Rămâi conectat

Cultură Educație

Treziţi-vă guvernanţi! Scoateţi satul românesc din rugină!!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ţara este la pământ, abia mai respiră, abia mai păşeşte din sărăcie în sărăcie, din minciuna unora în minciuna altora şi încet, încet devine de râsul lumii, trăind absurdul, paradoxuri inimaginabile. Ce idee de plâns şi de râs. Să cheltuieşti 50 de milioane euro ca să faci parcuri prin sate şi comune; dar şi fântâni arteziene! Este o idee cu totul şi cu totul ieşită din comun! Gândiţi-vă dragi români: sate întregi destrămându-se, scuturate de şcoli, dispensare, magazine cu uliţe înglobate în noroi, fără canalizare şi apă potabilă, fără orizontul speranţei, şi, colac peste pupăză, în unele din ele vor apare parcuri de parcă acolo n-ar fi iarbă, n-ar fi pomi fructiferi, n-ar fi necesară o altfel de structură a localităţii lor. Să vii acum, tu guvern, şi să construieşti asemenea oaze de verdeaţă ordonată se transformă într-o insultă adusă colectivităţii, cetăţenilor care abia îşi duc zilele dintr-o clipă în alta, zac şi se cufundă în lacrimă, nu au de unde îşi cumpăra un medicament, o pâine proaspătă, ulei, zahăr. Ies la poartă să vadă cu ochii lor dacă trece un localnic spre oraş să le cumpere şi lor ceva! E atâta durere la ţară încât şi blestemul umblă cu capul aplecat. Oamenii aceştia au fost lăsaţi la voia întâmplării, li s-a luat şansa de a supravieţui, dar voturile li se cumpără cu o halbă de bere. Ne întrebăm: până unde merge acest cameleonism al puterii, al unor ministere, până unde jignirea acestora? Am auzit un primar spunând: „Ne-am făcut primărie nouă, trebuie să vrem s-o înconjurăm şi de un parc verde! S-o înconjurăm cu…”, când restul localităţii se îneacă într-o falsă civilizaţie, într-o băltoacă de promisiuni? Nu-i nimeni absurd să nu-şi dorească noi localităţi structurate, model, să-ţi fie haznă să le vezi, să te întorci la izvoare, dar până atunci să se rezolve problemele esenţiale ale comunităţilor. Cine comandă asemenea parcuri, fântâni arteziene în localităţi ce nu au niciun suflu economic, nu face altceva decât să adâncească şi mai mult spinele neruşinării, a râsu-plânsului. Un bătrânel era îngrozit că dacă se face parc el nu-şi mai poate duce vaca la păscut! Sigur o va lăsa prin parc ca monedă de schimb, ca obiect la muzeu. Noi, „orăşenii”, care venim de la ţară ştim cel mai bine de ce au nevoie ţăranii! Dacă se mai poate vorbi de ţărani, dacă mai există această pătură socială! Cum altfel se explică îngrozitoarea povară de pe umerii ţăranilor ce nu-şi mai pot vinde surplusul pe piaţă, pentru că se importă aproape totul din alte ţări, înspre ofensarea lor în văzul lumii. Este o ruşine „necomestibilă”, ca o smoală ce ucide respiraţia, speranţa. Ne cere Uniunea Europeană totul prin extemporale, vor să vină să respire aer curat prin satele româneşti! Ha! Ha! Nu suntem împotriva aerului curat, chiar dacă îl şi vindem, dar nu în aşa context al absurdului, al mocirlei în care se zbate o parte a populaţiei României.
Până unde marşăm pe ridicolul unor asemenea măsuri „politico – administrative”, până unde ne afundăm în imoralitate? Da-ţi ţăranului ce-i al ţăranului, redaţi-i mândria, hărnicia, respectul, ajutaţi-l să-şi revină pentru el şi pentru ţară, făceţi din truda lui o altfel de lumină şi-atunci veţi avea dreptul să-i propuneţi şi fântâni arteziene, parcuri. Ei n-au apă bună de băut şi trebuie să suporte fântâni arteziene! Treziţi-vă guvernanţi, scoateţi satul românesc din rugină, redaţi-i strălucirea, respectul european care l-a avut şi-apoi făceţi-i cadouri ca acela în costul de 50 milioane de euro. Mi-e greu, ca scriitor, să răspund mizeriei în care se zbat unele localităţi, să-i privesc pe ţăranii care au mai rămas în ochi, pentru că lacrima lor nu mai e sărată, ci otrăvită, şi n-o mai vindecă decât moartea! Să n-ai o farmacie, un dispensar, autobuze, căi asfaltate, magazine, alimentare şi-atâtea altele, şi să vii să ridici noi blocuri pentru „intelectuali” când ai exemplul dezgustător al celorlalte blocuri vechi, relicve ale moralităţii de până la 1989, este mai mult decât o batjocură! Cine răspunde? Cine-i mai apără pe ţărani? Doar Limba Română?
Ion MĂRGINEANU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea