Rămâi conectat

Cultură Educație

Un fost preot afurisit ne conduce composesoratul

Publicat

în

Prin intermediul ziarului şi al redacţiei „Unirea” vrem să aducem la cunoştinţa opiniei publice din judeţ şi din ţară următoarele fapte:
În anul 2007, în localitatea Gârbova de Sus (Aiud), judeţul Alba, la iniţiativa mai multor persoane din sat, a luat fiinţă composesoratul „Gârbova de Sus”, fiind compus din 46 membri composesori. Din aceşti membri s-a ales un comitet şi un preşedinte (Ion Boancă). Din cauza unor neînţelegeri în cadrul comitetului, fostul preşedinte Ion Boancă şi-a dat demisia. În locul lui s-a autonumit fostul preot Augustin Hard, care timp de 26 de ani a fost preot în această localitate. Pentru a informa corect opinia publică, vă facem cunoscute următoarele:
Pe timpul cât a fost preot la biserică în sat deşi la biserică era casier, el ţinea toţi banii şi nu dădea socoteală nimănui de câţi bani avea biserica, câţi bani se strângeau din donaţii, la disc, la cutia milei. Toţi banii se duceau în buzunarul lui spunând că ştie popa ce face. A dispărut de la biserică vasul din cupru unde se botezau copiii, făcând din el cazan de ţuică. Făcea ţuică pentru el în pivniţă. A fost prins ziua, la orele 12.00 – 13.00 când încărca din curtea bisericii împreună cu fratele său scândură pentru lăzi de albine. A luat din bancă în anul 1992 bani în contul parohiei Gârbova pentru a cumpăra de la fostul CAP o casă şi un fânar cu scopul de a le vinde mai târziu. Pe timpul comuniştilor umbla noaptea prin sat şi asculta pe la geamuri ce discută oamenii. Cei care ascultau Europa Liberă erau pârâţi la miliţie. La biserică s-au făcut mai multe lucrări de reparaţii, inclusiv pictat, unde lucrau oameni din sat şi îi punea să semneze că i-a plătit dar banii mergeau la el în buzunar. Celor care au pictat biserica nici până azi nu le-a dat toţi banii prevăzuţi pentru lucrare.
În urma mai multor plângeri făcute de oamenii din sat către Episcopia Alba a fost mutat disciplinar în localitatea Şpălnaca, unde a primit suma de 20.000.000 de lei de la antrenorul Andone. Oamenilor le-a spus că a primit suma de 2.000.000 îi lua lui. În urma acestei escrocherii a fost alungat de oameni afară din sat.
După toate aceste faceri de bine, Episcopia Alba nu i-a mai dat parohie. În prezent, din cauza efortului depus pentru a face rost de bani pe tot parcursul vieţii de preot, s-a îmbolnăvit cu capul şi a obţinut o pensie de boală din cadrul secţiei „Neuro” a Spitalului Aiud. Acest om, după boala pe care o are, ar trebui să fie izolat. Dar când aude de bani nu mai este bolnav. Conform statutului trebuia să se facă Adunare Generală pentru alegerea noilor membri care au demisionat, dar nu s-a făcut. Acest individ deţine în prezent funcţia de preşedinte, casier, contabil. Totul este în mâna lui pentru a nu se şti ce bani se obţin de la APIA, deşi s-a intenţionat să se stea de vorbă cu el la sediul composesoratului care este la el în apartament, în Aiud, str. Axente Sever, bl. 11, sc. E, ap. 5, dar am fost scoşi afară şi înjuraţi de către soţia acestuia. Am aflat din surse neoficiale că a primit de la APIA în aceşti ani aproximativ 3 miliarde de lei vechi de care nu vrea să dea informaţii. Menţionăm că în toţi aceşti ani nu a făcut nicio adunare generală a membrilor composesori, nu a dat nicio dare de seamă membrilor composesori, nu a făcut nicio primire de noi membri.
În urmă cu aproximativ 15 zile a venit de la APIA Alba o comisie pentru a face măsurători la suprafaţa de păşunat din composesorat. Pentru a ieşi suprafaţa de teren pe care a declarat-o comisiei a măsurat şi suprafaţa de teren arabil care este a oamenilor şi care au acte pe pământ şi plătesc impozit. În luna noiembrie 2010 s-a trimis la sediul composesoratului (acasă la el) scrisoare cu confirmare de primire, o adresă cu semnăturile membrilor composesori pentru a fixa şi desfăşura o adunare generală extraordinară în mod statutar (art. 15) din statut în care să prezinte darea de seamă a activităţii de până acum, situaţia fondurilor obţinute de la APIA, a patrimoniului, alegerea noului Consiliului de Administraţie în urma demisiei a doi membri.
Răspuns la această scrisoare am primit un act medical din care reiese că este bolnav. Insistând telefonic pentru a fixa data când se va ţine adunarea, ne-a făcut „handicapaţi şi ticăloşi”. Ne întrebăm, oare cine este handicapat şi ticălos? Oamenii din sat sau cel care umblă cu hoţii şi escrocherii pentru a pune mâna pe bani? Pe această cale, cu ajutorul presei facem un apel către domnul prefect al judeţului Alba în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu să ne ajute în această problemă. De asemenea, apelăm la domnul inspector de poliţie Grindean, facem apel către domnii procurori de la DNA Alba, de la Procuratura Aiud pentru a pune capăt acestui jaf la drumul mare. Nu se poate ca un om bolnav cu capul să îşi bată joc de un sat întreg. Dorim ca această sumă de bani primită de la APIA Alba să se folosească acolo unde este destinată. Păşunatul composesoratului se află într-o stare jalnică, plin de spini, iarbă, arbori care îngreunează accesul. Nu sunt drumuri de acces corespunzătoare, nu sunt saivane pentru animale, fântâni pentru apă. În composesoratele vecine s-au făcut fântâni, saivane, s-a tras curentul la pompe de apă, drumul de acces în păduri. S-a curăţat păşunatul cu firme specializate. La noi din cauza unui individ bolnav nu se poate.
Trimitem alăturat tabelul cu semnăturile unor membri composesori prin care i s-a cerut să se trezească din somn şi să ţină Adunarea Generală menţionată mai sus. Cu speranţa că cineva va citi acest articol din ziar şi ne poate da un ajutor în conformitate cu legile în vigoare să o facă pentru binele oamenilor.
Către Consiliul de Administraţie al Composesoratului Gârbova de Sus
Subsemnaţii, membrii composesori vă rugăm ca în termen de 15 zile să convocaţi Adunarea Generală Extraordinară în mod statutar (art. 15) în care să prezentaţi darea de seamă a activităţii de până în prezent, situaţia fondurilor obţinute de la APIA, a patrimoniului. În această adunare vă rugăm să organizaţi alegerea Consiliului de Administraţie, cel de până în prezent fiind incomplet prin demisia a doi membri.
Menţionăm că în urma admiterii contestaţiei de către instanţă, Adunarea generală precedentă a fost nestatutară şi implicit numărul membrilor a rămas cel iniţial, adică 46 de membri fondatori.
Teodor GÎLEA, Ana SIMA, Luca SIMA, Mihai SIMA, Susana COTOARĂ, Ioan BOANCĂ, Emil POPA, Iacob BOANCĂ, Aurel LUCA, Aurel SILE, Ioan TRUŢĂ, Marcel SIMA, Ruxandra GÎLEA, Ioan POPA, Ana COTOARĂ, Lucreţia COTOARĂ, Vasile BOGDAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare