Rămâi conectat

Ştirea zilei

Achitare la Judecătoria Alba Iulia pentru cei șapte funcționari de la Casa de Pensii acuzați de neglijență în serviciu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Judecătoria Alba Iulia a pronunțat o decizie de achitare, respectiv de încetare a procesului penal, pentru cei șapte funcționari de la Casa de Pensii acuzați de neglijență în serviciu

Potrivit decizei instanței de judecată, două persoane au fost achitate pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală, trei au fost achitate penal dar s-au aplicat sancțiuni administrative de câte 1.000 de lei, iar în cazul a două s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Ionel Mihăilă (director adjunct suspendat din funcție) și Dan Petcu au fost achitați pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. În cazul inculpatelor Viorica Gabor și Eugenia Victoria Pitic instanța de la Judecătoria Alba Iulia a decis încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției și răspunderii penale.

Inculpații achitați, dar pentru care s-a aplicat sancțiunea administrativă în valoare de 1.000 de lei, sunt Smaranda Oltean, Viorica Popa și Daniel Mircea Suciu. Smaranda Oltean a fost achitată pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală în cazul a două dosare de pensionare și a primit sancțiunea administrativă menționată pentru unui al treilea dosar de pensionare. Magistratul a luat act de faptul că partea vătămată, Casa Județeană de Pensii Alba, nu s-a constituit parte civilă în cauză. Cu excepția inculpaților Mihăilă și Petcu, ceilalți cinci au fost obligață să plătească cheltuieli judiciare în favoarea statului în valoare de 200 de lei fiecare. Decizia Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Faptele de care sunt acuzaţi cei șapte inculpați ar fi avut loc în perioada 2009 – 2011, iar, potrivit procurorilor, aceştia şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, din culpă, în sensul că nu ar fi verificat legalitatea şi corectitudinea documentelor aflate la dosarele de pensie, cu consecinţa stabilirii în favoarea unor solicitanţi a unor pensii într-un cuantum mai mare decât li se cuvenea.

Prejudiciul calculat de procurori se ridica la momentul trimiterii dosarului în judecată, la aproximativ 119.000 de lei. Dosarul a fost disjuns din celebra cauză a ”pensiilor ilegale” în care au fost condamnaţi 160 de inculpaţi, printre care şi o fostă angajată a Casei de Pensii Alba (Viorica Călin), care a primit închisoare cu executare. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea