Rămâi conectat

Actualitate

Babele de martie: ce înseamnă şi cum se alege baba. Legende şi tradiţii româneşti

Ziarul Unirea

Publicat

în

Babele de martie: ce înseamnă şi cum se alege baba. Legende şi tradiţii româneşti

Începutul primăverii este legat, pentru noi, românii, de o tradiţie autentică, ce se pierde în negura timpului. Tradiţia poporului român asociază zilele cuprinse între 1 şi 9 martie cu babele, simbol al valorilor familiale tradiţionale şi garanţie a vieţii veşnice. În credinţa populară, babele sunt înzestrate cu puteri magice, care le permit să influenţeze starea vremii.

Baba Dochia şi cele 9 cojoace

Babele de martie vestesc venirea primăverii, se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi şi astfel în fiecare zi afară se face puţin mai cald, iarna lăsând loc primăverii să vină.

Babele reprezintă o tradiţie pur românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă, aşa cum va fi vremea în acea zi aşa este şi firea omului respectiv spun unii bătrâni. Alţii spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv. Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte acel om este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor, dacă în schimb este întunecat atunci acela nu este un om bun la suflet şi este cam supărăcios. Tot în tradiţia românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie.

Citește și: mesaje de 1 martie, mesaje de mărțișor

Cum se alege baba de primăvară

Tradiţia este foarte veche şi vine de la romani. Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare între 1 şi 9 martie la întâmplare. O altă metodă este de a-ţi alege baba în funcţie de ziua de naştere, dacă ziua se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ; dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.

Primele zile de martie, mereu schimbătoare sunt ale babelor

Bunicii noştri cunoşteau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun ca mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia. Există credinţa că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

Dacă ţinem seama că în străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se considera hotar între anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Citește și: cele mai frumoase mesaje de dragoste

Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase. Una dintre ele o înfăţişează ca o babă ce avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă şi îi spune să spele lâna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-şi văzuse nora cu floarea în mână.

Ea îşi pune 9 cojoace de blană şi urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă şi i se udă cojoacele. Se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă. Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile, să rămână amintire.

Citește și: obiceiuri de mărțișor

Cum e baba ta?

În familiile tradiţionale, când personalităţile feminine se întâlneau, adesea se întâmplă ca acestea să intre în conflict. Astfel, „Baba” nu simboliza o bătrână urâtă şi rea, ci o femeia care îşi câştiga propria autoritate. Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era percepută înainte ca o responsabilizare şi o metodă de educare spre autocontrol şi conştientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei. Fiecare dintre cele nouă zile, în funcţie de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calităţile şi defectele fiecărei femei în parte.

Însă, dincolo de acest joc ce face parte din perioada sărbătorilor cu dată fixă, 1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.

În 8 Martie este Ziua Internațională a Femeii. Vezi care sunt cele mai frumoase mesaje de 8 martie pe care să le trimiți femeilor din viața ta.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători

Citește și: MESAJE DE ANUL NOU. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea