Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Data când se sărbătoresc Paștele ortodox 2024 și Paștele catolic 2024: De ce se sărbătoresc la date diferite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Data când se sărbătoresc Paștele ortodox 2024 și Paștele catolic 2024: De ce Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc la date diferite

2024 este unul dintre anii în care tradiţia nu se mai respectă, iar distanţa dintre Paștele Ortodox și cel Catolic o să fie mult mai mare.

După cum se poate vedea, în 2023 se păstrează tradiţia de a avea doar o săptămână între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.

În 2024, însă, apare un fenomen mai rar întâlnit. Între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox o să avem o pauză de mai bine de o lună. Asta pentru că Paştele Catolic pică, în 2024, pe 31 martie, iar Paştele Ortodox pică, în 2024, tocmai pe 5 mai.

Citește și: Când sunt Paștele ortodox și cel catolic în 2024: Vor fi sărbătorite la o diferență de cinci săptămâni

De ce Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc la date diferite

Această diferenţă de zile dintre cele două sărbători apare din două motive. Pentru că Paştele este sărbătorit în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară şi pentru că Biserica Ortodoxă şi cea Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară luând în calcul calendare diferite.

Astfel, că Paştele Catolic este stabilit conform calendarului gregorian, Paştele Ortodox este stabilit conform calendarului iulian. Şi din acest motiv avem ani în care Paştele pică în aceeaşi zi, dar şi ani, precum 2024, în care Paştele pică în zile între care există o perioadă mai mare de o săptămână de pauză.

Când începe Postul Paştelui în 2024

În 2023, Postul Paştelui a început pe 27 februarie, conform calendarului ortodox, iar Postul Mare a început pe 22 februarie, conform calendarului catolic.

În 2024, situaţia se schimbă în mod radical. Dacă Postul Mare, cel ţinut de catolici, începe pe 14 februarie, Postul Paştelui, cel ţinut de ortodocşi, începe tocmai pe 18 martie. Se păstrează, practic, distanţa de zile pe care o avem şi între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea