Rămâi conectat

Actualitate

Codul rutier 2022: AMENZI pentru șoferii cu geamuri murdare. Sancțiuni între 870 și 1.160 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul rutier 2022: AMENZI pentru șoferii cu geamuri murdare. Sancțiuni între 870 și 1.160 de lei

Șoferii vor trebui să fie foarte vigilenți deoarece în Codul rutier a fost introdusă o nouă contravenție, reglementare care se va aplica începând cu data de 27 februarie 2022 iar amenzile vor fi foarte mari, arată DCNEWS.ro.

Ordonanța Guvernului 1/2022 spune că: ”nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.

CITEȘTE ȘI: Noul COD RUTIER 2022: Cum este definit comportamentul agresiv și ce amenzi riscă șoferii în aceste cazuri

Cei care vor fi surprinși de polițiști că nu respectă această nouă reglementare vor risca amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni, ceea ce înseamnă între șase și opt puncte de amendă, adică sume cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

O problemă a noii reglementări este însă că nu a fost definit precis termenul de ”geam murdar”.

Codul rutier actualizat

Codul rutier a suferit mai multe modificări, OG 1/2022 a introdus sancțiuni pentru șoferii agresivi în trafic. Ordonanța impune pentru astfel de abateri amenzi cuprinse între 580 de lei de 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

CITEȘTE ȘI: Noul Cod Rutier 2022: AMENZI usturătoare pentru șoferi care nu-și asigura mașină când parchează

Documentul înăsprește și pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, circulația nejustificată pe banda de urgență se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 lei. În plus, se reține permisul de conducere pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă șoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă.

Codul rutier revizuit. Bolile care te lasă fără carnet

Potrivit ultimelor schimbări ale Codului Rutier, nu pot șofa cei care au afecțiuni respiratorii și cardiovasculare. Excepții: cei pentru care medicul susține că sunt apți să conducă. Cei care suferă de epilepsie pot conduce o mașină doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în tot acest timp. De avizul medicului vor avea nevoie și șoferii care au probleme renale grave, un handicap locomotor sau cei care suferă de apnee în somn.

Medicul pneumolog Cristian Cojocaru, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, preciza pentru DCNews: ”Înseamnă, de fapt, niște pauze respiratorii care se produc în timpul somnului, iar aceste pauze au repercusiuni importante asupra activităților din timpul zilei, pe de o parte, adică determină un grad de somnolență diurnă, și pe de altă parte, determină tulburări cardiovasculare, dar și neurologice. Dacă vorbim despre cei care conduc mașina, există și aici un risc foarte important, somnolența fiind principala cauză de accidente rutiere la nivel mondial”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce este furtuna electrică și când ajunge în România. „Cupola de foc” va trece și îi iau locul vijeliile, ploile abundente cu tunete şi fulgere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce este furtuna electrică și când ajunge în România. „Cupola de foc” va trece și îi iau locul vijeliile, ploile abundente cu tunete şi fulgere Vremea caniculară îi face pe români să se întrebe când vin ploile. Conform specialiştilor vom avea parte de un nou fenomen special – furtuna electrică. Aceasta va ajunge în România […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea