Val de căldură în cea mai nordică așezare permanentă din lume. Câte grade au înregistrat termometrele

În Alert, o bază militară canadiană situată la 817 km de Polul Nord, mercurul din termometre a urcat duminică până la 21 de grade Celsius, stabilindu-se un record de căldură în respectiva așezare, care îndeplinește și rol de stațiune meteorologică.

„Este fără precedent din punct de vedere statistic, este unul dintre sutele şi sutele de recorduri doborâte de încălzirea globală”, a precizat Armel Castellan, meteorolog în cadrul Ministerului canadian al Mediului.

Alert este o bază militară permanentă stabilită pe paralela 82, care serveşte în special ca punct de interceptare a comunicaţiilor ruse, iar din 1950, aici se află şi o staţiune meteorologică.

Duminică au fost înregistrate 21 de grade: ”Este un record absolut, nu s-a mai întâmplat niciodată asta”, a declarat Castellan, subliniind că luni s-au înregistrat 20 de grade.

Marţi, mercurul termometrelor a urcat la 17,6 grade la ora locală 16:00 (20:00 GMT) ”şi poate creşte în continuare”, a mai afirmat acesta.

„Nu este exagerat să o denumim un val de căldură arctică”, a spus la rândul său David Phillips, climatolog principal în cadrul Ministerului canadian al Mediului, precizând că este vorba ”de recorduri înregistrate în fiecare dintre aceste zile”.

Precedentul record de 20 de grade Celsius a fost consemnat în data de 8 iulie 1956, însă începând din 2012, temperaturi cuprinse între 19 şi 20 de grade au fost înregistrate în mai multe zile la această staţiune situată pe ţărmul Oceanului Arctic.

Media zilnică pentru luna iulie este de 3,4 grade la Alert, iar media temperaturilor maxime este de 6,1 grade Celsius.

Actualul val de căldură este rezultatul ”unui vârf de presiune ridicată” deasupra Groenlandei, care este ”destul de atipică” şi ”accentuată de vânturile din sud” deasupra Oceanului Arctic, a punctat Castellan.

David Phillips a amintit că în nordul Canadei s-a înregistrat a doua sau a treia cea mai blândă primăvară din ultimii 72 de ani, în anumite regiuni. „Potrivit modelelor noastre climatice, va continua şi în iulie, august, până la începutul lui septembrie”, a adăugat acesta.

„Schimbările climatice au o influenţă foarte indirectă sau directă” asupra acestor temperaturi record, mai ales că regiunea arctică se încălzeşte de trei ori mai rapid decât alte zone de pe glob, este de părere Castellan.

sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...