Rămâi conectat

Sport

Lună fierbinte a “alb-negrilor”: puzzle complicat și presiunea timpului pentru Unirea Alba Iulia

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conform celor declarate de primarul Gabriel Pleșa, 20 iulie ar trebui să fie data în care Unirea Alba Iulia să intre sub tutela autorităților locale, prin intermediul CS Municipal Unirea Alba Iulia.

Fotbalistic vorbind, 15 iulie este data în care “alb-negrii” vor ști dacă vor evoluat tot în eșalonul terț, după retrogradarea de la finele sezonului precedent în Liga 4, pentru că în acea zi expiră termenul de înscriere al echipelor ce au acest drept în Liga 3. Surse apropiate clubului susțin că Unirea Alba Iulia ar beneficia de un loc pe a treia scenă, argumentându-se prin prezența lui Mihai Dăscălescu în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal În caz contrar, respectiv în situația în care Unirea Alba Iulia nu ar continua în Liga 3 (locul 9, penultimul, ediția precedentă) oficialul unirist ar pierde poziția ca reprezentant al Ligii 3, fiind ales temporar în august 2017, cu un mandat plin din primăvara anului 2018 și reales în aprilie 2022.

*Banii de pe Stanciu vin în tranșe

Obținerea unui loc sub soarele celui de-al 3-lea eșalon parte o chestiune mult mai simplă decât rezolvarea problemelor financiare stringente. Primăria nu poate prelua un club împovărat de datorii, iar condiția pentru rezolvarea situației juridice este ca Unirea Alba Iulia să fie “pe zero”! Însă Wuhan Three Towns FC va vira în 3 tranșe banii cuveniți în contul transferului lui Nicolae Stanciu, reprezentând aproximativ 110.000 euro, procentul cuvenit din taxa de solidaritate.

Prima tranșă, de 32.000 de euro a fost virată zilele trecute, iar din respectivele fonduri a fost stinsă datoria către Gheorghe Grozav și implicit deblocate conturile clubului.

Sunt memorii scadente (Al. Giurgiu, Bicheși, I. Adam și mai urmează), este suma de 35.000 de euro revendicată de Gicu Grozav ce dorește să-și recupereze investiția (din acest motiv conturile au fost blocate câteva luni). Însă, și dacă ar veni într-o singură tranșă banii din China tot nu ar acoperi totalul datoriilor, care depășesc 150.000 de euro (cu restanțe către jucătorii actuali, alte persoane, cheltuieli din timpul campionatului). O soluție ar fi apelarea la un susținător privat, un sponsor, care să accepte să achite diferența, pentru a se intra depăși impasul! Reprezentanții municipalității vor să preia Unirea Alba Iulia, să așeze lucrurile într-un făgaș normal în ceea ce privește finanțarea și perspectiva, s-au interesat și la Șelimbăr săptămâna trecută în privința formei de organizare a divizionarei secunde CSC Comunal (preluată vara precedentă de autoritătăți, a promovat în Liga 2 ca Viitorul Șelimbăr), dar momentan sunt blocați oarecumva într-un cerc vicios.

Citește și: Iarăși ploaie de memorii la AFC Unirea 1924 Alba Iulia! Miercuri, termen decisiv pentru datoriile către Alexandru Giurgiu

Așadar, sunt complexe și complicate chestiuni de rezolvat în nici două săptămâni: locul în Liga 3, încasarea banilor din China, stingerea restanțelor (n.a. – în 2022, jucătorii și antrfenorii nu au încasxat niciun ban), cesionarea dreptului de participare către CS Municipal Unirea, hotărâre de Consiliul Local în acest sens, obținerea unei hotărâri judecătorești (iulie și august sunt luni de vacanță judecătorească), aprobarea bugetului etc. Până la palmares, nume sau siglă sunt multe altele de rezolvat, iar unele nu suportă amânare. Iar strategia fotbalistică (antrenor, transferuri etc) depinde de lămurirea problemelor financiare, a celor juridice și de eșalonul în care va activa AFC Unirea Alba Iulia, ce se vrea a fi, de la toamnă, CSM Unirea Alba Iulia!

“În acest moment nu pot să dau un răspuns pe această temă a preluării echipei.Nu am ce spune până nu se rezolvă și nu știm exact ce se rezolvă. Decizia nu este la mine”, a precizat Radu Urcan, directorul CSM Unirea Alba Iulia, întrebat ieri pe marginea acestui subiect.

Foto: Lucian DANCIU

Articol apărut în ziarul „Unirea”, marți, 5 iulie


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Rezultate excelente obținute de sportivii de la Dojokan Activ Aiud, la Campionatul National de Copii WUKF de la Mediaș

Unirea Ziarul

Publicat

în

Rezultate excelente obținute de sportivii de la Dojokan Activ Aiud, la Campionatul National de Copii WUKF de la Mediaș În zileie de 6 și 7 aprilie 2024, la Medias a avut loc Campionatul National de Copii WUKF, unde au participat 664 sportivi de la 56 cluburi, scrie aiudinfo.ro Câstigătorii aiudeni sunt: – Maier Sara Locul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea