Ziarul Unirea

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii: Semnificație. Când a apărut? Cum este sărbătorit 8 Martie în lume?

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii • Semnificația zilei de 8 martie • Când a apărut Ziua Femeii sau Ziua Mamei? • Scurt isoric • Cum este sărbătorit 8 Martie în lume? 8 martie referat.

Ziua Internaţională a Femeii, celebrată pe 8 martie, nu este o sărbătoare atât de veche. Prima dată, această sărbătoare a avut loc pe 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene, unde s-au desfăşurat marşuri şi manifestaţii cu caracter socialist. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în anul 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Contrar aşteptărilor, Ziua Femeii, pe care o sărbătorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Mărţişorul. Această sărbătoare s-a născut undeva la începutul secolului trecut, şi este strâns legată de mişcarea feministă, şi destul de ciudat, de ideologia socialistă.

ELIT

În 1908, 15.000 de femei au mărţăluit în New York City cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot, iar în 1909, potrivit unei declaraţii a Partidului Socialist din America, Ziua Internaţională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiaşi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Citește și: Mesaje de 8 Martie Ziua Femeii •  Cele mai frumoase texte cu urări, felicitări, SMS-uri personalizate pentru mame, soție, soră, soacră, noră, iubită, prietenă, profesoare, învățătoare, dirigintă, șefă, cumnată, fină, directoare şi colege

Ziua Internaţională a Femeii este astăzi sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Potrivit tradiţiei, în această zi bărbaţii le oferă mamelor, soţiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori şi mici cadouri. În anumite ţări, Ziua Internaţională a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sărbătoare în care mamele şi bunicile primesc cadouri de la copii şi nepoţi.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Cu toate că această sărbătoare s-a născut din dorinţa de a face ca femeia să-i devină egală bărbatului, persoanele de sex feminin încă nu sunt plătite la fel ca bărbaţii, nu sunt prezente în acelaşi număr ca bărbaţii în afaceri şi politică, iar violenţele comise împotriva acestora sunt mult mai grave decât cele suferite de bărbaţi.

• În Armenia, potrivit Wikipedia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii a fost abandonată şi înlocuită cu ziua „Maternităţii şi a Frumuseţii”, celebrată pe 7 aprilie.

• În această zi, în Italia, femeile primesc de la bărbaţi mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia şi Albania, unde pe lângă mimoze, doamnele mai primesc şi ciocolată.

• În România, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia şi Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.

• În unele ţări, precum Portugalia, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.

• În ţări precum India şi Pakistan, aceasta zi este plină de semnificaţii având în vedere restricţiile culturale şi religioase la care sunt supuse femeile.

• În Polonia, această zi esta marcată, pe lângă florile şi cadourile pentru doamne, de numeroase demonstraţii feministe.

Citește și: Mesaje de 1 martie, Mărțisor. Ce sms-uri, felicitări şi urări puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii

În unele cazuri, Ziua Internaţională a Femeii a dus la o serie de practici care au discriminat bărbaţii. De exemplu, în Marea Britanie, Consiliul Tower Hamlets a închis una dintre librăriile sale pentru toţi bărbaţii într-o zi de 8 martie. Astfel, angajaţii de sex masculin şi toţi bărbaţii care doreau să-şi facă abonament sau să citească au trebuit sa găsească în acea zi, un alt loc.

Un alt exemplu este cel din 8 martie 2000, când un grup de militanţi feminişti a ars crucifixe pe treptele unei biserici romano-catolice din Montreal, Canada.

În Republica Cehă, având în vedere că sărbătoarea Zilei Femeii era legată de ideologia comunistă, această zi a căzut în uitare după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Desigur, social-democraţii şi comuniştii cehi nu s-au lăsat bătuţi aşa că, sărbătoarea Zilei Femeii pe 8 martie a fost „reabilitată” recent de Parlamentul ceh şi numită „zi oficială importantă”.

Ziua Internaţională a Femeii a stârnit violenţe la Teheran în Iran pe 4 martie 2007. Atunci poliţia a bătut şi arestat  zeci de femei şi bărbaţi care plănuiau organizarea unui miting pe 8 martie. Potrivit Wikipedia, Shadi Sadr Mahbubeh Abbasgholizadeh şi alte câteva persoane din cele care au fost arestate atunci au fost eliberate pe 19 martie, astfel punând capăt unei greve a foamei de 15 zile.

8 martie, Ziua Internațională a Femeii! Când a apărut și cum este sărbătorit 8 Martie în lume

Ziua Internațională a Femeii, celebrată pe 8 martie, nu este o sărbătoare atât de veche. Când și de ce s-a născut, cum este sărbătorită astăzi și ce controverse a născut această zi, aflăm în cele ce urmează.

Când a apărut Ziua Femeii?

Contrar așteptărilor, Ziua Femeii, pe care o sărbătorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Mărțișorul. Această sărbătoare s-a născut undeva la începutul secolului trecut și este strâns legată de mișcarea feministă, și destul de ciudat, de ideologia socialistă, se arată pe International Women’s Day.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York City cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, potrivit unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Citește și:  Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Ziua Internațională a Femeii este astăzi sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia. Potrivit tradiției, în această zi, bărbații le oferă mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori și mici cadouri. În anumite țări, Ziua Internațională a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sărbătoare în care mamele și bunicile primesc cadouri de la copii și nepoți.

Cu toate că această sărbătoare s-a născut din dorința de a face ca femeia să-i devină egală bărbatului, persoanele de sex feminin încă nu sunt plătite la fel ca bărbații, nu sunt prezente în același număr ca bărbații în afaceri și politică, iar violențele comise împotriva acestora sunt mult mai grave decât cele suferite de bărbați.

Sărbătorirea Zilei Femeii astăzi

* În Armenia, după prăbușirea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii a fost abandonată și înlocuită cu ziua „Maternității și a Frumuseții”, celebrată pe 7 aprilie.

* În această zi, în Italia, femeile primesc de la bărbați mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia și Albania, unde pe lângă mimoze, doamnele mai primesc și ciocolată.

Citește și: Mesaje de Florii • Felicitări de Florii • Urări de Florii care pot fi transmise prin SMS persoanele care își serbează onomastica de Florii

* În România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia și Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.

* În unele țări, precum Portugalia, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.

* În țări precum India și Pakistan, această zi este plină de semnificații având în vedere restrițiile culturale și religioase la care sunt supuse femeile.

* În Polonia, această zi esta marcată, pe lângă florile și cadourile pentru doamne, de numeroase demonstrații feministe.

Controverse legate de Ziua Internațională a Femeii

În unele cazuri, Ziua Internațională a Femeii a dus la o serie de practici care au discriminat bărbații. De exemplu, în Marea Britanie, Consiliul Tower Hamlets a închis una dintre librăriile sale pentru toți bărbații într-o zi de 8 martie. Astfel, angajații de sex masculin și toți bărbații care doreau să-și facă abonament sau să citească au trebuit să găsească în acea zi, un alt loc.

Un alt exemplu este cel din 8 martie 2000, când un grup de militanți feminiști a ars crucifixe pe treptele unei biserici romano-catolice din Montreal, Canada.

Citește și: Mesaje de dragoste frumoase • Scurte mesaje de iubire pentru el/ea soț(ie)

În Republica Ceha, având în vedere că sărbătoarea Zilei Femeii era legată de ideologia comunistă, această zi a căzut în uitare după prăbușirea Uniunii Sovietice. Desigur, social-democrații și comuniștii cehi nu s-au lăsat bătuți așa că, sărbătoarea Zilei Femeii pe 8 martie a fost „reabilitată” recent de Parlamentul ceh și numită „zi oficială importantă”.

Ziua Internațională a Femeii a stârnit violențe la Teheran în Iran pe 4 martie 2007. Atunci poliția a bătut și arestat  zeci de femei și bărbați care plănuiau organizarea unui miting pe 8 martie. Potrivit Wikipedia, Shadi Sadr Mahbubeh Abbasgholizadeh și alte câteva persoane din cele care au fost arestate atunci au fost eliberate pe 19 martie, astfel punând capăt unei greve a foamei de 15 zile.

8 Martie, Ziua Femeii este un bun prilej pentru copii să învețe poezii și versuri pentru mama, iar pentru îndrăgostiți să transmită mesaje de dragoste pentru femeia iubită.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Reduceri promoționale la principalele produse și servicii Telekom Romania, grupul de companii cu cel mai mare ritm de creștere al abonaților de mobil (P)

Telekom Romania este grupul de companii cu cel mai mare ritm de creștere al abonaților de mobil, potrivit rezultatelor „Studiului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro