Actualitate
Babele de martie: ce înseamnă şi cum se alege baba. Legende şi tradiţii româneşti
Babele de martie: ce înseamnă şi cum se alege baba. Legende şi tradiţii româneşti
Începutul primăverii este legat, pentru noi, românii, de o tradiţie autentică, ce se pierde în negura timpului. Tradiţia poporului român asociază zilele cuprinse între 1 şi 9 martie cu babele, simbol al valorilor familiale tradiţionale şi garanţie a vieţii veşnice. În credinţa populară, babele sunt înzestrate cu puteri magice, care le permit să influenţeze starea vremii.
Baba Dochia şi cele 9 cojoace
Babele de martie vestesc venirea primăverii, se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi şi astfel în fiecare zi afară se face puţin mai cald, iarna lăsând loc primăverii să vină.
Babele reprezintă o tradiţie pur românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă, aşa cum va fi vremea în acea zi aşa este şi firea omului respectiv spun unii bătrâni. Alţii spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv. Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte acel om este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor, dacă în schimb este întunecat atunci acela nu este un om bun la suflet şi este cam supărăcios. Tot în tradiţia românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie.
Citește și: mesaje de 1 martie, mesaje de mărțișor
Cum se alege baba de primăvară
Tradiţia este foarte veche şi vine de la romani. Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare între 1 şi 9 martie la întâmplare. O altă metodă este de a-ţi alege baba în funcţie de ziua de naştere, dacă ziua se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ; dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.
Primele zile de martie, mereu schimbătoare sunt ale babelor
Bunicii noştri cunoşteau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun ca mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia. Există credinţa că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Dacă ţinem seama că în străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se considera hotar între anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.
Citește și: cele mai frumoase mesaje de dragoste
Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase. Una dintre ele o înfăţişează ca o babă ce avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă şi îi spune să spele lâna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-şi văzuse nora cu floarea în mână.
Ea îşi pune 9 cojoace de blană şi urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă şi i se udă cojoacele. Se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă. Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile, să rămână amintire.
Citește și: obiceiuri de mărțișor
Cum e baba ta?
În familiile tradiţionale, când personalităţile feminine se întâlneau, adesea se întâmplă ca acestea să intre în conflict. Astfel, „Baba” nu simboliza o bătrână urâtă şi rea, ci o femeia care îşi câştiga propria autoritate. Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era percepută înainte ca o responsabilizare şi o metodă de educare spre autocontrol şi conştientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei. Fiecare dintre cele nouă zile, în funcţie de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calităţile şi defectele fiecărei femei în parte.
Însă, dincolo de acest joc ce face parte din perioada sărbătorilor cu dată fixă, 1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.
În 8 Martie este Ziua Internațională a Femeii. Vezi care sunt cele mai frumoase mesaje de 8 martie pe care să le trimiți femeilor din viața ta.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători
Citește și: MESAJE DE ANUL NOU. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Actualitate
VIDEO| Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”
Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”
Imagini video cu ceea ce ar putea să fie armament trimis de România armatei ucrainene au fost publicate pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care monitorizează încă de la începutul războiului evoluţia armamentului din ambele tabere.
Potrivit sursei citate, în imagini sunt prezentate obuze de 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.
„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm – care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, precizează Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter.
#Ukraine: An uncommon look inside a Ukrainian 2S1 Gvozdika 122mm self-propelled howitzer- showing that the vehicle is loaded with HE-FRAG ammunition made by 🇷🇴Romarm in 2022. pic.twitter.com/b7y7a1DJoI
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) August 7, 2022
Obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte inclusiv din dotarea Armatei Române, fiind un model exportat în toate ţările fostului bloc sovietic. România deţine 6 astfel de obuziere, dar toate sunt scoase din uz încă din 2005.
Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie 2022 că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.
„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor
Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor
Premierul Nicolae Ciucă pregătește o remaniere amplă și trei miniștrii vor fi schimbați în următoarele zile, conform Antena 3.
Primul pe listă ar fi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR).
Al doilea pe listă ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).
De asemenea, se vehiculează și un al treilea nume și acesta ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL.
Practic, Nicolae Ciucă va remania câte un ministru din fiecare partid al coaliției de guvernare.
Actualitate
ATENȚIONARE METEO: COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni în Alba, până miercuri
ATENȚIONARE METEO: COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni în Alba, până miercuri
Meteorologii ANM au emis atenționări de tip Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni, valabile până miercuri, 10 august.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.
Notă: în majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente
În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| SÂNGE pentru Radu: Un tânăr din Alba are nevoie de donatori de sânge, după un accident GRAV pe DN1
-
Actualitateacum 23 de ore
VIDEO| Luați, mâncați: TONE de carne expirată de trei ani de zile pe litoral, ridicate de ANPC
-
Actualitateacum 17 ore
UPDATE FOTO| INCENDIU în localitatea Bistra – Valea Dobrii: Un bărbat are ARSURI de gradul 3. O casă este SCRUM
-
Actualitateacum 5 ore
Ministrul Educației: „În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România”
-
Ştirea zileiacum 18 ore
PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”
-
Ştirea zileiacum 17 ore
ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00
-
Actualitateacum 20 de ore
Pensii 2022: Vârstnicii vor avea parte de majorări între 1 și 100 de lei
-
Actualitateacum 17 ore
Un NOU program de studii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia? Rectorul Daniel Breaz: „O universitate care se plafonează și nu vine cu specializări noi se va stinge încet”
-
Actualitateacum 6 ore
Atenție la obiceiurile simple: De ce nu trebuie să îți încarci telefonul pe parcursul nopții?
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Vouchere sociale 2022: Când va fi virată a doua tranșă de 250 de lei?
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Ambasadorii noștri: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi. Un primar cere acum depozite pentru „salvare și înmormântare” din cauza lor
-
Actualitateacum 7 ore
Un jandarm în timpul liber s-a luat la BĂTAIE la Untold cu un agent de pază, la festival: Se fac verificări