Rămâi conectat

Cultură Educație

10 martie 2025 | Aurel Pantea, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Lucian Daramus

Publicat

în

10 martie 2025 | Aurel Pantea, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Luni, 10 martie 2025, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își propun să îi aducă un cald omagiu sărbătoritului zilei, uneia dintre cele mai remarcante personalități culturale ale județului Alba, domnului Aurel Pantea.

Astfel, pe parcursul întregii zile, între orele 09.00–17.00, sunteți invitați la sediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, unde puteți răsfoi volumele de poezie, eseistică sau critică literară aparținând domnului Pantea, iar pe cele ce vă rămân la suflet, le puteți împrumuta acasă prin serviciul de împrumut, de la secția pentru adulți a bibliotecii.

Citește și: FOTO | Radu Stanca, reper cultural în viața Sebeșului natal: Tinerii l-au omagiat cu poezie și muzică

Cei care doresc să se informeze despre viața și opera personalității omagiate, o pot face pe pagina de Facebook a bibliotecii, unde, la ora 10:00, se va posta un scurt medalion bibliografic.

Aurel Pantea s-a născut pe 10 martie 1952 în Chețani, județul Mureș. Acesta este unul dintre cei mai reumiți poeți și critici literari români contemporani. A absovit Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj (1972-1976). În timpul studenției a fost redactor la revista „Echinox”. După absolvire, a fost profesor la Borșa-Maramureș și Alba Iulia (1976-1983), corector la ziarul „Unirea” din Alba Iulia (1980-1984).

În anul 1992 a obținut prin concurs titlul de lector la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Istorie și Filologie. În cadrul facultății a susținut cursul și seminarul de „Introducere în teoria literaturii” și „Literatură comparată („Originile și metamorfozele lirismului”). Din 1997 a condus cursul de „Tematologie” în cadrul aceleași universități, iar din 1998 cursul și seminarul de „Literatură comparată” („Condiția omului în teatrul modern”).
În anul 2006 a fost ales președinte al nou înființatei Filiale Alba Hunedoara, a uniunii Scriitorilor din România, cu sediul la Alba Iulia, pe care a condus-o până în anul anul 2017.

Dintre operele sale de referință amintim: „Casa cu retori” (1980), „La persoana a treia” (1992), „Simpatii critice”, (2004), „Nimicitorul” (2012), „Recviem pentru tăceri și nimiciri” (antologie) (2013), „Poeți ai transcendenței pline. Epifanii ale indeterminatului”, 2003 (ediția a II-a, 2005) și „Metamorfozele lirismului”, 2011.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO | Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar

Lucian Daramus

Publicat

în

Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar Liceul Teoretic Teiuș este una dintre instituțiile de învățământ care se remarcă prin implicarea activă în promovarea educației de calitate și dezvoltarea unor inițiative inovative care sprijină învățarea. Un exemplu semnificativ al acestei abordări moderne este programul Bookster, derulat cu succes în cadrul liceului. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea