Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

VIDEO Floriile și Confirmarea la Biserica Reformată Calvină din Alba Iulia: Trei tineri au depus mărturie despre credința lor, într-o sărbătoare majoră a întregii comunități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Floriile și Confirmarea la Biserica Reformată Calvină din Alba Iulia: Trei tineri au depus mărturie despre credința lor, într-o sărbătoare majoră a întregii comunități

Floriile la toate comunitāțile creștine sunt cu o săptămână înainte de Paști. Anul acesta, între Paștele Catolic și protestant este o diferență de o lună. Floriile sunt deci astāzi, 24 martie la romano-catolici și protestanți.

Sărbătoarea de Florii simbolizează intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. Iisus îl înviase din morți pe Lazăr, arătând tuturor că puterea Domnului este nemărginită și că numai credința poate aduce izbăvirea.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Deși Duminica Sfânta a Intrării Domnului în Ierusalim este o sărbătoare plină de bucurie și pace sufletească, ea marchează și începutul patimilor lui Iisus Hristos, Săptămâna Sfântă simbolizând durerea și chinurile pe care Mântuitorul le-a îndurat pentru că păcatele oamenilor să fie iertate.

Citește și: Data când se sărbătoresc Paștele ortodox 2024 și Paștele catolic 2024: De ce se sărbătoresc la date diferite

La Biserica Reformată Calvină din Alba Iulia credincioșii au celebrat atât Floriile, cât și confirmarea a trei tineri, ajunși la maturitate în ceea ce privește credința și cunoștințele biblice.

”Cu aleasă bucurie am celebrat sărbătorile Floriilor, mai ales că sunt legate de confirmare, o sărbătoare a comunității, când tinerii botezați în comunitățile noastre depun mărturie despre credința lor, explică și răspund la câteva întrebări referitoare la istoria bisericii, cântă câteva cântece bisericești, adica devin majori în cunoștințe biblice, în catehism. Este de fapt o sărbătoare majoră a comunității, nu numai a familiei.

Astăzi, pe lângă Florii, în această biserica am putut să ne bucurăm de 3 tineri care au dat dovada de mult talent și cunoștințe pe care și le-au însușit într-o cateheză care a ținut 2 ani”, a explicat pentru ziarulunirea.ro preotul Kund Botond.

YouTube video

Tradiții de Florii catolice

În vechime, Duminica Floriilor era sărbătorită doar de comunitatea creştină din Ierusalim, fiind apoi transmisă şi în Egipt, Siria şi Asia Mică, iar în secolul al 5-lea se celebra şi în Constantinopol, când împăratul şi curtea participau la procesiunea solemnă. Încă de pe atunci, credincioșii purtau ramuri de finic pe străzile orașului, cântând imnuri creștine. În zilele noastre, tradițiile catolice de Florii seamnănă destul de mult cu cele ortodoxe. Biserica catolică organizează o procesiune specială în duminica de Florii, la care participă creștinii catolici.

Credincioșii catolici pregătesc frumoase împletituri din flori și crenguțe de salcie pe care le agață în vârful unor prăjini de lemn cu care participă la procesiune. După încheierea procesiunii, multe crengi împodobite sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru Miercurea Cenușii din anul următor, care este de fapt prima zi a Postului Mare. Cenușa este folosită de preoți care o presară pe frunțile credincioșilor ca semn de pocăință și angajament că vor ține postul cu sfințenie.

La fel ca și la ortdocși, mormintele celor trecuți la cele veșnice trebuie curățate, iar de cruci trebuie atârnate crenguțe de salcie pe care le sfinţesc înainte la preot. Astfel de ramuri de salcie sunt duse şi acasă şi păstrate într-un loc curat, de regulă agăţate lângă o icoană. Duminica Floriilor în calendarul catolic înseamnă obiceiuri în multe alte comunităţi din Transilvania. Bărbaţii ies în pădure şi strâng mâţişori, piţuşcă, cum se numesc, care e un semn al primăverii.

Simbolizează acel palmier pe care Isus când a intrat în Ierusalim, chiar în duminica Floriilor, îl aşteptau fericiţi. O tradiție care nu mai este la fel de cunosută în zilele noastre, decât în anumite zone rurale, este că se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Pâinile sunt date mai apoi de pomană celor săraci pentru a fi feriţi de probleme şi necazuri.

La fel ca și la ortodocși, și la catoloci, de Florii este un obicei ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu busuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea un păr frumos și strălucitor.

Paștele catolic 2024

Paștele sau Invierea Domnului este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători creștine, cea care a adus acestora speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul și Învierea Lui Isus Hristos. Paștele catolic 2024 este celebrat cu mai mult de o lună înainte de Paștele Ortodox 2024, mai exact, în data de 31 martie, în timp ce Paștele Ortodox pică pe 5 mai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase texte cu URARI creștine pe care le poți trimite prin SMS cu ocazia sărbătorilor pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cele mai frumoase și simple mesaje de Paște creștine. URARI și FELICITARI de Pastele 2024. Scurte mesaje pentru prieteni, profesori, colegi, pe care le puteți transmite prin SMS de Sfintele Paști Romanii trimit, rudelor și prietenilor, cu ocazia sărbătorilor de Paște milioane de mesaje simple prin SMS. Iată mai jos ce mesaje de Paşte poţi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea