Rămâi conectat

Cultură Educație

Vorbitul la telefonul mobil te poate îmbolnăvi de cancer!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Între 24 şi 31 mai, 31 de cercetători din 14 ţări s-au întâlnit la sediul Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, instituţie care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru a analiza potenţialul carcinogen al câmpului de radiofrecvenţă emis nu doar de telefoanele mobile, ci şi de radare, cuptoare cu microunde ori semnale radio şi TV. După ce au analizat mai multe studii despre siguranţa folosirii acestor aparate, experţii au încadrat câmpurile de radiofrecvenţă în clasa de risc 2B, din care fac parte substanţe „posibil carcinogene”, după formularea exactă a categoriei.
lProvoacă o tumoare greu tratabilă
Forma de cancer pe care cercetătorii au asociat-o cu utilizarea telefoanelor mobile este gliomul. Această tumoare malignă se formează în creier, în trunchiul cerebral. În cele mai multe cazuri, gliomul este de grad înalt, o formă care se tratează foarte greu şi care este asociată cu o rată redusă de supravieţuire. Grupul de experţi nu a putut totuşi să cuantifice riscul la care ne expunem folosind telefonul mobil şi alte dispozitive care emit acelaşi tip de radiaţii. Un studiu din anul 2004 susţinea că utilizatorii împătimiţi ai telefoanelor mobile, mai exact cei care vorbesc 30 de minute pe zi, timp de zece ani, au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta această formă de tumoare cerebrală. Utilizarea telefonului mobil poate duce şi la apariţia unei tumori necanceroase intracraniană, care poartă numele de neurinom acustic, după cum reiese din aceeaşi evaluare a OMS.
Neurinomul acustic se formează pe nervul auditiv şi afectează atât auzul, cât şi echilibrul. Deşi este o tumoare benignă, ea nu este lipsită de riscuri, pentru că necesită extirpare chirurgicală, iar aceasta înseamnă un risc de complicaţii: pierderea permanentă a auzului, probleme de echilibru în continuare, deformare a feţei sau/şi durere de cap persistentă. Pentru alte forme de cancer, specialiştii au considerat că dovezile nu sunt suficient de concludente.
Dr. Jonathan Samet de la Universitatea „Southern California” din SUA şi liderul grupului de experţi, a declarat că „dovezile, deşi în continuă acumulare, sunt suficiente pentru a trage o concluzie şi pentru a le încadra în categoria 2B. Concluzia este că ar putea exista un risc şi, prin urmare, trebuie să urmărim în continuare legătura dintre mobile şi riscul de cancer”.
lCât de nocive sunt mobilele pentru copii
Experţii OMS nu au făcut precizări nici în legătură cu grupele de vârstă cele mai expuse riscului de cancer cerebral din cauza mobilului. Însă există câteva studii care atrag atenţia asupra pericolului mare pe care vorbitul la telefon îl reprezintă pentru copii. De exemplu, oamenii de ştiinţă suedezi de la Institutul „Karolinska” declarau că persoanele cu vârste sub 20 de ani care folosesc mobilul prezintă un risc de cinci ori mai mare decât restul de a dezvolta gliom. Medicii recunosc faptul că, în principiu, telefonul mobil nu are efecte negative imediate asupra dezvoltării armonioase a copiilor, ci doar pe termen lung. „Durata de carcinogeneză poate fi de cinci până la 20 de ani. Ceea ce înseamnă că un copil care începe să vorbească la telefonul mobil de la vârsta de cinci ani va fi adult în momentul depistării unui eventual cancer”, spune conf. dr Monica Dragomir, şefa Secţiei de Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti.
Medicii atenţionează asupra duratei convorbirilor telefonice, mai ales că adolescenţii obişnuiesc să petreacă ore în şir la telefonul mobil. De altfel, oamenii de ştiinţă britanici de la Colegiul Universitar „King” au observat că persoanele care vorbesc zilnic cel puţin 50 de minute la telefonul mobil au o activitate a creierului modificată în cortexul orbitofrontal.
lMai bine SMS-uri şi dispozitive hands-free
În aşteptarea unor studii mai concludente privind utilizarea de durată şi pe termen lung a mobilelor, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne sfătuiesc să reducem expunerea la câmpurile de radiofrecvenţă. Cu alte cuvinte, să ţinem mai rar telefonul la ureche. Dispozitivele hands-free şi SMS-urile sunt opţiuni mai puţin periculoase, spun experţii O.M.S. (A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea