Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Deputatul Ioan Dîrzu, interpelare la ministrul Educației despre ocrotirea minorului după scandalul sexual de la Școala ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Ce măsuri veți lua?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deputatul Ioan Dîrzu a adresat, mai multe întrebări, privind ocrotirea minorului în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, după cazul de corupere sexuală a minorilor de la Școala ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia.

Stimate domnule ministru,

Recent, la Alba Iulia, a fost sesizat un caz  de corupere sexuală a minorilor la Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” din Alba Iulia. Mai mulţi copii îl acuză pe profesorul de sport că le agresează fizic pe fete în timpul orelor şi că le adresează întrebări obscene. Profesorul în cauză nu este la prima abatere și încă predă în învățământ.

Alte cazuri similare de loviri și alte violențe sau corupere sexuală s-au înregistrat, de-a lungul timpului, în mai multe unități de  învățământ preuniversitar din România. Anul trecut, în județul Gorj, un elev acuza că a fost lovit cu capul de hidrant de către profesorul său.

Nu de puține ori, în spațiul public au fost înregistrate cazuri  de pornografie infantilă sau acte sexuale întreținute cu minori  amolestați de cadre didactice.

Conform art. 49, alin. (1) din Constituția României,  ”Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor”.

Conform art. 1372, alin. (1) C. civ, rezultă implicit o obligație de rezultat a celui care, în temeiul legii sau a unui contract, s-a obligat să supravegheze un minor, în cazul de față referindu-ne la cadrul didactic/ dirigintele căruia i-a fost încredințat minorul în baza contractului de studii și a Legii nr. 1/2011 care stabilește obligativitatea frecventării învățământului preuniversitar obligatoriu.

Articolul 1, alin. (2) din Legea nr.272/2001 prevede că ”(2) Autoritățile publice, organismele private autorizate, precum și persoanele fizice și persoanele juridice responsabile de protecția copilului sunt obligate să respecte, să promoveze și să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituție și lege, în concordanță cu prevederile Convenției Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificată prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, și ale celorlalte acte internaționale în materie la care România este parte”.

Citește și VIDEO. Acuzații grave la adresa profesorului de sport de la Școala ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia: Mă pipăia, ne întreba de câte ori o facem și dacă ne spălăm la zonele intime

Citește și Profesorul de la Școala ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, bănuit de corupere sexuală a minorilor: “Sunt acuzaţii false pe care trebuie să le resping”

Citește și Profesor de la Școala Generală ”Vasile Goldiș” din Alba Iuia, suspectat de corupere sexuală, cercetat de polițiști

Ținând cont de situația de fapt și de drept descrisă, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Care sunt măsurile concrete pe care Ministerul Educației Naționale le ia vizavi de cazul de corupere sexuală a minorului semnalat la Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” din Alba Iulia?
  2. Ce măsuri ia Ministerul Educației Naționale, în afară de cele în baza Legii nr. 35/2007, pe care personal o consider inutilă, față de cazurile care pun în pericol integritatea fizică și psihică a elevului prin infracțiuni de loviri și alte violențe, agresiune sexuală, corupere sexuală, amenințare, șantaj sau hărțuire?
  3. Care este eficiența, respectiv gradul de dificultate al testelor psihologice aplicate personalului didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar. ținând cont că, în ciuda promovării, unele cadre didactice manifestă un comportament violent sau nepotrivit care aduce atingere integrității fizice și psihice a elevilor?
  4. Considerați că este nevoie de creșterea dificultății, a frecvenței sau a preciziei evaluării psihologice aplicate cadrelor didactice din învățământul preuniversitar?

 

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea