Traseul Autostrăzii Transilvania ar putea fi modificat din cauza Castrului roman. Vestigiile sunt propuse pentru a fi incluse în patrimoniul Unesco

Traseul pe care îl va avea Autostrada Transilvania ar putea fi modificat. Arheologii au descoperit că drumul ar trece peste o porțiune a Castrului roman de la Sutoru, în județul Sălaj. Vestigiile sunt propuse pentru a fi incluse în patrimoniul Unesco, alături de întreaga fostă graniță a Imperiului Român.

Castrul roman de la Sutoru este, potrivit arheologilor, una dintre cele mai importante fortificații ale Imperiului Roman. Ar fi găzduit trupe auxiliare de luptători mauri, circa 1.000 de persoane.

Vestigiile cuprind castrul, băile descoperite recent, o întinsă așezare civilă și o necropolă. Până cum au fost făcute doar câteva săpături și prospecțiuni geofizice.

Ministerul Culturii a iniţiat, în 2014, un program pentru documentarea vestigiilor care compun graniţa romană de pe teritoriul României.

Comisia care se ocupă de acest program a studiat în detaliu situația sit-ului de la Sutoru și a solicitat Ministerului Transporturilor modificarea proiectului de infrastructură rutieră. Comisia cere ca săpăturile arheologice de amploare să înceapă cât mai curând.

Pentru construcția acestui sector din Autostrada Transilvania, în lungime de de 13 km, ar fi trebuit depuse oferte luna viitoare. Proiectul ar putea fi întârziat, spune Compania Națională de Drumuri.

Programul Ministerului Culturii își propune să înscrie vestigiile romane în patrimoniul mondial Unesco.

Sursa: stiritvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...