Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Iluminat public inteligent și economic pentru Alba Iulia. Consumul de energie mai mic cu aproape 70%!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Iluminat public inteligent și economic pentru Alba Iulia. Consumul de energie mai mic cu aproape 70%!

În contextul actualei crize energetice cu care ne confruntăm, nu doar la nivel local, ci la nivel global, investițiile în iluminatul public economic sunt unele dintre cele mai profitabile pentru economia locală la energie electrică.

O primărie de municipiu reședință de județ trebuie să fie un exemplu din toate punctele de vedere, iar astfel de investiții sunt dovada clară că administrația locală din Alba Iulia pune preț pe economie și pe noi tehnologii. Astfel, primăria municipiului Alba Iulia a derulat proiecte în valoare totală de peste 45 milioane de lei, finanțare nerambursabilă.

A scăzut consumul de energie, prin utilizarea de lămpi LED, în medie consumul unei astfel de lămpi fiind cu 50-70% mai mic decât al unei lămpi tradiționale. În același timp, noua tehnologie LED oferă o durată mare de viață corpurilor de iluminat, de până la 4 ori mai mare decât în cazul celor tradiționale, iar unul dintre beneficiile majore este controlul prin telegestiune, ce ușurează monitorizarea și poate duce la economii suplimentare. Toate aceste avantaje se observă, concret, în facturile cu mult scăzute față perioada anterioară, la nivel de municipiu, pentru iluminatul public.

Citește și: Sală Polivalentă și Complex Sportiv în Alba Iulia pentru dezvoltarea sportului: Primăria lansează în consultare publică noul PUZ

„Dezideratul meu a fost să reușesc să realizez astfel de investiții care să aducă beneficii atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al confortului, în interesul comunității din Alba Iulia. Astfel, Alba Iulia are, în acest moment, o rețea subterană nouă de iluminat public, de peste 80 de km, au fost instalate peste 4000 de corpuri de iluminat LED, controlate prin telegestiune, iar peste 1000 de corpuri de iluminat învechite au fost înlocuite cu unele noi, de tip LED, controlate prin telegestiune, în zona Centru, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2 si Ampoi 3, Partoș, Oarda de Sus și Oarda de Jos, Micești, Bărăbanț, Pâclișa și cartierul Cetate. Toate aceste economii rezultate din consumul de energie se vor regăsi în viitoarele investiții din municipiu.

Nu am lăsat la o parte iluminatul arhitectural, care este obligatoriu într-un municipiu cu o asemenea valoare istorică, fiind iluminate peste 50 de monumente de for public din Alba Iulia. Din acest proiect de punere în valoare a monumentelor fac parte ansamblurile statuare de pe Aleea Scriitorilor, ansamblurile statuare din Cetatea Alba Carolina, precum și cele din parcul Iuliu Maniu.

Citește și: Evenimente în 2024, la Alba Iulia: Data la care vor avea loc manifestările

Totodată, prin aceste demersuri, am dorit ca edificiile de cult din municipiu să fie puse în valoare. Sinagoga Veche „Marè Yehezkel”, a cărei construcție în stil neobaroc a fost finalizată în anul 1840, este singura sinagogă din Alba Iulia, Sinagoga Nouă, construită peste drum de ea, fiind demolată în anul 1983. Această clădire a rezistat unor lovituri de tun, în timpul Revoluției din 1848, dar și unui atentat cu bombă, în 1938.

Biserica Romano-Catolică „Înălțarea Sfintei Cruci”, construită în anul 1877, a fost, inițial, capela Mănăstirii Surorilor de Caritate „Sf. Vicențiu”, mănăstire care a fost demolată în perioada comunistă, pentru a fi construit sediul BNR. Chiar dacă în documente și acest corp apărea demolat, printr-o minune a rămas în picioare, fiind astăzi loc de închinare pentru mulți credincioși romano-catolici din Alba Iulia. Biserica Evanghelică din centrul orașului, a fost ridicată între anii 1824-1826, ca un lăcaș pentru adepții luteranismului, datorită creșterii comunității de germani în Alba Iulia, odată cu venirea lor din provinciile ereditare ale Imperiului Habsburgic.

Citește și: Mutarea blocului A2 din Alba Iulia, cu 80 de apartamente, în greutate de 7.600 de tone

Din păcate, în perioada comunistă buldozerele ne-au lăsat cu mai puțin de 40% dintre clădirile Centrului Vechi al orașului, iar acum ne străduim să redăm strălucirea clădirilor istorice rămase în picioare. Orașul de jos are un farmec aparte, iar aceste clădiri îl evidențiază atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. În ceea ce privește proiectele viitoare, am demarat procedurile pentru iluminatul arhitectural al Catedralei Unității Naționale, situată pe bulevardul Transilvaniei.” a declarat Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Totodată, pentru siguranța cetățenilor, au fost realizate 280 de treceri de pietoni supra iluminate, unele dintre acestea folosind sistemul de energie solară, care nu generează costuri suplimentare. Trecerile de pietoni supra iluminate salvează vieți. Sunt vizibile pe timp de noapte la fel ca pe timp de zi și atrag atenția asupra lor, ceea ce le permite șoferilor să observe mai ușor pietonii care traversează.

În prezent Primăria Alba Iulia are în derulare două noi contracte de finanțare prin AFM (Administrația Fondului de Mediu), în care este prevăzută înlocuirea a peste 700 de corpuri de iluminat învechite și extinderea rețelei subterane de iluminat. Aceste lucrări se vor desfășura în cartierul Recea, zona interioară a Cetății Alba Carolina, în parcurile de agrement și în parcurile de joacă pentru copii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea