Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Cele mai importante dosare penale judecate de instanţele din Alba în 2017

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Criminali condamnați la zeci de ani de închisoare *Achitări răsunătoare *Primari acuzați de conflict de interese administrativ și penal

Anul 2017 a adus condamnări în dosare răsunătoare aflate pe rolul instanțelor din Alba, dar și noi cauze trimise spre judecare, în special dosare de crimă, tentativă de omor și fapte comise cu violență. A fost un an în care procurorii criminaliști au avut mult de lucru, însă au reușit să dezlege destul de rapid enigmele cu care au avut de-a face.

2017 este și anul în care unul dintre cei mai celebri interlopi ai județului, Raul Rus zis ”Pricu”, s-a întors după gratii, după 6 ani de pribegie, dar și anul în care un fost politician de vârf din Alba, Silviu Bian, a reușit să obțină liberarea condiționată după 3 ani din 6 petrecuți în închisoare pentru fapte de corupție.

În 2017 au avut loc și o serie de achitări în masă, ca efect al deciziei Curții Constituționale din iunie 2016, potrivit căreia infracțiunea de abuz în serviciu nu se mai pedepsește penal dacă nu se încalcă o normă legală principală.

*Criminalul fostului primar din Lunca Mureșului – condamnat la 30 de ani de închisoare, în principal pe baza probelor ADN

În decembrie 2017 a fost pronunțată o primă sentință în dosarul de omor care l-a avut drept victimă pe un fost primar din Lunca Mureșului, Ioan Rusu. Inculpatul trimis în judecată pentru infracţiunea de omor, Barsony Gligor, a primit o pedeapsă dură: 30 de ani de închisoare, deși nu și-a recunoscut nicio clipă faptele. Primul termen al procesului s-a desfăşurat în 12 iunie 2017, la Tribunalul Alba. De asemenea, Barsony mai trebuie să plătească daune morale de 300.000 de lei, câte 100.000 de lei pentru fiecare dintre cele trei părţi civile. Inculpatul a fost identificat exclusiv pe baza probelor de sânge expertizate prin identificarea ADN-ului.

Fostul primar din Lunca Mureşului, Ioan Rusu, a fost ucis în seara zilei 26 noiembrie 2016, în timp ce se afla pe raza comunei Lunca Mureşului. Deși s-a ajuns la o primă sentință în acest dosar care a șocat opinia publică, instanța de judecată nu a reușit să deslușească mobilul crimei. Rămâne de văzut dacă la instanța superioară Curtea de Apel Alba Iulia unde se va judeca apelul vor ieși la iveală informații noi.

CITEȘTE ȘI: Barsony Gligor, presupusul criminal al fostului primar din Lunca Mureşului, identificat exclusiv pe baza probelor ADN 

*Dosarul crimei de la Partoș – un criminal în serie din Botoșani a omorât la întâmplare

O crimă de o violență ieșită din comun a cutremurat opinia publică în vara acestui an. În data de 15 iulie, o femeie de 80 de ani a fost găsită decedată în curtea locuinței sale din Partoș, iar fiul acesteia, în vârstă de 53 de ani, a fost găsit baricadat în casă, prezentând lovituri foarte grave. La scurt timp a fost identificat autorul abominabilei fapte – un tânăr de 25 de ani din Botoșani, recidivist, care după ce a comis crima de la Partoș a mai omorât o femeie în județul natal.

Lupu Mădălin Miki a fost capturat la Botoșani și a fost trimis în judecată la Tribunalul Alba sub acuzația de omor calificat, tentativă la omor calificat și tâlhărie calificată, el riscând cel puțin 25 de ani de închisoare. Înfiorător este faptul că tânărul și-a ales victimele la întâmplare. Anchetatorii au stabilit că acesta, în urma unor certuri cu șoferul ce îl luase la ocazie, a coborât din mașină în cartierul Partoș aflat la intrare în Alba Iulia dinspre Sebeș și a intrat, prin spate, în curtea celei mai arătoase case din zonă, în scop de jaf. Pe femeia de 80 de ani a surprins-o în grădină și a lovit-o cu o bordură de mai multe ori în zona capului, nelăsându-i vreo șansă la viață.

CITEȘTE ȘI: CRIMĂ terifiantă în cartierul Partoș din Alba Iulia. O femeie a fost găsită fără suflare în propria gospodărie, iar fiul acesteia a ajuns la spital cu leziuni grave

*Un soț care și-a ucis soția pe motiv că nu-i făcea de mâncare, cât pe ce să scape cu o pedeapsă ridicolă

Un dosar de crimă petrecută în 2016, dar care și-a găsit rezolvarea în instanță în 2017, a făcut înconjurul României. Șocantă a fost nu atât fapta în sine, cât sentința pronunțată în acest dosar la Tribunalul Alba. Aurel Ruginosu, un bărbat din satul Reciu (Gîrbova) care și-a omorât soția în bătaie, iar apoi s-a grăbit să o înmormânteze, era să scape cu doar 4 ani și 4 luni de închisoare.

Judecătorul de la Tribunal care a pronunțat această sentință în primă instanță a motivat că bărbatul ar fi fost provocat de soție, care era o cunoscută consumatoare de băuturi alcoolice și nu vedea de îndatoririle casnice. De asemenea, el a decis schimbarea încadrării juridice din omor în violență domestică raportată la omor. Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca Aurel Ruginosu să execute 10 ani de închisoare pentru fapta sa, această sentință fiind definitivă.

*Pedeapsă finală de aproape 26 de ani de închisoare pentru Mihai Pandelea

Tot în 2017 a fost condamnat definitiv și Mihai Pandelea, tânărul din Alba Iulia care a ucis o femeie într-un apartament din oraș cu 25 de lovituri de cuțit. După contopirea pedepselor din două dosare, Pandelea a primit în 27 noiembrie 25 de ani, 10 luni și 20 de zile de închisoare. Crima a avut loc în noaptea de 2/3 februarie 2016. Mihai Răzvan Pandelea a recunoscut crima şi i-a condus pe anchetatori la locurile din oraş unde a ascuns cuţitele şi bunurile furate din apartamentul acesteia: trei telefoane mobile, o tabletă şi portmoneul femeii, conform informaţiilor din rechizitoriu.

Femeia a fost ucisă cu două cuţite, după ce primul folosit de criminal s-a rupt în timp ce încerca să o omoare. Alina Bianca Tănăsie a fost găsită dimineaţa, fără suflare, într-un apartament de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, al cărui proprietar este un cetăţean de origine italiană. Femeia a venit la Alba Iulia de la Arad şi se prezenta pe site-urile de specialitate ca escortă şi damă de companie sub numele de ”Mira”.

CITEȘTE ȘI: Motivarea instanței pentru 25 de ani de închisoare în cazul albaiulianului Mihai Pandelea: 25 de lovituri, cu două cuțite, în zona gâtului, dintre care 19 au cauzat moartea fetei. Cum s-a petrecut odioasa crimă din blocul M3

*Condamnări la câte 18 ani de închisoare pentru doi tineri care au ucis o femeie

În 20 noiembrie 2017, doi tineri în vârstă de 20 de ani, din comuna Şona, au fost condamnaţi la câte 18 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Fundăcescu Gheorghe Adrian şi Groza Marius Adrian sunt judecați după ce au ucis o femeie de 55 de ani, pe care au încercat anterior să o violeze. Oribila crimă a avut loc în 16 ianuarie, dar victima a fost găsită de vecini, fără suflare, abia după patru zile.

Cei doi tineri au fost identificaţi rapid de poliţişti, au fost reţinuţi şi, ulterior, arestaţi preventiv. Femeia din satul Biia, comuna Şona, a fost găsită moartă, cu mâinile legate şi parţial dezbrăcată. Aceasta locuia singură şi a fost găsită de vecini. Tinerii au mers la locuinţa victimei unde au consumat băuturi alcoolice, după care au dorit să întreţină relaţii sexuale cu aceasta. Pentru că s-a opus, cei doi au sugrumat-o, după care au plecat cu câteva bunuri din locuinţa femeii. Decizia finală și în acest dosar va fi pronunțată la Curtea de Apel.

*Punct final în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri” după 6 ani de judecată

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare din ultimii 10 ani, supranumit ”Prostituate pentru Vip-uri”, a ajuns la o decizie finală în 2017, după 6 ani de procese. Curtea de Apel Alba Iulia a condamnat definitiv 14 inculpaţi la un total de circa 60 de ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj.

Printre cei condamnaţi se află şi interlopul Raul Rus, zis Pricu, căutat de şapte ani cu mandat internaţional de arestare. Pricu a primit 5 ani şi 6 luni de închisoare. Acesta a scăpat, comparativ cu decizia Tribunalului, de un rest de pedeapsă de 1.027 zile de închisoare dintr-o pedeapsă anterioară. Ulterior, acesta s-a predat poliției. Pricu, a fost reţinut în martie 2017, la graniţa de intrare în ţară, în judeţul Arad. Patru dintre cei 15 inculpaţi din acest dosar au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare condiţionată.

Printre aceştia este şi fostul ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Claudiu Vulpe, zis Fox, condamnat la închisoare cu suspendare. Patru inculpaţi au primit câte 7 ani de închisoare. Cinci persoane au primit pedepse cu suspendare, iar în cazul unui inculpat s-a constatat încetarea procesului ca urmare a decesului. Beneficiarii serviciilor de proxenetism şi prostituţie au fost oameni de afaceri, aleşi locali, lideri politici, medici, funcţionari ale căror nume nu au fost dezvăluite de anchetatori şi nu au apărut nici în categoria martorilor la proces. Potrivit procurorilor DIICOT, gruparea a acționat începând cu anul 2010.

CITEȘTE ȘI: Interlopul albaiulian Raul Rus, zis Pricu, anunță pe Facebook că se predă: ”Sunt sătul să tot fug de voi și să nu mă găsiți. Așa că m-am hotărât să vin acasă”

*Grupare de proxeneți trimisă în judecată de DIICOT

În iunie 2017 a fost trimisă în judecată de procurori DIICOT Alba Iulia o grupare formată din 15 acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism internaţional şi spălare de bani. Gruparea a fost destructurată în martie 2016, când poliţişti de la BCCO Alba Iulia au efectuat un număr de 21 de percheziţii domiciliare în zona municipiului Blaj din judeţul Alba şi în judeţul Cluj, iar poliţişti din Germania au realizat 5 percheziţii în locaţii din zona Augsburg.

Liderul grupării era Boitor Ioan Sorin Cristian (36 ani), originar din Blaj, care a investit banii rezultaţi din activităţile ilegale în proprietăţi imobiliare din Cluj-Napoca. Bărbatul din Blaj afişează pe reţelele de socializare o viaţă de lux: maşini de zeci de mii de euro (Porsche şi Mercedes) şi destinaţii turistice exotice. Dosarul se află în faza camerei preliminare. Membrii grupării infracţionale ar fi racolat tinere, cu o situaţie materială precară, pe care le-ar fi obligat să practice prostituţia în ţări precum Italia, Germania, Austria şi Belgia. În timp, activitatea infracţională a grupării s-a mutat în principal în Germania, zona Augsburg. Beneficiile financiare ar fi fost de circa 3 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI: Blăjeanul Cristian Boitor și alți cinci tineri arestați preventiv în dosarul de trafic de persoane instrumentat de DIICOT Alba Iulia

*Dosarul CEC Zlatna: condamnare de 3 ani pentru o delapidare de peste 5 milioane de lei

Tribunalul Alba a decis, în data de 20 noiembrie, condamnarea la 3 ani cu executare a fostei angajate de la CEC Bank din Zlatna, Elena Meteşan, judecată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave. Instanţa nu a admis peste două milioane de lei din prejudiciul calculat iniţial, astfel încât peste 100 de clienţi sunt în pericol să nu mai primească niciun leu. Instanţa a mai aprobat acţiunea civilă a băncii şi a decis să o oblige pe inculpată să plătească sumele de 4.227.940 de lei şi 236.981 de euro, sume achitate deja de către CEC către un număr de peste 160 de clienţi.

Prejudiciul iniţial reţinut de Parchet la momentul trimiterii în judecată a fost de 6.321.888 de lei şi 273.744 de euro. Prin urmare, instanţa a decis să nu recunoscă, la solicitarea reprezentanţilor băncii, sumele de 2.093.000 de lei şi 37.762 de euro. Dacă hotărârea va rămâne definitivă la Curtea de Apel, un număr de 129 de clienţi ai CEC Zlatna nu vor mai putea să îşi recupereze banii. Elena Meteșan și-a justificat gestul spunând că a dorit astfel să se răzbune pe banca la care lucra, iar banii i-ar fi donat unor mănăstiri și biserici. Fosta angajată a CEC Bank Zlatna ar putea scăpa destul de ieftin, având în vedere că deja a executat 1 an în arest preventiv și la domiciliu.

CITEȘTE ȘI: Escrocheria de la CEC Bank Zlatna: Elena Meteșan și Victoria Popa cercetate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru delapidare în formă continuată și înșelăciune

*Achitări în dosarele BCR Alba și Casa de Pensii Alba

Achitare definitivă la Curtea de Apel pentru 23 de persoane acuzate de abuz în serviciu în dosarul creditelor ilegale de la BCR Alba, în valoare de peste 11 milioane de euro. În cazul a patru inculpați acuzați de spălare de bani s-a dispus rejudecarea cauzei la Tribunalul Alba. Omul de afaceri Gelu Iancu și alți 22 de inculpați au fost achitați definitiv în 19 octombrie, la Curtea de Apel Alba Iulia pentru abuz în serviciu și complicitate la această infracțiune într-un dosar instrumentat de procurori DNA Alba Iulia. Parte vătămată este BCR care reclamă un prejudiciu de peste 11 milioane de euro.

Achitarea inculpaților are la bază decizia Curții Constituționale din iunie 2016, potrivit căreia infracțiunea de abuz în serviciu nu se mai pedepsește penal dacă nu se încalcă o normă legală principală, respectiv lege sau ordonanță. În acest dosar, în care au fost inculpați și 10 angajați ai BCR, s-a constatat că au fost încălcate norme interne ale băncii comerciale. Pentru 4 dintre inculpați s-a luat decizia formării unui dosar de spălare de bani, dosar aflat pe rolul Tribunalului Alba.

CITEȘTE ȘI: Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia: 23 de persoane acuzate de abuz în serviciu în dosarul creditelor ilegale de la BCR Alba, achitate definitiv

Într-un alt dosar, șapte funcționari de la Casa de Pensii Alba, acuzați de neglijență în serviciu, au obținut achitare la Judecătoria Alba Iulia.

Decizia nu este definitivă. Ionel Mihăilă (director adjunct suspendat din funcție) și Dan Petcu au fost achitați pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. În cazul inculpatelor Viorica Gabor și Eugenia Victoria Pitic instanța de la Judecătoria Alba Iulia a decis încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției și răspunderii penale. Inculpații achitați, dar pentru care s-a aplicat sancțiunea administrativă în valoare de 1.000 de lei, sunt Smaranda Oltean, Viorica Popa și Daniel Mircea Suciu. Magistratul a luat act de faptul că partea vătămată, Casa Județeană de Pensii Alba, nu s-a constituit parte civilă în cauză.

CITEȘTE ȘI: Achitare la Judecătoria Alba Iulia pentru cei șapte funcționari de la Casa de Pensii acuzați de neglijență în serviciu

*Primarii din Zlatna, Lupșa și Teiuș, judecați pentru conflict de interese

Tot în 2017 a început judecata și în dosarele a trei primari acuzați de conflict de interese administrativ sau penal. Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran (PNL), a pierdut prima etapă a procesului prin care a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), potrivit căruia acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ atunci când a semnat două acte adiţionale la un contract între primărie şi firma fiului său. Decizia a fost pronunţată la Curtea de Apel Bucureşti, în 3 octombrie 2017. Edilul a contestat decizia, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ponoran este acuzat că în perioada exercitării mandatului de primar a semnat două acte adiţionale la contractele încheiate în anul 1999 şi 2001, între Primăria oraşului Zlatna şi SC Sponi SRL, societate comercială în cadrul căreia fiul acestuia deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat unic.

Primarul comunei Lupșa, Dănuț Bârzan (PSD), este judecat atât pentru conflict de interese administrativ, cât și penal. Procesul civil se află la ÎCCJ, după ce edilul a pierdut la Curtea de Apel. Cauza penală se află în procedura de judecată pe fond, la Judecătoria Cîmpeni.

Al treilea primar vizat de conflict de interese este Mirel Hălălai de la Teiuș. Procesul civil este suspendat, în timp ce în dosarul penal, primarul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, la Judecătoria Aiud. Decizia a fost contestată, iar dosarul urmează să ajungă la Curtea de Apel. Mirel Hălălai este acuzat că în perioada exercitării mandatului de primar a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu SC Dami Prod SRL, societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 – 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator. În cazul proceselor aflate în diferite faze de judecată, inculpații menționați beneficiază, până la pronunțarea unei sentințe definitive, de prezumția de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea