Rămâi conectat

Cultură Educație

Alba Iulia: Colocviile de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” ediţia a IX-a

Alexandra Mates

Publicat

în

  În acest sfârşit de săptămână (23-25 martie 2012), la Alba Iulia, în centrul de conferinţe „Gaudeamus” (zona Schit) vor avea loc Colocviile de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” aflate la cea de-a IX-a ediţie. Manifestarea punctează 150 de ani de la naşterea lui Gheorghe Candrea, co-autor al primei monografii etnografice zonale “Românii în Munţii Apuseni”, Bucureşti 1888 şi este organizată de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Specialişti în etnologie şi folclor vor prezenta lucrările în plen ale colocviului cu tema „Patrimoniul material şi imaterial al culturii tradiţionale în contextul crizei valorilor umane”.  În cadrul manifestării vor mai avea loc evocări, prezentare de film etnografic, acordări de diplome,dezbateri şi lansări de carte. Toate acestea vor fi prezentate de etnografi, etnologi şi folclorişti din Bucureşti, Roşia de Secaş, Târgovişte, Cluj-Napoca, Sibiu, Bistriţa Alba Iulia, Poşaga sau Petroşani. În ultima zi, mai exact duminică, organizatorii au pregătit pentru toţi participanţii o excursie documentară la Cut şi la Câlnic.

Iată şi programul manifestării:

Vineri, 23 martie 2012

Elit - Gustul Desăvârșit

Facultatea de teologie (punct de întâlnire) ; Centrul de conferinţe „GAUDEAMUS” (lângă Schit, cazare)

Ora 19:00  – Primirea invitaţilor şi cina.

Sâmbătă, 24 martie 2012 (la centrul „GAUDEAMUS”)

Ora 9:00  – Lucrările în plen ale colocviilor cu tema: Patrimoniul Material Şi Imaterial în Contextul Crizei Valorilor 150 de ani de la naşterea lui Gheorghe Candrea, co-autor al primei monografii etnografice zonale „Românii în munţii Apuseni”, Bucureşti, 1888.

 Centenar Elena Râşniţă Buzea (1912)

– Cuvântul gazdelor şi al autorităţilor: IPS Irineu Pop, Arhiepiscop de Alba Iulia ; Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba; Daniel Breaz- rectorul universităţii, Emil Jurcan- decanul Facultăţii de Teologie; Coriolan Honcaş- managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

– Evocare: Gheorghe Candrea; Elena Râşniţă Buzea (Jan Nicolae)

– Prezentare de film etnografic „Jocul căluşarilor din judeţul Alba şi Purtătorii de datin”i: (Gheorghe Nedea)

– Acordarea diplomelor meşterilor populari cu rezultate deosebite de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi o scurtă prezentare a expoziţiei cu obiecte meşteşugăreşti.
– Lansări de carte: Avram Cristea, Jan Nicolae (ed.), „Memoria ca arhivă culturală”, Centenar Emil Turdeanu (volum colectiv colocvii 2011); Virgiliu Florea, Moses Gaster; Virgiliu Florea, I.C. Hintz-Hintzescu, un cărturar german; Ilie Moise , Confrerii carpatice, Ethnologica nr. 4; Marian Marin Bălaşa, Muzicologii, etnologii, subiectivităţi, politici; Idem, „Omenesc şi ştiinţă”. Pagini din subteranul muzicologiei şi folcloristicii româneşti… pe baza arhivei Ioan R. Nicola; Al. Borza, Comorile Albei. Însemnări de drum, ed. Nicolae Lupu, prefaţa Nicolae Todea;

– Prezentarea lucrărilor în plen:

Ilie Moise, Sibiu

Din nou despre patrimoniu…

11:00 – 13:00  – Continuarea lucrărilor pe secţiuni:

1. Secţiunea Patrimoniul culturii tradiţionale

2. Secţiunea Etnografie şi folclor

13:00 – 15:00 –  Masa de prânz

15:00 – 19:00   –  Continuarea lucrărilor colocviului pe secţiuni şi dezbateri

19:30- Cina

Duminică, 25 martie 2012

Ora 9:00 – Plecarea în excursie documentară la Cut şi Câlnic

10:00 – 11:00 – Vizitare complex muzeal Câlnic

Biserica ortodoxă Cut

11:30 – 12:30  – Participarea la Sfânta Liturghie  sărbătorii de Bunavestire

12:30- Vizitarea Expoziţiei etnografice (Centrul cultural catehetic „Sf. Mucenic

 Ioan Valahul”); lansare de carte: Cutul şi oamenii săi, Monografia localităţii Cut

13:00- Masa de prânz la Căminul Cultural Cut şi  întoarcere la Alba Iulia. (A.M.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea