Un om de excepţie
Nu credeam niciodată că o să cunosc un asemenea om care mi-a stârnit o curiozitate cu totul aparte, ţinând cont de meseria pe care o practică (pasiunea dânsului de o viaţă). După cum mi-a mărturisit, asemenea oameni care practică această meserie foarte grea, sunt foarte puţini la noi în ţară, numărul lor fiind sub numărul degetelor de la ambele mâini! Ne-am cunoscut întâmplător, deşi cunoşteam unele realizări de excepţie ale dânsului (biserica din comuna Bârghiş, judeţul Sibiu, biserica din Petreşti, judeţul Alba şi mai recent Catedrala Ortodoxă din Blaj, la a cărei inaugurare a participat însuşi Patriarhul României, Preafericitul Daniel).
Numai cine a citit capodopera lui Irving Stone „Agonie şi Extraz”, unde sunt descrise viaţa şi marile opere ale inegalabilului Michellangelo Buonarroti, îşi poate închipui câtă muncă, cât talent, câtă înverşunare şi câtă migală (pe lângă multe altele) trebuie depuse pentru a reuşi să dai viaţă unor lucrări cu totul aparte, care periodic sunt văzute de sute, mii şi chiar milioane de oameni. Nu aş vrea să creadă cineva că eu îl compar pe domnul Nicolae Govoreanu cu titanul renascentist a cărui Capelă SIXTINĂ e unică în lume, dar îi admir totuşi îndrăzneala şi curajul de a-şi petrece viaţa în exclusivitate în mijlocul sfinţilor. Deşi e în preajma onorabilei vârste de 60 de ani, pictează în continuare, acum fiind în oraşul Dumbrăveni, judeţul Sibiu, unde lucrarea începută la principala biserică a oraşului va mai dura încă doi ani!
Cu acest om cu o vastă cultură se poate discuta ore în şir (eu având privilegiul de a sta în compania dânsului cinci ore, descoperind mereu lucruri inedite care te duc într-o lume, ale cărei amănunte foarte puţini le cunoaştem. Numai cine posedă cunoştinţe temeinice poate să redea cu multă fidelitate chipurile sfinţilor dintr-o biserică: Iisus Hristos, sfinţii cuvioşi, sfinţii mucenici, evangheliştii – Luca, Ioan, Matei şi Marcu, Ioan Botezătorul, îngeri, Fecioara Maria, prooroci, arhangheli – Mihai şi Gavril, apostoli, Învierea, Botezul Domnului, Înalţarea Domnului, Pogorârea Sfântului Duh, Înălţarea Fecioarei la Cer etc.
Cred că puţină lume ştie că acest om care şi-a dedicat viaţa unei lumi cu totul aparte locuieşte în judeţul nostru, la Blaj, deşi este oltean, mai precis din Râmnicu Vâlcea, stabilindu-se de multă vreme aici (prin căsătorie), îmbogăţind astfel pleiada de oameni deosebiţi care trăiesc în Mica Romă. Să-i dorim putere de muncă pe mai departe conjudeţeanului nostru care iată, prin arta lui îmbogăţeşte într-un mod mai special patrimoniul cultural al judeţului şi al ţării. Aurel ROMAN, BLAJ
Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie
Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie
Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.
Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024
Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.
Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.
Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.
„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.
Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.
Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.
Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.
Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Actualitateacum 9 ore
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei
-
Opinii - Comentariiacum 55 de minute
MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României