Rămâi conectat

Cultură Educație

Transformarea celor trei spitale din Alba presupune reducere de paturi şi de personal

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sistemul sanitar de la noi este la pământ, este bolnav, plin de lacune, de la lipsa de personal medical, până la lipsa unor lucruri indispensabile, precum banalele seringi, fără de care o unitate nu poate funcţiona. Practic totul se reduce la lipsa banilor şi la proasta gestionare a celor puţini pe care îi avem. Însă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, după ce au bătut palma cu cei de la FMI, au soluţii şi, conform declaraţiilor făcute de către aceştia, bolnavul este în centru. Autorităţile locale, managerii unităţilor spitaliceşti care ar urma să fie transformate în azile de bătrâni, cetăţenii localităţilor care vor rămâne practic fără spitale se întreabă cum o fi această reprofilare în favoarea pacienţilor care vor trebui să parcurgă zeci de kilometri pentru a beneficia de un consult medical de specialitate?
Aşa cum am scris în paginile ziarului nostru, la nivelul judeţului Alba, trei unităţi sanitare ar urma să fie transformate în cămine pentru persoanele vârstnice: Spitalul orăşenesc Ocna Mureş (foto), Centrul de Sănătate Baia de Arieş şi Spitalul de boli cronice Zlatna. Bineînţeles că autorităţile locale sub a căror oblăduire se află spitalele nu sunt de acord cu acest lucru… Cert e că, odată cu transformarea acestora în cămine,vor fi reduse un număr de 195 de paturi, dintre care 90 la Ocna Mureş, 65 la Baia de Arieş şi 40 la Zlatna. Vor fi reduse paturi pentru bolnavii deserviţi de aceste spitale dar pe de altă parte vor fi create paturi pentru persoanele vârstnice. În cadrul celor trei unităţi sanitare, în vara anului trecut, conform datelor deţinute, erau angajate un număr de 252 de persoane: Centrul de Sănătate Baia de Arieş – 60 din care: medici – 10 (unul cu jumătate de normă), asistente medicale – 18, personal auxiliar – 20, muncitori – 6 şi TESA – 6; Spitalul orăşenesc Ocna Mureş – 153 din care: medici – 11, asistente medicale – 60, personal auxiliar – 48, munictori – 24, TESA – 11 (conform informaţiilor primite de la managerul unităţii în prezent numărul angajaţilor este de 145, 9 fiind medici); Spitalul de Boli Cronice Zlatna 38 din care: medici – 3, asistente medicale – 12, personal auziliar – 13, muncitori – 5 şi TESA – 5 (în prezent, conform informaţiilor primite de la managerul spitalului sunt 33 angajaţi, 3 fiind medici). Ce se va întâmpla cu aceşti oameni, doar Ministerul Sănătăţii ştie… Conform declaraţiilor ministrului de resort, Cseke Attila, personalul medical din spitalele desfiinţate va fi preluat de căminele pentru vârstnici sau va fi distribuit pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate. Ceea ce nu spune ministrul Sănătăţii e ce se va întâmpla cu ceilalţi angajaţi care nu fac parte din categoriile medico-sanitar şi auxiliar sanitar? Vor ajunge şomeri? Vor fi distribuiţi la rândul lor? Aşteptăm şi noi şi angajaţii să vedem care le va fi soarta… (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea