Rămâi conectat

Cultură Educație

Vorbitul la telefonul mobil te poate îmbolnăvi de cancer!

Publicat

în

Între 24 şi 31 mai, 31 de cercetători din 14 ţări s-au întâlnit la sediul Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, instituţie care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru a analiza potenţialul carcinogen al câmpului de radiofrecvenţă emis nu doar de telefoanele mobile, ci şi de radare, cuptoare cu microunde ori semnale radio şi TV. După ce au analizat mai multe studii despre siguranţa folosirii acestor aparate, experţii au încadrat câmpurile de radiofrecvenţă în clasa de risc 2B, din care fac parte substanţe „posibil carcinogene”, după formularea exactă a categoriei.
lProvoacă o tumoare greu tratabilă
Forma de cancer pe care cercetătorii au asociat-o cu utilizarea telefoanelor mobile este gliomul. Această tumoare malignă se formează în creier, în trunchiul cerebral. În cele mai multe cazuri, gliomul este de grad înalt, o formă care se tratează foarte greu şi care este asociată cu o rată redusă de supravieţuire. Grupul de experţi nu a putut totuşi să cuantifice riscul la care ne expunem folosind telefonul mobil şi alte dispozitive care emit acelaşi tip de radiaţii. Un studiu din anul 2004 susţinea că utilizatorii împătimiţi ai telefoanelor mobile, mai exact cei care vorbesc 30 de minute pe zi, timp de zece ani, au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta această formă de tumoare cerebrală. Utilizarea telefonului mobil poate duce şi la apariţia unei tumori necanceroase intracraniană, care poartă numele de neurinom acustic, după cum reiese din aceeaşi evaluare a OMS.
Neurinomul acustic se formează pe nervul auditiv şi afectează atât auzul, cât şi echilibrul. Deşi este o tumoare benignă, ea nu este lipsită de riscuri, pentru că necesită extirpare chirurgicală, iar aceasta înseamnă un risc de complicaţii: pierderea permanentă a auzului, probleme de echilibru în continuare, deformare a feţei sau/şi durere de cap persistentă. Pentru alte forme de cancer, specialiştii au considerat că dovezile nu sunt suficient de concludente.
Dr. Jonathan Samet de la Universitatea „Southern California” din SUA şi liderul grupului de experţi, a declarat că „dovezile, deşi în continuă acumulare, sunt suficiente pentru a trage o concluzie şi pentru a le încadra în categoria 2B. Concluzia este că ar putea exista un risc şi, prin urmare, trebuie să urmărim în continuare legătura dintre mobile şi riscul de cancer”.
lCât de nocive sunt mobilele pentru copii
Experţii OMS nu au făcut precizări nici în legătură cu grupele de vârstă cele mai expuse riscului de cancer cerebral din cauza mobilului. Însă există câteva studii care atrag atenţia asupra pericolului mare pe care vorbitul la telefon îl reprezintă pentru copii. De exemplu, oamenii de ştiinţă suedezi de la Institutul „Karolinska” declarau că persoanele cu vârste sub 20 de ani care folosesc mobilul prezintă un risc de cinci ori mai mare decât restul de a dezvolta gliom. Medicii recunosc faptul că, în principiu, telefonul mobil nu are efecte negative imediate asupra dezvoltării armonioase a copiilor, ci doar pe termen lung. „Durata de carcinogeneză poate fi de cinci până la 20 de ani. Ceea ce înseamnă că un copil care începe să vorbească la telefonul mobil de la vârsta de cinci ani va fi adult în momentul depistării unui eventual cancer”, spune conf. dr Monica Dragomir, şefa Secţiei de Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti.
Medicii atenţionează asupra duratei convorbirilor telefonice, mai ales că adolescenţii obişnuiesc să petreacă ore în şir la telefonul mobil. De altfel, oamenii de ştiinţă britanici de la Colegiul Universitar „King” au observat că persoanele care vorbesc zilnic cel puţin 50 de minute la telefonul mobil au o activitate a creierului modificată în cortexul orbitofrontal.
lMai bine SMS-uri şi dispozitive hands-free
În aşteptarea unor studii mai concludente privind utilizarea de durată şi pe termen lung a mobilelor, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne sfătuiesc să reducem expunerea la câmpurile de radiofrecvenţă. Cu alte cuvinte, să ţinem mai rar telefonul la ureche. Dispozitivele hands-free şi SMS-urile sunt opţiuni mai puţin periculoase, spun experţii O.M.S. (A.V.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare