Rămâi conectat

Actualitate

Vezi care sunt principalele analize ce trebuie făcute anual

Publicat

în

De cele mai multe ori, amânăm cât se poate de mult vizita la medic, dar când starea noastră de sănătate se deteriorează ne întrebăm De ce nu am mers mai repede la doctor? Măcar odată pe an este indicat să ne facem timp pentru un set complet de analize. Astfel, putem descoperi din timp anumite afecţiuni şi să le tratăm încă din fază incipientă.

Iată câteva analize pe care este bine să fie făcute anual:

 • Electrocardiogramele. Acestea pot evidenţia modificări ale activităţii cardiace, precum tulburări de ritm, ischemie, infarct sau hipertrofie ventriculară
 • Măsurarea tensiunii arteriale cu limite acceptate între 100/60 mm Hg şi 140/90 mm Hg
 • Determinarea glicemiei. Atunci când este peste 120 mg/dl ridică suspiciunea de diabet zaharat
 • Hemoleucograma. Aceasta este utilă pentru identificarea anemiei, infecţiilor, alergiilor
 • Ionograma. Lista ionilor conținuți într-un lichid organic (sânge, urină) și a concentrațiilor lor exprimate în milimoli pe litru. O ionogramă cuprinde dozarea ionilor pozitivi (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) și negativi (clor, bicarbonați, proteine, fosfați, sulfați, acizi organici) conținuți în prelevatul studiat. O ionogramă urinară este prescrisă adesea în completarea unei ionograme sangvine pentru a preciza starea funcției renale și suprarenale
 • Determinarea transaminazelor TGO/TGP, indicatori ai funcţiei hepatice şi a markerilor virali pentru hepatita B, C, infecţie HIV/SIDA
 • Sumarul de urină. Această analiză poate depista infecţii ale căilor urinare, diabetul zaharat şi o eventuală insuficienţă renală
 • Ecografia abdomeno-pelvină. Aceasta este importantă deoarece aduce informaţii în ceea ce priveşte parametrii ficatului, colecistului (cel mai sensibil organ la stres), splina, rinichi, apendic, ovare şi poate reprezenta semnalul de alarmă atunci când patologicul invadează graniţele normalităţii
 • Dacă ţi-ai început viaţa sexuală, este important să mergi la medicul ginecolog. Testul Babeş-Papanicolau poate depista o infecție cu candidă, trichomonas sau o inflamație nespecifică a cervi­xului. Mai mult, acest test ajută la depistarea leziunilor precoce ale cancerului de col uterin
 • Ecografia mamară. Tumorile benigne şi maligne ale sânului pot fi diagnosticate la timp prin această ecografie
 • Mamografia. Aceasta este recomandată să se efectueze la un interval de 1, 2 ani la femeile cu vârste cuprinse între 40-49 ani şi anual pentru femeile cu vârsta de peste 50 ani
 • Radiografie pulmonară. Pentru fumători, această radiografie îi poate convinge să lupte împotriva acestui viciu
 • Control la dentist (un detartraj şi un periaj profesionist sunt binevenite, cel puțin o dată pe an)
 • Consultul oftalmologic. Acesta poate preveni durerile de cap, tulburările de vedere, glaucomul sau cataracta
 • Consultul endocrinologic. Acesta ajută în cazul variaţiilor ponderale semnificative, independente de aportul alimentar, schimbări bruşte de dispoziţie, intoleranţă la temperaturi extreme, palpitaţii, senzaţie de sufocare
 • Fibrinogen. Arată capacitatea de coagulare a sângelui
 • Sideremia care indică concentraţia de fier. În cazul adulţilor, se adaugă profilul lipidic (colesterol total, trigliceride, HDL colesterol, LDL colesterol) deremie, calciu total şi calciu ionic, magneziu, creatinină, sumar de urină, examen coproparazitologic, exsudat faringian

Copiilor este bine să le fie verificată glicemia şi să li se facă examene coproparazitologice. Nu sunt de neglijat nici testele pentru determinarea alergiilor. Tot mai mulţi copii şi tineri suferă de alergii, care netratate pot duce foarte repede la astm.

Electrica Furnizare Discount

Analizele şi controalele medicale se pot face la medicul de familie sau la medicul de specialitate. În funcţie de situaţie, acestea se pot repeta de mai multe ori pe an sau o dată la câţiva ani.

Publicitate

Actualitate

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Publicat

în

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Pentru creștinii ortodocși urmează 2 săptămâni de post și rugăciune, ținând cont că tocmai ce am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, moment care precede marea sărbătoare de peste an a Sfintei Maria Mare.

Potrivit rânduielilor ortodoxe, miercuri, 31 iulie, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta durează două săptămâni, până la Sfânta Marie Mare, prăznuită pe 15 august. În limbajul popular, acest post mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămariei.

Este un post care pregătește credincioșii de cele două mari praznice împărătești ale lunii: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai puțin decât Postul Paștelui sau decât cel care precede Crăciunul, dar este considerat la fel de important în creștinismul ortodox.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: mesaje de Sf Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. La început însă, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot.

În zona Antiohiei, creștinii posteau o singură zi (6 august), alții mai multe zile (patru la Constantinopol sau opt la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august și de aceea postul era numit și Postul lui August, alții în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit.

Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Îndrumările tipiconale prevăd ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să se ajuneze lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00), după care se poate consuma mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.

sursa: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Deși România a vândut peste UN MILION de doze de vaccin anticoronavirus rămase nefolosite, vom mai primi încă 200.000 de mii

Publicat

în

Mai mult de 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, produse de companiile Johnson&Johnson și Moderna, ajung vineri în România.

CNCAV a anunțat că 93.600 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc vineri la Institutul Cantacuzino. Transportul pe cale terestră al dozelor este asigurat de firma producătoare.

Acestea vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, scrie Mediafax.

Electrica Furnizare Discount

Până în prezent, 987.700 de doze Janssen au fost recepționate, iar 431.018 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Tot vineri vor sosi în țară și 111.600 de doze de vaccin Moderna.

Acestea vor fi depozitate la Compania Națională „Unifarm”, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Până în prezent, 1.705.200 de doze Moderna au fost recepționate, iar 726.395 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Grecia intră în zona roșie de la miezul nopții. Mii de români și-au scurtat concediul că să evite carantina și așteaptă să intre în țară

Publicat

în

Grecia intră în zona roșie de la miezul nopții. Mii de români și-au scurtat concediul că să evite carantina și așteaptă să intre în țară

Mii de români care vin din Grecia au așteptat ore în șir, sâmbătă, să intre în țară, ca să evite carantina, întrucât de la 1 august această țară va fi în zona roșie pe lista țărilor cu risc epidemiologic. În aceste condiții, mulți români și-au scurtat vacanțele programate în statul elen.

Potrivit Poliției de Frontieră, se înregistrează aglomeraţie la punctul de trecere de la Vama Veche, unde autoturismele aşteaptă o oră şi 20 de minute pentru intrarea în ţară, dar şi la Calafat, unde la intrarea în ţară timpul de aşteptare este de 70 de minute.

La punctul de trecere a frontierei Giurgiu se intră în ţară pe 7 artere, iar timpul de aşteptare este de 50 de minute.

Electrica Furnizare Discount

Pentru zona roșie se impune carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc în România, excepțiile fiind:

-persoanele vaccinate anti-COVID cu schemă completă de cel puțin 10 zile,

-persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile

-copiii până la vârsta de 6 ani, iar cei de 6-16 ani cu prezentarea unui test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare