Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

FOTO: Festivalul Internaţional de Umor de la Aiud, ediţia a XV-a, 2019. Curs de caricatură cu Ştefan Popa Popa’s, expoziții și teatru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Festivalul Internaţional de Umor de la Aiud ajuns la ediţia a XV-a în 2019, a propus iubitorilor de cultură un program diversificat cuprinzând: expoziţii naționale și internaționale de caricatură şi fotografie umoristică, reprezentații ale membrilor Academiei Popas: Mara Ungurean și Răzvan Băncilă,  cursul de caricatură pentru elevi, caricatura în aer liber, o reprezentație teatrală.

Sub patronajul invitatului de onoare al festivalului, Ştefan Popa Popa’s şi cu participarea  Academiei Popa’s, s-a desfășurat, pentru început, un inedit curs de caricatură pentru elevi. Sala I.C. Brătianu a Primăriei Municipiului Aiud a devenit neîncăpătoare pentru elevii de la Colegiul Național Bethlen Gabor, Liceul Tehologic Aiud și Scoala Generală Axente Sever Aiud care au participat la acest proiect. Cei mai talentați dintre tinerii participanți au fost premiați la finalul cursului de către maestrul Stefan Popa Popa’s

Unul dintre obiectivele importante ale festivalului îl constituie promovarea tinerilor talentaţi prin concursuri de artă, prin posibilitatea participării, ca expozanţi, în cadrul expoziţiilor nationale şi internationale.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sălile galeriilor de artă contemporană ale Fundației Inter-Art Aiud au fost organizate: expoziția de caricatură Ștefan Popa Popa’s, salonul internațional de caricatură, expozițiile personale: Mikhail Zlatkovsky – Rusia, Vladimir Kazanevsky – Ucraina, Victor Krudu – Germania

Expoziția de fotografie umoristică “Lumea mea”, coordonată de conf. univ. dr. Eugen Savinescu, a cuprins lucrări semnate de studenții Universității  de Artă și Design, secția Foto-Video-Procesare computerizată a imaginii, Cluj-Napoca: Adorjan Brigitta-Melinda, Aştilean Lucian-Simion, Bocancios Maria-Cristiana, Bogya Aniko, Buga Ştefan-Adrian, Cosarca Adrian Tamas, Hurgoiu Vlad, Iakab Robert, Ionescu Luiza, Jentea Emanuela-Irina, Lazar Theodora, Lazarean Iulia, Lupea Alex, Naghi Bernard, Nistor Alex Csaba, Pop Tunde, Preda Stefana, Savescu Flavian, Timoc Simona-Carla, Toma Olivia-Diana, Vulea Luciana-Mihaela.

Reprezentația de teatru a grupului Skepsis, desfășurată în spațiul inedit al Galeriilor Inter Art, a cucerit publicul prezent cu piesa: Maestrul. Distribuția piesei: Tânărul – Vasile Dinga, Tânăra: Madalina Ratiu, El – Vinicius Moldovan, Ea – Ludmila Cioflică, Vestitorul – Viorel Cioflică. Regia – Viorel Cioflica, Costume  de Ludmila Cioflică, Asistent tehnic – Ovidiu Bartha, Valerian Cebotari.

Din partea Primăriei Municipiului Aiud, în calitate de organizatori, au participat Oana Badea, primar și Lorincz Helga, viceprimar.

Organizatorii proiectului: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Primăria – Consiliul Local Aiud în colaborare cu: Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România, Fundaţia Popa’s, Asociaţia Grupul Skepsis Alba Iulia, Universitatea de Artă și Design, Secția Foto-Video-Procesare computerizată a imaginii, Cluj-Napoca.

Directorul artistic al festivalului a fost Ioan Hădărig iar coordonatorii proiectului: Ștefan Balog, Andrei Bako și Zoltan Balog.

Fotografii de Andrei Bako, Claudiu Coța, Zoltan Balog

[nggallery id=6995]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare