Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Dovleceii proprietăţi – un aliment şi medicament bogat în vitamine, fosfor şi potasiu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dovlecelul prorietăţi • Remedii cu dovlecei • Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor: scleroza multiplă, supragreutatea, miopie, cataractă, boli oculare, cancerul • Tratamente interne: astm, reumatism, poliartrită reumatoidă, ischemia cardiacă, constipaţia, hipertrofia prostatei

Dovleceii care interesează în terapia naturală sunt cei comestibili, care se consumă la vârsta imatură, când sâmburii nu sunt decât foarte puţin formaţi, coaja este fină şi întreagă. Aceşti dovlecei sunt foarte bogaţi în apă (aproape 95% din masa lor), însă în pulpă şi mai ales în coaja lor găsim şi cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu. Ca să ne facem o idee despre bogăţia lor în vitamine şi oligoelemente, ajunge să spunem doar că trei sute de grame de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu. Dar să vedem cum se administrează acest aliment-medicament şi ce efecte terapeutice are:

Citeşte şi: Stirul plantă medicinală • Stirul – proprietăţi • Ştirul – culegere, conservare, efecte • Uleiul de seminţe de ştir • Ştir împotriva cancerului

Remedii cu dovlecei

Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar să reţinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate în coajă. Ca atare, dacă vreţi să beneficiaţi de efectele terapeutice ale dovleceilor, asiguraţi-vă când îi cumpăraţi că au coaja sănătoasă, fină şi intactă, spălaţi-i bine înainte de preparare, dar nu îi decojiţi.dovlecel

Dovleceii proaspeţi sunt mai rar consumaţi, deoarece persoanelor cu digestia sensibilă le pot produce uşoare balonări şi senzaţii de disconfort abdominal. În această formă, au însă efecte terapeutice excelente. Se pot consuma ca atare, tăiaţi în felii lungi, ca şi castraveţii, ori tăiaţi cuburi mărunte şi introduşi în salatele de vară alături de roşii, de ardei, de castraveţi etc. Doza terapeutică  zilnică este de minimum 200 de grame.

Dovleceii gătiţi de regulă, se prepară prin fierbere, ceea ce le distruge o parte din vitamine, din flavonoide şi alte principii active complexe. Rămâne însă fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, fiind recomandaţi în dieta cardiacilor, a hipertensivilor, precum şi a celor care au probleme de greutate. Dovleceii prăjiţi sunt cel mai puţin indicaţi.

Citeşte şi: Teiul proprietăţi • Teiul plantă medicinală • Ceaiul de tei • Tinctura de tei • Infuzia de tei • Mod de preparare

Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor

Scleroza multiplă. Studii făcute asupra populaţiilor din America Centrală, unde această legumă face parte din alimentaţia zilnică, au arătat că în aceste zone scleroza multiplă este practic necunoscută. Se pare că flavonoidele, vitamina B9 şi alte substanţe active din coaja dovlecelului protejează  teaca de mielină de distrucţie.

Supragreutatea. Mâncărica de dovlecei preparată prin fierbere şi bine condimentată este ideală pentru vară şi pentru cei care vor să slăbească. Este uşoară, foarte digerabilă şi ţine neaşteptat de bine de foame. Conţine fibre alimentare, potasiu şi foarte puţine calorii (100 de grame de dovlecei proaspeţi au mai puţin 15 calorii), fiind un adevărat antidot pentru kilogramele în plus.

Miopie, cataractă, boli oculare.  În general, aportul de vitamina A şi de luteină adus de către dovlecei este foarte important pentru menţinerea sănătaţii ochiului. Sunt recomandaţi cu precădere persoanelor de vârsta a treia, pe care le protejează de afecţiunile oculare specifice.

Cancerul. Un studiu făcut de Universitatea din Massachusetts, Statele Unite, pe 1271 de subiecţi cu vârste de peste 66 de ani hrăniţi cu o alimentaţie preponderent vegetariană, bogată în vitamina A (printre care pe primele locuri se situa dovlecelul) a dovedit că incidenţa diferitelor forme de cancer a fost cu aproape 30% mai redusă decât la grupele martor, care au avut o alimentaţie obişnuită.

Citeşte şi: Sfecla roşie, proprietăţi • Sucul de sfeclă roşie • Recomandată în combaterea afecţiunilor ficatului • Sfecla roşie antigripal natural

Tratamente interne

Astm.  Se face o cură de 30 de zile, în care se administrează suc de dovlecei, câte 100 de ml, de două ori pe zi, eventual în combinaţie cu suc de morcov. Substanţele active din coajă şi din pulpa dovlecelului au efecte antiinflamatoare asupra arborelui bronşic, reduc sensibilitatea alergică, favorizează expectoraţia şi răresc frecvenţa crizelor de astm. Este bine ca persoanele cu astm, indiferent dacă este alergic sau infecţios, să facă anual, în timpul verii, o cură cu suc de dovlecei. Este un tratament simplu şi eficient pentru ameliorarea sau chiar pentru vindecarea acestei afecţiuni.

Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir

Reumatism, poliartrită reumatoidă.  Se face o cură de sezon, vreme de 1-2 luni, cu suc de dovlecei, din care se beau câte 300 de ml pe zi, minimum. Sucul de dovlecel reduce inflamaţia articulaţiilor, stopează procesele degenerative, ajută la recăpătarea mobilităţii normale a articulaţiilor. Există studii în curs de desfăşurare care arată că, alături de castraveţi, dovleceii ajută la refacerea finelor ţesuturi articulare distruse sau fragilizate de boală. Mâncaţi-i, pe cât posibil, cu coajă

Tromboflebită, tromboze. În general anumite substanţe din coaja dovleceilor (cumarinele, în special) împiedică formarea trombilor şi migrarea lor prin sistemul vascular. Se consumă dovlecei cruzi ca atare sau sub formă de suc, minimum 400 de grame pe zi, în cure de cel puţin 2 luni. Terapia cu cumarine extrase din dovlecei este o speranţă în tratarea trombozelor, fiind considerată cea mai neinvazivă formă de tratament a acestei afecţiuni. De regulă, tratamentul cu dovlecei nu se aplică în paralel cu tratamentul cu antitrombotice de sinteză, ci la minimum 12 zile după acesta, pentru a preveni recidivele bolii.

Citeşte şi: Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni care pot fi tratate cu leurda

Ischemia cardiacă.  Pe fondul unor valori crescute ale colesterolului se consumă dovlecei proaspeţi şi/sau preparaţi în cantităţi cât mai mari, în timpul verii. Conţinutul de fibre alimentare şi de substanţe hipocolesterolemiante din coajă îi recomandă pentru ţinerea sub control a acestei afecţiuni, care poate deveni extrem de periculoasă. Datorită faptului că au conţinut ridicat de potasiu, dovleceii sunt recomandaţi şi contra aritmiei cardiace şi a tahicardiei, fiind foarte eficienţi pentru prevenirea infarctului miocardic.

Constipaţia.  Se consumă 200-300 de grame de dovlecei cruzi, în doză unică, pentru un efect laxativ de intensitate medie. Contra constipaţiei severe, se administrează un purgativ mai puternic, adică sucul proaspăt, câte 300-500 ml dimineaţa, pe stomacul gol, cu 2 ore înainte de a mânca orice altceva.

Hipertrofia prostatei.  Se administrează pulberea de seminţe de dovlecel, câte 4-6 linguriţe pe zi, în cure de 30 de zile, cu o săptămână de pauză. Substanţele anti-oxidante din compoziţia acestor seminţe reduc volumul prostatei, previn inflamaţia şi procesele mutagene.

Citeşte şi: Boli ce pot fi prevenite cu ceapă • Tratamente interne cu ceapă • Tratamente externe cu ceapă • Remedii din ceapă

Precauţii şi contraindicaţii

Tratamentul cu dovlecei proaspeţi, ca atare, şi mai ales sub formă de suc, poate avea ca efect scaune diareice, balonare şi crampe abdominale. De aceea, se va începe cura cu cantităţi ceva mai mici, mărindu-se pe măsură ce sistemul digestiv se obişnuieşte cu acest aliment proaspăt. Persoanele care fac tratamente cu antitrombotice de sinteză nu vor consuma mai mult de 100 de grame de dovlecel proaspăt sau de suc de dovlecel proaspăt pe zi. Poftă bună!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea