Rămâi conectat

Curier Județean

5 martie 1920: S-a născut, la Sebeș, Radu Stanca, poet, dramaturg, regizor, mentor si membru marcant al Cercului Literar de la Sibiu

Publicat

în

Radu Stanca (1920-1962), născut la Sebeș, în familia preotului-cărturar Sebastian Stanca, a fost scriitor, poet, dramaturg și regizor, fondator al Teatrului de Stat din Sibiu (instituție care astăzi îi poartă numele), regizor principal al Teatrului Național din Cluj.

Asistent al poetului și filosofului Lucian Blaga, la catedra de filosofie a culturii, profesor al Conservatorului Popular și al Școlii Populare de Artă din Sibiu, Radu Stanca s-a remarcat ca un reprezentant de seamă al Cercului Literar de la Sibiu, alături de Ștefan Augustin Doinaș, Eugen Todoran, Ion Negoițescu, Ion Desideriu Sârbu, Nicolae Balotă și mulți alții.

În timpul războiului s-a refugiat la Sibiu. Aici a luat fiinţă Cercul literar de la Sibiu. Sub influenţa lui Eugen Lovinescu, Cercul a încercat să salveze tradiţia literaturii române, dar a fost repede lichidat de prigoana comunistă din anii 50.

Elit - Gustul Desăvârșit

Membrii lui au devenit ulterior membrii „generaţiei pierdute”. A fost, pe rând, asistent al lui Lucian Blaga la catedra de filosofie, profesor de estetică, la Teatrul din Sibiu redactor, actor, regizor.

A făcut parte din Cercul literar de la Sibiu, alături de Ştefan Augustin Doinaş, Ion Negoiţescu, Ion Desideriu Sârbu, Ioanichie Olteanu, Cornel Regman, Nicolae Balotă, Victor Iancu, Henri Jacquier ş.a. în poezie a teoretizat baladescul (în Resurecţia baladei – 1945) şi a fost adeptul poeziei pure, ruptă de contextul social. În 1947 i s-a acordat premiul „Sburatorul” pentru comedia tragica „Dona Juana”. S-a stins din viata in 26 decembrie 1962 la Cluj Napoca.

Preocupările lui Radu Stanca, de eseist, monograf, traducător, dar îndeosebi de dramaturg și poet sunt cunoscute mai ales după moarte; și nici acum nu este receptat la adevărată să valoare. Poetul este format în spiritul și formează spiritul „ Cercului literar, care considera balada că o specie literara cu vaste potente estetice, insuficient puse în valoare. Radu Stanca însuși (într-un articol-program intitulat Resurecția baladei vede în baladesc o posibilitate de manifestare a lirismului prin explorarea unui complex de semnificații de ordin mitic, magic, etic, religios, eroic, ceremonios, ritualic.

Această resurecție a baladei vă fi îmbrățișată factic de poetul Radu Stanca cu precădere în primele doua ipostaze ale creației sale care, după părerea criticului Cornel Regman, ar fi una trubaduresca, sentimentala și dansanta, iar cea de-a doua prin excelența baladesca. Cea de-a treia ipostaza a creației sale ar fi, după criticul citat, cea tragica și netravestita a cântecelor de dragoste și moarte, căci, cum Radu însuși spunea într-o poezie apărută postum, „poetul este secretarul morții.

Lirica sa este unitară și prin atmosferă. Este în fond un elegiac livresc, excepțional evocator al unui Sibiu medieval; falsele sale balade recompun „o lume ciudata, de gravura veche, cu burguri medievale și castele, cu ziduri de cetate și turnuri din care se risipesc bătăile ceasurilor, cu străzi înguste pe care trec cavaleri, trubaduri, neguțători și baroni (), dar totul „nu e decât o halucinație a poetului care-și regăsește în aceste negre fantome sufletul rătăcitor. (Nicolae Manolescu).

Opera sa literară, în mare parte valorificată după moartea sa, cuprinde volume de versuri, eseuri, teatru și dramaturgie, extrem de valoroase fiind compozițiile lirice și eseurile, prin intermediul cărora Radu Stanca s-a impus ca teoretician al baladescului în poezia românească.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

LISTA actualizată cu localitațile din Alba unde apa este raționalizată: PROGRAM

Publicat

în

LISTA actualizată cu localitațile din Alba unde apa este raționalizată: PROGRAM

Din cauza caniculei care a cuprins aproape toată ţara și ca urmare a dezechilibrului sistemului de alimentare cu apă potabilă produs în urma avariei majore a conductei de aducțiune, SC APA CTTA SA ALBA este nevoita sa rationalizeze apa în mai multe localităţi din județ în următoarele zile.

Astfel, începând cu dată de 09.08.2022 va comunicăm următorul program de întrerupere a furnizării apei potabile:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • Întreruperea furnizării în localitatea Ungurei
  • Întreruperea furnizării apei potabile, între orele 22.00-06.00 în următoarele localități:

– comună Valea Lungă

– localitățile Săliste, Tărtăria

În următoarele localități furnizarea apei potabile se va efectua după următorul program:

– 06.00-10.00 Ohaba

– 06.00-09.00 și 18.00-22.00- com. Lopadea Nouă (Asinip, Ciuguzel), Com. Hoparta (Silivaș, Turdas, Spalnaca)

De asemenea, în comunele Cergau (satele Cergau Mare, Cergau Mic și Lupu) și Roșia de Secas (satele Roșia de Secas și Tău), nu poate fi asigurată continuitatea alimentării cu apă potabilă a locuințelor aflate în zonele mai înalte.

Comună Garda de Sus ( Ghețari, Ocoale, Mununa, Hanasesti, Dealu Frumos și Garda Seacă), furnizarea se va face în funcție de rezervele acumulate în rezervorul de înmagazinare

Facem, în continuare, apel către populație să folosească apă potabilă cu responsabilitate, strict pentru consum propriu și nu în agricultură!!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dosar penal pentru un bărbat din Alba după ce și-a amenințat mama și a distrus o ușă: Polițiștii au emis și un ordin de protecție

Publicat

în

Dosar penal pentru un bărbat din Alba după ce și-a amenințat mama și a distrus o ușă: Polițiștii au emis și un ordin de protecție

La data de 08 august 2022, în jurul orei 23,00, în urma unui apel prin 112, polițiștii din Alba Iulia au intervenit la o locuință din municipiu, de unde o femeie a reclamat faptul că fiul său are un comportament violent.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că bărbatul, în vârstă de 50 de ani, și-ar fi amenințat mama și ar fi distrus geamurile unei uși din locuință.

Polițiștii au emis, față de acesta, ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-au interzis să se apropie de mama sa și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și distrugere.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18 – 21 AUGUST 2022| Zilele municipiului Sebeș. Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Krypton, Radu Pietreanu și Nicolae Furdui Iancu, printre cei care vor întreține atmosfera

Publicat

în

18 – 21 AUGUST 2022, Zilele orașului Sebeș. Vor fi prezenți la Zielele Sebeșului: Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Krypton, Radu Pietreanu și Nicolae Furdui Iancu, printre cei care vor întreține atmosfera

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”! Parcul Arini va găzdui majoritatea spectacolelor, iar Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, spunând povestea frumoasă a acestor locuri.

Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc vineri, 19 august, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, atunci când vor fi primite delegațiile din țară și din străinătate, vor fi premiate persoane din viața de zi cu zi a urbei, copiii și tinerii Sebeșului care au excelat în diverse domenii – educație, artă și voluntariat.

Atmosfera de sărbătoare este redată pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni. În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Artiștii locali și invitații de renume vor urca pe scena din Parcul Arini pentru a oferi publicului cea mai reușită petrecere a verii. Lou Bega este primul solist internațional invitat la acest gen de evenimente la Sebeș, aducând cu el ritmurile de „mambo no. 5″, care l-au făcut inconfundabil. Cu un bilanț de 60 de ani de activitate, trupa Phoenix va demonstra, încă o dată, că rockul va trăi etern. Hiturile din topurile radiourilor vor fi aduse de Emaa, Bruja, Holy Molly, Sasha Lopez, Manuel Riva și Krypton. Trupele locale vor avea cazia reîntâlnirii cu publicul – Green Line, Dublu Click, Loutfire, Red Ravine Band și Nexxt Band.

Tradiționalele momente de folclor, avându-i ca invitați pe Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul folcloric Jidvei, Adina Hada, Georgiana Petrescu, Maria Dan Păucean, Alina Andrei, Fluierașii de la Șugag, alături de mulți alți artiști din zona noastră etnofolclorică și muzica Fanfarei din Petrești vor face parte din programul zilei de duminică.

Buna dispoziție va fi întreținută de actorul Radu Pietreanu și de toți cei responsabili cu animația pe scena din Parcul Arini – Andreea Bogdan, MC Kotto și Ionuț Lemeny.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și SPAP Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare