Rămâi conectat

Ştirea zilei

Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia: 23 de persoane acuzate de abuz în serviciu în dosarul creditelor ilegale de la BCR Alba, achitate definitiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Achitare definitivă la Curtea de Apel pentru 23 de persoane acuzate de abuz în serviciu în dosarul creditelor ilegale de la BCR Alba în valoare de peste 11 milioane de euro. În cazul a patru inculpați acuzați de spălare de bani s-a dispus rejudecarea cauzei la Tribunalul Alba.

Omul de afaceri Gelu Iancu și alți 22 de inculpați au fost achitați definitiv joi, 19 octombrie, la Curtea de Apel Alba Iulia pentru abuz în serviciu și complicitate la această infracțiune într-un dosar instrumentat de procurori DNA Alba Iulia.

Parte vătămată este BCR care reclamă un prejudiciu de peste 11 milioane de euro. Achitarea inculpaților are la bază decizia Curții Constituționale din iunie 2016, potrivit căreia infracțiunea de abuz în serviciu nu se mai pedepsește penal dacă nu se încalcă o normă legală principală, respectiv lege sau ordonanță. În acest dosar, în care au fost inculpați și 10 angajați ai BCR, s-a constatat că au fost încălcate norme interne ale băncii comerciale.

Pe lângă Gelu Iancu au mai fost achitați definitiv soția acestuia, Iancu Maria Simona și Naghiu George Sebastian, Bontaş Ioana Cozmina, Buda Mihai Dan, Conţan Cosmin Mihai, Cacoveanu Paul Marius, Constantinescu Cristina Magdalena, Dreghici Dorin, Holtinger Aurica, Hădărugă Ioan Cosmin, Hădărugă Marcela Elisabeta, Ispas Cornelia, Jurj Horaţiu Mircea, Lişman Maria, Mărginean Vasile, Pop Crinela Cătălina, Surdea Ramona Aurora, Soare Radu, Soare Angela Delia, Tibrean Carla Gabriela şi Vlas Vasile. Instanța de judecată a admis apelul DNA în ce privește patru inculpați acuzați de spălare de bani. ”Desfiinţează sentinţa penală atacată privind achitarea inculpaţilor Buda Mihai Dan, Bratima Nicolae, Soare Angela-Delia şi Stere Ionuţ-Gabriel pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Alba. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată. Ultimul act rămas valabil de la care procesul trebuie să-şi reia cursul este încheierea din 23.01.2017”, se susține în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Citește și: EȘEC fără precedent pentru DNA Alba Iulia: 23 dintr-o lovitură ACHITAȚI la fond, pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz

Un număr de 28 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în iulie 2014 pentru acordarea în condiţii ilegale a 56 de credite corporate, pentru mai multe firme, printre care şi cea a omului de afaceri Gelu Iancu. Instanţa a lăsat nesoluţionată solicitarea BCR privind recuperarea prejudiciului, iar Tribunalul Alba a decis în martie 2017 să disjungă cauza şi să formeze un nou dosar în care vor fi judecaţi 17 dintre inculpaţi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Zece foști angajați ai BCR Alba au fost daţi în judecată de instituția bancară, în luna aprilie 2017, care are pretenţii civile de la aceştia în valoare totală de aproximativ 8 milioane de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea