Rămâi conectat

Cultură Educație

Un fost preot afurisit ne conduce composesoratul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Prin intermediul ziarului şi al redacţiei „Unirea” vrem să aducem la cunoştinţa opiniei publice din judeţ şi din ţară următoarele fapte:
În anul 2007, în localitatea Gârbova de Sus (Aiud), judeţul Alba, la iniţiativa mai multor persoane din sat, a luat fiinţă composesoratul „Gârbova de Sus”, fiind compus din 46 membri composesori. Din aceşti membri s-a ales un comitet şi un preşedinte (Ion Boancă). Din cauza unor neînţelegeri în cadrul comitetului, fostul preşedinte Ion Boancă şi-a dat demisia. În locul lui s-a autonumit fostul preot Augustin Hard, care timp de 26 de ani a fost preot în această localitate. Pentru a informa corect opinia publică, vă facem cunoscute următoarele:
Pe timpul cât a fost preot la biserică în sat deşi la biserică era casier, el ţinea toţi banii şi nu dădea socoteală nimănui de câţi bani avea biserica, câţi bani se strângeau din donaţii, la disc, la cutia milei. Toţi banii se duceau în buzunarul lui spunând că ştie popa ce face. A dispărut de la biserică vasul din cupru unde se botezau copiii, făcând din el cazan de ţuică. Făcea ţuică pentru el în pivniţă. A fost prins ziua, la orele 12.00 – 13.00 când încărca din curtea bisericii împreună cu fratele său scândură pentru lăzi de albine. A luat din bancă în anul 1992 bani în contul parohiei Gârbova pentru a cumpăra de la fostul CAP o casă şi un fânar cu scopul de a le vinde mai târziu. Pe timpul comuniştilor umbla noaptea prin sat şi asculta pe la geamuri ce discută oamenii. Cei care ascultau Europa Liberă erau pârâţi la miliţie. La biserică s-au făcut mai multe lucrări de reparaţii, inclusiv pictat, unde lucrau oameni din sat şi îi punea să semneze că i-a plătit dar banii mergeau la el în buzunar. Celor care au pictat biserica nici până azi nu le-a dat toţi banii prevăzuţi pentru lucrare.
În urma mai multor plângeri făcute de oamenii din sat către Episcopia Alba a fost mutat disciplinar în localitatea Şpălnaca, unde a primit suma de 20.000.000 de lei de la antrenorul Andone. Oamenilor le-a spus că a primit suma de 2.000.000 îi lua lui. În urma acestei escrocherii a fost alungat de oameni afară din sat.
După toate aceste faceri de bine, Episcopia Alba nu i-a mai dat parohie. În prezent, din cauza efortului depus pentru a face rost de bani pe tot parcursul vieţii de preot, s-a îmbolnăvit cu capul şi a obţinut o pensie de boală din cadrul secţiei „Neuro” a Spitalului Aiud. Acest om, după boala pe care o are, ar trebui să fie izolat. Dar când aude de bani nu mai este bolnav. Conform statutului trebuia să se facă Adunare Generală pentru alegerea noilor membri care au demisionat, dar nu s-a făcut. Acest individ deţine în prezent funcţia de preşedinte, casier, contabil. Totul este în mâna lui pentru a nu se şti ce bani se obţin de la APIA, deşi s-a intenţionat să se stea de vorbă cu el la sediul composesoratului care este la el în apartament, în Aiud, str. Axente Sever, bl. 11, sc. E, ap. 5, dar am fost scoşi afară şi înjuraţi de către soţia acestuia. Am aflat din surse neoficiale că a primit de la APIA în aceşti ani aproximativ 3 miliarde de lei vechi de care nu vrea să dea informaţii. Menţionăm că în toţi aceşti ani nu a făcut nicio adunare generală a membrilor composesori, nu a dat nicio dare de seamă membrilor composesori, nu a făcut nicio primire de noi membri.
În urmă cu aproximativ 15 zile a venit de la APIA Alba o comisie pentru a face măsurători la suprafaţa de păşunat din composesorat. Pentru a ieşi suprafaţa de teren pe care a declarat-o comisiei a măsurat şi suprafaţa de teren arabil care este a oamenilor şi care au acte pe pământ şi plătesc impozit. În luna noiembrie 2010 s-a trimis la sediul composesoratului (acasă la el) scrisoare cu confirmare de primire, o adresă cu semnăturile membrilor composesori pentru a fixa şi desfăşura o adunare generală extraordinară în mod statutar (art. 15) din statut în care să prezinte darea de seamă a activităţii de până acum, situaţia fondurilor obţinute de la APIA, a patrimoniului, alegerea noului Consiliului de Administraţie în urma demisiei a doi membri.
Răspuns la această scrisoare am primit un act medical din care reiese că este bolnav. Insistând telefonic pentru a fixa data când se va ţine adunarea, ne-a făcut „handicapaţi şi ticăloşi”. Ne întrebăm, oare cine este handicapat şi ticălos? Oamenii din sat sau cel care umblă cu hoţii şi escrocherii pentru a pune mâna pe bani? Pe această cale, cu ajutorul presei facem un apel către domnul prefect al judeţului Alba în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu să ne ajute în această problemă. De asemenea, apelăm la domnul inspector de poliţie Grindean, facem apel către domnii procurori de la DNA Alba, de la Procuratura Aiud pentru a pune capăt acestui jaf la drumul mare. Nu se poate ca un om bolnav cu capul să îşi bată joc de un sat întreg. Dorim ca această sumă de bani primită de la APIA Alba să se folosească acolo unde este destinată. Păşunatul composesoratului se află într-o stare jalnică, plin de spini, iarbă, arbori care îngreunează accesul. Nu sunt drumuri de acces corespunzătoare, nu sunt saivane pentru animale, fântâni pentru apă. În composesoratele vecine s-au făcut fântâni, saivane, s-a tras curentul la pompe de apă, drumul de acces în păduri. S-a curăţat păşunatul cu firme specializate. La noi din cauza unui individ bolnav nu se poate.
Trimitem alăturat tabelul cu semnăturile unor membri composesori prin care i s-a cerut să se trezească din somn şi să ţină Adunarea Generală menţionată mai sus. Cu speranţa că cineva va citi acest articol din ziar şi ne poate da un ajutor în conformitate cu legile în vigoare să o facă pentru binele oamenilor.
Către Consiliul de Administraţie al Composesoratului Gârbova de Sus
Subsemnaţii, membrii composesori vă rugăm ca în termen de 15 zile să convocaţi Adunarea Generală Extraordinară în mod statutar (art. 15) în care să prezentaţi darea de seamă a activităţii de până în prezent, situaţia fondurilor obţinute de la APIA, a patrimoniului. În această adunare vă rugăm să organizaţi alegerea Consiliului de Administraţie, cel de până în prezent fiind incomplet prin demisia a doi membri.
Menţionăm că în urma admiterii contestaţiei de către instanţă, Adunarea generală precedentă a fost nestatutară şi implicit numărul membrilor a rămas cel iniţial, adică 46 de membri fondatori.
Teodor GÎLEA, Ana SIMA, Luca SIMA, Mihai SIMA, Susana COTOARĂ, Ioan BOANCĂ, Emil POPA, Iacob BOANCĂ, Aurel LUCA, Aurel SILE, Ioan TRUŢĂ, Marcel SIMA, Ruxandra GÎLEA, Ioan POPA, Ana COTOARĂ, Lucreţia COTOARĂ, Vasile BOGDAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO | Elevi de la Colegiul Economic din Alba Iulia, locul III la Concursul național ”Produse și preparate ecologice”, secțiunea Concurs de filmulețe cu tematica “Traiul verde de acasă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi de la Colegiul Economic din Alba Iulia, locul III la Concursul național ”Produse și preparate ecologice”, secțiunea Concurs de filmulețe cu tematica “Traiul verde de acasă” Elevii Colegiului Economic,, Dionisie Pop Marțian „Alba Iulia au câștigat locul III la Concursul național ,,Produse și preparate ecologice,, la secțiunea IV: Concurs de filmulete cu tematica „Traiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea