cistită, constipaţie, spasme sau crampe abdominale.

Citește și: Cătina – proprietăți • Rețete cătină: cătina cu miere, siropul de cătină, tinctura, pulberea • Boli care se tratează: gripă, guturai, sensibilitate la răceli, hepatită, ciroză hepatică, anemie, adjuvant în bolile grave (cancer, leucemie, scleroză în plăci), alcoolism şi tabagism, adjuvant în bolile psihice

Ceai din nalbă şi flori de soc.

Cunoscute pentru acţiunea lor benefică asupra persoanelor cu diverse alergii, florile de soc îşi pot alătura forţele cu nalba, într-un preparat care reprezintă un real ajutor şi pentru cei care suferă de constipaţie cronică sau calculoză renală (pietre la rinichi). Ingrediente: 10 g (două linguriţe) de nalbă tocată mărunt, 10 g flori de soc şi 250 ml apă (o cană cu apă). Plantele se pot folosi atât proaspete, cât şi după ce au fost uscate. Mod de preparare şi dozaj: După ce amestecul de plante a ajuns la punctul de fierbere, vasul se acoperă şi ceaiul se lasă în repaos 10 minute. La final, se strecoară şi poate fi băut. Preparatul se păstrează în frigider, vreme de trei zile. Doza recomandată este de 30 ml (2 linguri), de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă.

Citește și: Terapia cu flori de fân, ieftină şi uşor de aplicat – plante, tratamente și indicații

Decoct de nalbă.

Ingrediente: 20 g (o lingură cu vârf) flori şi frunze de nalbă mărunţite, 250 ml apă clocotită (o cană). Mod de preparare şi dozaj: Plantele sunt aşezate într-un vas emailat, apoi se adaugă apa. Se fierb timp de 15 minute, completându-se treptat lichidul care se evaporă. Licoarea este consumată călduţă, într-o doză de 3 ceşti (o ceaşcă de cafea are 50 ml) pe zi. Se recomandă ca decoctul să fie băut pe stomacul gol, înainte de fiecare masă. Efecte terapeutice: Concentratul este indicat mai ales celor care suferă de bronşită, blocaj renal, afecţiuni ale vezicii urinare sau digestie dificilă. De asemenea, este indicată celor afectaţi de gastrită, ulcer sau alte iritaţii ale aparatului digestiv.

Citește și: Merişoarele (afinele roşii) denumite şi „insulina verde” – proprietăți

Tinctura din nalbă.

Ingredientele necesare sunt: 30 g frunze, tulpină şi flori de nalbă, 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Mod de preparare şi dozaj: Plantele se pun într-un borcan cu filet (nalba poate fi folosită şi uscată). Deasupra se toarnă alcoolul, borcanul se închide ermetic, iar preparatul se lasă la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluţe de culoare închisă. Pentru tratament, sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia ori de câte ori este nevoie. Efecte terapeutice: Prin efectul său emolient, extractul de nalbă aduce un plus de sănătate organismului, acţionând benefic asupra căilor respiratorii iritate. Preparatul acţionează eficient şi pentru bolile de rinichi, dar alină şi durerile provocate de afecţiunile gastrice. Cu un puternic rol antiinflamator, licoarea este un adevărat medicament natural care poate fi folosit, ca adjuvant, în tratamentul bronşitei.

Citește și: Tratamente cu sfeclă roșie • Preparate din sfeclă rosie • Rețete cu sfeclă roșie

Tinctură combinată.

Acest elixir îmbină acţiunea binefăcătoare a trei plante medicinale: nalba, care prin efectul emolient calmează organele iritate, muşeţelul, recunoscut drept dezinfectant natural de excepţie, şi teiul, cu rol de întărire a sistemului nervos. Se poate obţine simplu, în laboratorul bucătăriei, şi este un preparat valoros pentru farmacia casei. Ingredientele necesare: 20 g (o lingură cu vârf) de flori şi frunze de nalbă uscată, 10 g (două linguriţe) flori de muşeţel uscat, 5 g (o linguriţă) flori de tei, uscate şi măcinate groşcior, 200 ml alcool alimentar de 70 de grade. Mod de preparare şi dozaj: Plantele se amestecă într-un recipient care poate fi închis ermetic, iar deasupra se toarnă alcoolul. Pe parcursul procesului de preparare a tincturii se respectă procedura descrisă mai sus, la obţinerea tincturii de nalbă. Indicat este să se consume 20-30 de picături, de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni ameliorează cu succes simptomele bronşitei cronice, tusei, dar şi pe cele ale stomatitei şi iritaţiilor aparatului digestiv. Efectul calmant al teiului şi acţiunea antibacteriană a muşeţelului sunt adevărate arme pentru a combate imunodeficienţa. În combinaţie cu nalba, cele două plante se aliază într-un preparat binefăcător pentru întregul organism, alungă microbii şi bacteriile, alină durerile în gât şi induce starea de linişte atât de necesară organismului nostru pentru a se reface. Pentru uz extern

Citește și: Quinoa – proprietăți • Cum se prepară și se consumă ? • Quinoa rețete • Quinoa beneficii

Gargară cu decoct de nalbă.

Este un medicament natural de mare folos celor care suferă de amigdalită, dar şi de inflamaţii ale coardelor vocale. Pentru a beneficia de efectul terapeutic al nalbei trebuie să obţinem un decoct (conform reţetei descrise mai sus). Gargara se efectuează de două ori pe zi, de preferinţă după mesele de dimineaţă şi de seară. Uşor călduţ, decoctul poate fi un autentic pansament pentru dinţii sau măselele dureroase şi constituie un real ajutor pentru cei care se confruntă cu abcese dentare.

Citește și: Pepenele galben proprietăți • Pepenele galben în cura de slăbire • Pepenele galben vitamine • Tratamente cu pepene galben

Comprese cu nalbă.

Frunzele şi florile de nalbă se toacă mărunt şi se zdrobesc apoi într-un mojar. Pasta astfel obţinută se întinde pe o bucată de tifon şi se bandajează zona afectată. Pansamentul natural îndepărtează durerile cauzate de articulaţiile inflamate şi ameliorează cuperoza şi simptomele dermatozei.

Citeşte şi: Dovlecelul prorietăţi • Remedii cu dovlecei • Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor: scleroza multiplă, supragreutatea, miopie, cataractă, boli oculare, cancerul • Tratamente interne: astm, reumatism, poliartrită reumatoidă, ischemia cardiacă, constipaţia, hipertrofia prostate

Comprese cu infuzie combinată.

Se prepară o infuzie din 10 g (două linguriţe) de nalbă uscată şi 5 g (o linguriţă) de flori de muşeţel uscate. Când licoarea este călduţă, se toarnă peste o bucată de tifon. Deasupra va fi înfăşurată o folie de nailon. Astfel folosite, compresele ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, opresc sângerările şi împiedică apariţia cicatricelor. lCataplasme din nalbă. Pentru calmarea durerilor provocate de ulcere varicoase, picioare umflate sau articulaţii inflamate este necesar să preparăm mai întâi extractul fluid de nalbă şi pe urmă să îl amestecăm cu argilă. Extractul fluid de nalbă presupune fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinctură (preparată conform procedeului descris mai sus), până când lichidul se evaporă, ajungând la o treime din cantitatea iniţială (30 ml). Esenţa astfel obţinută se amestecă cu argilă până se transformă într-o pastă subţire. Întindem pasta pe o bucată de tifon şi aplicăm bandajul pe zona afectată fără a lega strâns (eventual se poate acoperi cu o folie de nailon). Pentru un efect maxim, cataplasma se ţine 30 de minute.

Citeşte şi: Stirul plantă medicinală • Stirul – proprietăţi • Ştirul – culegere, conservare, efecte • Uleiul de seminţe de ştir • Ştir împotriva cancerului

Băi terapeutice.

Îmbăierea este binefăcătoare îndeosebi în cazul dermatozelor, dar băile locale sunt un adevărat tonifiant pentru picioarele umflate sau obosite. În apa din cadă, se toarnă o infuzie concentrată, obţinută prin fierberea a 300 g de plantă în doi litri de apă. Tratamentul durează două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi, şi este recomandat de 4-5 ori pe an. În cazul băilor de şezut, pentru hemoroizi, este indicat un decoct preparat prin fierberea a 50 g nalbă la un litru de apă.

Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir

Reţete de frumuseţe

Mască din nalbă şi argilă.

Ingrediente: 5 g (o linguriţă) de argilă şi 15 g (o lingură) decoct de nalbă, preparat conform metodei descrise. Mod de preparare: Argila şi decoctul de nalbă se amestecă până la omogenizare, iar mixtura se aplică pe faţă. Pentru efecte optime, este indicat să se ţină vreme de 15 minute, pentru îndepărtare fiind recomandată clătirea cu ceai de muşeţel călduţ.

Citeşte şi: Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni care pot fi tratate cu leurda

Mască de nalbă pentru ten sensibil.

Ingrediente: 30 g nalbă uscată (se foloseşte întreaga plantă, inclusiv rădăcina), 15 g miere polifloră. Mod de preparare: Nalba uscată se mărunţeşte până ajunge la densitatea unei pulberi. Planta se pune într-un vas şi deasupra se toarnă mierea, dizolvată în 30 ml (două linguri) de apă călduţă. Cele două componente se amestecă până la omogenizare, apoi mixtura se aplică pe faţă. Indicat este ca loţiunea să fie ţinută timp de 30 de minute, efectul fiind de catifelare şi împrospătare a tenului.

Publicitate

Sănătatea și natură

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Publicat

în

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Ţelina este o plantă leguminoasă, cu proprietăţi sanogene, fiind considerată un super – ingredient în gastronomie, mai ales în bucătaria mediteraneeană. Ţelina are în compoziţie 90% apă, un conţinut bogat în fibre, vitamine din grupul A, B,C , dar şi minerale precum calciu, fier, potasiu, magneziu.

Ajută sistemul nervos

Mineralele din compoziţie contribuie la o bună funcţionare a sistemului nervos şi endocrin. Este important să o introducem în meniul copiilor,  pentru că are un rol benefic în procesul de creştere şi dezvoltare.

Ţelina poate fi consumată sub forma de sucuri, singură sau în combinaţie cu alte legume, deoarece stimulează sistemul imunitar şi, prin conţinutul în fier şi magneziu, participă la combaterea stărilor de oboseală fizică, surmenaj şi anemii.

Electrica Furnizare Discount

Putem folosi rădacina de ţelină crudă la prepararea unei salate, singură sau în combinaţie cu mere rase, morcov ras, măsline, sau la supe, în combinaţie cu dovlecei, ciuperci, fiecare alcătuind o masă hrănitoare, săţioasă, dar în primul rând sănătoasă şi curativă, pentru că are proprietăţi tonice, laxative şi hipoglicemiante.

Frunzele de ţelină conţin vitamina C şi sunt benefice în uzul extern , deoarece pot stimula cicatrizarea plăgilor, degerăturilor,  iar uleiul de ţelină are proprietăţi antihipertensive, prin conţinutul în ftalide.

Revigorează tenul

În cosmetică este folosită la produsele ce combat căderea părului, deoarece infuzia din frunze de ţelină înlătură mătraţa şi întăreşte rădăcina firului de păr. O putem regăsi în  componenţa  produselor de îngrijire a tenului, deoarece are efect revitalizant şi cicatrizant, poate ameliora acneea şi calma tenul iritat, ridat.

Combate obezitatea

O recomand celor  care doresc să scadă în greutate, deoarece are efect hipocolesteroleminat şi un conţinut caloric negativ, adică consumul energetic pentru digestia ei depăşeşte încărcătura calorică, iar prin proprietăţile diuretice şi depurative ajută metabolismul şi facilitează digestia.

Recomand persoanelor vârstnice să o introducă în dietă , deoarece prin proprietăţile sale antiinflamatoare poate reduce simptomele afecţiunilor articulare, dar are totodată şi proprietăţi  hipoglicemiante, antihipertensive şi ajută la combaterea constipaţiei, afecţiuni des întalnite în rândul seniorilor.

Scapă bărbaţii de impotenţă

Ţelina e  un bun adjuvant în dereglările hormonale, fiind benefică atât pentru afecţiunile masculine, asta pentru că participă la combaterea impotenţei (sucul de ţelină creşte androsteronul), dar şi pentru afecţiunile feminine, participă la combaterea dismenoreei,  infertilităţii,  dar are un rol esenţial şi în ameliorarea simptomelor din perioada menopauzei.

sursa: csid.ro

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Laserul CO2 fracționat, tehnologie de ultimă generație în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate, acum și în Alba Iulia, la Clinica Dermisana (P)

Publicat

în

Laserul CO2 fracționat, tehnologie de ultimă generație în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate, acum și în Alba Iulia, la Clinica Dermisana

Pielea este cel mai mare organ al omului. Avem, practic, circa 2 mp de înveliș expus uzurii poate mai mult decât oricare alt organ. Ea este contactul nostru cu lumea exterioară, platoșa împotriva bacteriilor și a virusurilor și, de ce nu, cartea noastră de vizită, și nu doar la nivelul chipului, iar doamnele înțeleg foarte bine ce vreau să spun.

Grija pentru sănătatea și frumusețea pielii a preocupat suflarea feminină, dar nu numai, din cele mai vechi timpuri, așa că nu e de mirare că tehnologia a evoluat în pas cu nevoile acestui organ plurivalent. Să te simți bine în pielea ta este astăzi mult mai ușor datorită diverselor proceduri și aparaturi menite să vindece leziunile și să îmbunătățească aspectul.

O veste bună  în acest sens vine de la cea mai mare clinică de la noi, cu specializare în diagnosticul și tratamentul minim invaziv și chirurgical al patologiilor de piele și vasculare, medicină estetică, tratamente laser și remodelare corporală, Clinica „Dermisana”. De 6 ani pe piața din Alba Iulia, aceasta are o echipă de medici specialiști formați în centrul universitar Cluj-Napoca, gata să ofere servicii complexe, atât pe partea de patologii de piele, cât și pe cea de frumusețe și îngrijire corporală. Vestea bună este că, dincolo de know-how-ul medicilor, în „flota” aparaturilor de ultimă generație a clinicii a intrat recent Laserul CO2 fracționat, cea mai recentă tehnologie în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate.

Electrica Furnizare Discount

Laserul CO2 poate fi folosit atât în locul clasicelor metode chirurgicale (bisturiu, electrocauter) pentru cele mai fine operații, cât și cu ajutorul unui scanner computerizat ce livrează energia laserului într-o formă fracționată pentru realizarea faimoasei proceduri de rejuvenare, de întinerire a pielii (prin reducerea ridurilor sau a pigmentației și revitalizarea pielii prin stimularea de colagen).

Care sunt beneficiile pentru procedura cu laser CO2?

Tehnologia minim invazivă se recomandă în cazul operațiilor de piele: *papiloame, fibroame, veruci, condiloame, angioame, keratoze, siringoame, xantelasme, anumite tipuri de alunițe și multe altele; *în tratamentul cicatricilor: post-acneice, post-chirurgicale, hipertrofice, atrofice, tratamentul cicatricilor post-arsură, al cicatricilor cheloide; *în tratamentul vergeturilor; *în tratarea melasmei, a petelor pigmentare, tratamentul ridurilor, rejuvenarea pielii fotoîmbătrânite: față, gât, decolteu, mâini; *tratamentul onicomicozei.

Gata cu „las` că merge și așa”, se poate altfel! Să vrei o piele sănătoasă și mai frumoasă nu e un moft, e o condiție a stării de bine, o realitate pe care o merităm cu toții.

Sfaturi de specialitate și soluții aplicate solicitărilor dumneavoastră puteți primi la Clinica „Dermisana”, pe Calea Moților, nr. 144, în Alba Iulia. Mai multe informații despre proceduri, tarife și programări obțineți la telefon: 0767-536-012 sau pe pagina oficială www.dermisana.ro.

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Mitul celor 10.000 DE PAȘI pe care trebuie să-i facem în fiecare zi a fost „spulberat”. Concluziile unui studiu de 11 ani

Publicat

în

Mitul celor 10.000 DE PAȘI pe care trebuie să-i facem în fiecare zi a fost „spulberat”. Concluziile unui studiu de 11 ani

Ani la rând, ştiinţa a promovat ideea că, pentru a fi sănătoşi şi a tări mai mult, ar trebui să parcurgem cel puţin 10.000 de paşi pe zi. În realitate, ultimele descoperiri ale ştiinţei arată că este nevoie de mai puţin.

Potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea din Massachusetts, mersul pe jos vreme de 7.000 de paşi pe zi ajută la reducerea riscului de deces prematur pentru persoanele de vârstă mijlocie cu 50% până la 70%.

Efectuarea a 10.000 de paşi sau mai mult pe zi, pe de altă parte, nu reduce în continuare riscul, potrivit Amandei Paluch, profesor de epidemiologie a activităţii fizice la Universitatea din Massachusetts (SUA) şi autoare a studiului, care a durat 11 ani.

Electrica Furnizare Discount

Concepţia greşită a celor 10.000 de paşi pe zi

„Rezultatele studiului nostru evidenţiază eforturile în continuă evoluţie de a stabili orientări bazate pe dovezi pentru o activitate fizică simplă şi accesibilă care să beneficieze de sănătate şi longevitate, precum mersul pe jos”, explică cercetătoarea. „Cei 10.000 de paşi pe zi, adesea recomandaţi, nu reprezintă un ghid stabilit ştiinţific, dar au apărut în urma unei campanii publicitare pentru un pedometru (n.r. – aparat care înregistrează automat numărul de paşi) japonez”.

Paluch şi colegii săi şi-au propus să afle câte paşi sunt necesari pe zi pentru a avea beneficiile pentru sănătate. Pentru a-şi desfăşura cercetările, au folosit datele dintr-un studiu realizat de Coronary Artery Risk Development at Young Adults (CARDIA), care a analizat aproximativ 2.100 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 50 de ani.

Participanţii au fost împărţiţi în 3 grupuri: volum mic (mai puţin de 7.000 de paşi pe zi), moderat (între 7.000-9.999 paşi) şi mare (mai mult de 10.000 de paşi).

În analiza datelor, cercetătorii au verificat indicele de masă corporală, fumatul şi alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatele. „Am văzut beneficii substanţiale pentru sănătate între 7.000 şi 10.000 de paşi, dar nu am văzut un beneficiu suplimentar dacă trecem dincolo de 10.000 de paşi”, spune Paluch.

Şi cei de la Harvard au spulberat mitul

De fapt, nu este prima dată când mitul celor 10.000 de paşi este pus la îndoială. În trecut, cercetătorii de la Harvard Medical School au demonstrat deja că, în medie, aproximativ 4.400 de paşi pe zi sunt suficienţi, pentru a reduce rata mortalităţii.

Cu toate acestea, studiul a analizat participanţii care au fost mai în vârstă decât cei din studiul din Massachusetts, ceea ce ar putea explica de ce mai puţini paşi reduc rata mortalităţii: cei peste 70 de ani trebuie să facă mai puţină activitate, ca să obţină beneficii pentru sănătate.

Potrivit cercetătorilor din Massachusetts, nu există nicio relaţie între intensitatea sau viteza pasului şi mortalitate.

„Ceea ce am constatat este că există o reducere a riscului de mortalitate, dar până la un anumit punct”, a recunoscut Paluch. 7.000 pare un număr infinit. În realitate, nu este. În medie, facem deja 5.000 de paşi pe zi, ceea ce corespunde unei distanţe de aproximativ 4 km.

sursa: mediafax.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare