Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO: Peste 10 kilometri de drum urmează să fie modernizat în Roșia Montană: Primăria a solicitat aviz pentru proiectul MAMUT de peste 22 milioane

Bogdan Ilea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO: Peste 10 kilometri de drum urmează să fie modernizat în Roșia Montană: Primăria a solicitat aviz pentru proiectul MAMUT de peste 22 milioane

Primăria Roșia Montană se pregătește să modernizeze patru drumuri comunale cu o lungime totală de aproape 11 kilometri. Este vorba despre DC 146, DC Coasta Henții, DC Hondru Curături – tronosnul 1 și tronsonul 2.

Foarte recent am semnat actul adițional, la Ministerul Dezvoltării, care ne-a suplimentat sumele după 3 ani de avize, din partea Ministerului Culturii, am reușit într-un final să întocmim planul urbanistic zonal. A fost întocmită și documentația DALI. Acum semnând și actul adițional, conform condițiilor cerute, fiind în zonă de patrimoniu, o parte dintre el, venind cu cerințe suplimentare, valoarea proiectului a crescut. Am făcut solicitare de suplimentare, am reușit să o obținem, o valoare totala de 22 de milioane. Urmează să lansăm licitația pentru execuție. Comunitatea chiar nu mai credea, deoarece să stai trei ani de zile pentru aviz de la cultură, trecând prin 9 comisii, cetățenii și-au pierdut speranța. Ei vor să vadă utilajele pe teren în cel mai scurt timp, deoarece ei așteaptă din 2018 și suntem în 2024. Însă niciodată nu e prea târziu și sunt sigur că ei vor fi bucuroși,” a declarat Eugen Furdui, primarul Roșiei Montane, pentru ziarulunirea.ro.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Starea actuală a drumurilor este una necorespunzătoare pentru desfășurarea circulației în condiții normale, cu defecțiuni ale suprafeței de rulare și ale complexului rutier frecvente și pe suprafețe extinse.

Citește și: Încă 27 de autobuze și microbuze electrice, achiziționate de Primăria Alba Iulia și zona de Park and Ride în Partoș. Când devine operațional sistemul de „bike sharing”

Conform documentației, următoarele drumuri urmează să fie modernizate:

Drumul comunal DC 146, își are începutul tronsonului proiectat în centrul istoric Roșia Montană, zona Casina, și sfârșitul tronsonului proiectat în satul Gârda Bărbulești, având o lungime proiectată de 3,15 km.

Drumul local Coasta Henții, pornește din dreptul malului stâng al Văii Abrudului din satul Coasta Henții și urcă pe versanții abrupți ai dealului Coasta Henții și Dăroaia, având o lungime proiectată de 2,10 km.

Drumul local Hondru Curături – Tronson I, pornește din dreptul malului stâng al Văii Abrudului și după aproximativ 200 m se bifurcă, o ramură (dreapta) urcă pe versanții abrupți ai dealului Curaturi, până în zona de izvoare a Văii Uliului, până la limita administrativă cu orașul Câmpeni, iar cealaltă ramificație (stânga) urcă pe versanții abrupți ai dealului Curaturi, aproape de limita administrativă a orașului Câmpeni, având o lungime proiectată de 3,95 km.

Citește și: FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Drumul local Hondru Curături – Tronson II, pornește din dreptul malului stâng al Văii Abrudului și urcă pe versanții abrupți ai dealului Curaturi, până în zona de izvoare a Văii Henții, până la cca. 500 de metri de limita administrativă cu comuna Sohodol, având o lungime proiectată de 1,75 km.

Pentru modernizarea drumului comunal DC 146 (km 0+000 – km 0+390), sector de drum situat în zona istorică Casina și zona istorică Berg, se va prevedea o structură rutieră suplă formată din următoarele straturi:

– 10 cm strat de formă din balast;
– 20 cm strat inferior de fundație din balast;
– 25 cm strat superior de fundație din piatră spartă;
– 3…5 cm substrat de nisip pilonat;
– 10…12 cm pavaj din piatră naturală;

Pentru modernizarea drumului comunal DC 146 (km 0+390 – km 3+150) și drumurile locale Coasta Henții (km 0+000 – 1+750) și Hondru Curaturi Tronson I și tronson II:

– 15 cm strat de formă din balast;
– 20 cm strat inferior de fundație din balast;
– 25 cm strat superior de fundație din piatră spartă;
– 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis cu pietriș concasat;
– 4 cm strat de uzură din beton asfaltic.

Acostamentele se vor realiza din aceeași structură rutieră ca și partea carosabilă.

Citește și: Iluminat public inteligent și economic pentru Alba Iulia. Consumul de energie mai mic cu aproape 70%!

Pentru modernizarea drumului local Coasta Henții (km 1+750 – km 2+100), sector de drum situat în zona cu declivități excepționale, se va prevedea o structură rutieră suplă formată din următoarele straturi:

– 15 cm strat de formă din balast;
– 20 cm strat inferior de fundație din balast;
– 25 cm strat superior de fundație din piatră spartă;
– 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis cu pietriș concasat;
– 4 cm strat de uzură din mixtură asfaltică stabilizată.

Drumurile laterale ce se vor amenaja sunt în număr de 17, și se vor amenaja pe o lungime de cca. 10…15,0 m și o lățime de 3,5 m a platformei cu aceeași structură rutieră cu cea a drumurilor prezentă pe tronsonul respectiv de drum.

Citește și: FOTO Parcul Sándor Petőfi din municipiul Blaj va fi modernizat. Cum va arăta locația din cartierul Berc

Deoarece drumurile au fost proiectate cu o parte carosabilă de 2,75 m și o platformă de 3,5 m, au fost prevăzute 51 stații de încrucișare. Acestea au o lățime de 2,75 m, o lungime de 10,0 m….15 m și pene de racordare de 2 x 5,0 m și vor fi amenajate cu o structură rutieră nouă, ca și a drumului comunal prezentă tronsonul respectiv de drum.

Proiectul are o valoare totală de peste 22 de milioane de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea