Rămâi conectat

Curier Județean

„Babele” de Martie. O legendă românească fascinantă. Tu ţi-ai ales baba?

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Babele” de Martie. O legendă românească fascinantă. Tu ţi-ai ales baba?

„Babele” de Martie îţi pot spune care va fi starea ta de spirit în acest an. Să nu uiţi de primele nouă zile din luna martie!

Un obicei frumos din rânduiala populară tradiţională, alegerea „babelor”, aşa cum îl cunoaştem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale tradiţionale şi, mai mult, era un „dătător de speranţă” pentru viaţa veşnică.

Credinţa populară spune că „Babele” sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Mărțișorul de 1 Martie – Origine și semnificație

Mai mult, ele pot determina starea sufletească şi dispoziţia care te vor însoţi tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.

„Babele” simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea „băbească” a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale.

Potrivit tradiţiei populare, începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă,  care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, până la „babele” de anul următor.

Citește și:  MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Urări, felicitări, SMS-uri pentru femeile din viața voastră: mame, iubite, colege sau profesoare

Frumoasă şi însorită, sau dimpotrivă, ploioasă şi înnorată, această zi este determinantă pentru cei care îşi aleg Baba şi se spune că îi va reprezenta tot anul. Aşadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.

„Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie”, ne spune Paula Popoiu, muzeograf şi director al Muzeului Satului din Bucureşti.

Cum se „face” norocul?  

În timp însă, tradiţia s-a modificat, iar obiceiul a fost adaptat la propriile precepte şi convingeri. Aşa că, dacă tot anul stă sub semnul norocului, de ce să nu ni-l facem chiar noi…?

Astăzi, alegerea Babelor a devenit un joc, iar orice asociere se face sub semnul unei „şarade”, spune Sabina Ispas, folclorist şi Membru al Academiei Române. Acest tip de interpretare nu se mai asociază gândirii religioase, ci mai degrabă celei magice, singura atracţie constând în convingerea că acestă zi dezvăluie latura ascunsă a personalităţii.

Astfel, „Baba” a ajuns să se stabilească de fiecare în parte, după bunul plac, fiind aleasă, de cele mai multe ori la întâmplare. Alţii însă, continuă sa o stabilească în funcţie de ziua de naştere.

„Dacă data naşterii celui ce vrea să afle în ce stare sufletească îl găsesc babele, are o cifră mai mare decât cifra nouă, atunci se obişnuieşte să se calculeze suma celor două cifre şi astfel se poate lesne ghici ziua babei”, spune etnologul de la Muzeul Satului.

Citeşte şi: Mesaje de 1 martie • Mesaje de Mărţişor • SMS -uri, felicitări şi urări frumoase pe care le puteţi trimite odată cu venirea primăverii

Mai puţin favorizaţi sunt însă cei născuţi pe întâi martie, căci, aşa cum spun bătrânii, această primă zi care deschide luna, urmată de 11 şi 21 martie, sunt zile aducătoare de ghinion. Dacă te numeri printre „norocoşi”, nu căuta să pui paie pe foc, începând vreo treabă importantă în aceste zile, avertizează Paula Poapoiu, însă cel ce a avut parte de o zi urâtă nu trebuie să fie supărat, „căci anul viitor sigur o să-l găsească cu veselie”, ne linişteşte ea.

Dar zilele nu erau repartizate întâmplător, de regulă, cea de-a noua zi revenind celei mai autoritare şi importante dintre femeile casei. În accepţia populară, ziua în care erai numită „babă” se putea lasă moştenire, acest obicei fiind legat de autoritatea şi responsabilitatea familială, explică etnologul Sabina Ispas.

Mai mult, Zilele babelor sunt considerate purificatoare şi dătătoare de speranţă veşnică în viaţa. Potrivit etnologului, înainte, în familiile tradiţionale, când personalităţile feminine se întâlneau, adesea se întâmpla ca acestea să între în conflict. Astfel, „Baba” nu simboliza o bătrână urâtă şi rea, ci o femeia care îşi câştiga propria autoritate.

Citește și: 1 Martie – Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor

Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era percepută înainte ca o responsabilizare şi o metodă de educare spre autocontrol şi conştientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei, de fiecare femeie, spune Sabina Ispas.

Fiecare dintre cele nouă zile, în funcţie de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calităţile şi defectele fiecărei femei în parte.

„Definirea trăsăturilor de caracter în funcţie de instabilitatea atmosferica era sancţionată în familie şi comunitate, printre rude, vecini şi cunoscuţi, prin comentarii şi atenţionări. Chiar dacă nu se întâmpla mereu să coincidă trăsăturile de caracter cu caracteristicile zilei, mai mult sau mai puţin capricioasă, obiceiul tot era un bun prilej pentru educare şi autocontrol”, explică aceasta.

Însă, dincolo de acest joc ce face parte din perioada sărbătorilor cu dată fixă, 1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.

Citește și: Mesaje de dragoste frumoase • Scurte mesaje de iubire pentru el/ea soț(ie) • Declarații de dragoste emoționante • Texte lungi romantice, haioase sau amuzante pentru persoana iubită

Citește și: Mesaje de Valentine’s day. Declaraţii, urări, SMS-uri  pe care le puteţi trimite persoanei iubite

Citește și: MESAJE DE SFÂNTUL VALENTIN. Urări și felicitări de ziua îndrăgostiților

Citește și: Mesaje de Dragobete. Felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă mâine, 30 martie 2023, în judeţul Alba, la Centrul Comunitar Social Cugir (str. Gh. Asachi, nr. 11), începând cu ora 10.00.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce!

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Municipiul Alba Iulia va vea cinci microbuze nepoluante și cinci stații de încărcare. Finanțare de peste 7 milioane de lei, prin PNRR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia va avea cinci microbuze nepoluante și cinci stații de încărcare, finanțate prin PNRR. Acestea vor completa flota de autobuze electrice deja achiziționate.

”Astăzi, la sediul Companiei Naționale de Investiții, am semnat contractul de finanțare, în valoare de 7.322.516,25 lei, pentru achiziția a 5 microbuze nepoluante și 5 stații de încărcare, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în vederea înlocuirii parcului de vehicule destinate transportului public, prin achiziția de vehicule nepoluante, care vor completa flota de autobuze electrice deja achiziționate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mijloacele de transport în comun vor avea benzi dedicate și stații de așteptare noi pe principalele străzi din municipiu, pentru a avea un transport public eficient, sigur și accesibil cetățenilor dar și turiștilor care vizitează Alba Iulia”, a anunțat viceprimarul Emil Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

MÂINE| ”Coșulețul copiilor deștepți”, concurs de cultură generală la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” din Cugir, organizat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE| ”Coșulețul copiilor deștepți”, concurs de cultură generală la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” din Cugir, organizat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Joi, 30 martie, la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” din Cugir, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba organizează, în cadrul proiectului Coșulețul copiilor deștepți, un concurs de cultură generală, adresat elevilor din clasele I-IV.

Intitulat Ce știm despre animale?, acesta va avea două grade de dificultate, desfășurându-se în două runde, începând cu ora 10.30. La prima serie de întrebări fulger vor răspunde copii din clasele I-a și a II-a, iar la următoarea, cei din clasele a III-a și a IV-a.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dincolo de concursul menit să le testeze cunoștințele despre animale, delegația bibliotecii le va aduce elevilor participanți și o serie de cărți enciclopedice și atlase, ca recomandări de lectură, pentru a-și îmbunătăți cultura generală în ceea ce privește regnul animal.

Proiectul 3.5 Coșulețul copiilor deștepți face parte din programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ și este un proiect educativ de formare și dezvoltare a culturii generale, adresat copiilor, organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare