Rămâi conectat

Cultură Educație

Tăieri bugetare de peste două miliarde de lei vechi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa şi-a manifestat nemulţumirea în cadrul unei conferinţe de presă pentru că în urma plafonării cheltuielilor şi tăierii sumelor pe care administraţia locală ar fi trebuit să le primească din cotele defalcate de TVA a fost nevoit să recurgă la soluţii radicale. „Am fost obligaţi să reducem cheltuielile din toate domeniile, am ajuns să dăm lumină sătenilor cu porţia. Astfel, după ce ajunge ultima cursă în comună, la ora 24.00 şi până dimineaţa la ora 5.00 iluminatul public este oprit. Dacă înainte cheltuiam pe lună 6.000 – 6.500 de lei pe iluminatul stradal, acum factura la energie este în jur de 4.500 – 5.000 de lei. Nu am avut încotro”, a declarat primarul Traian Ştefan Popa, nemulţumit de sumele alocate de DGFP Alba. Situaţia necesarului de cheltuieli de personal pentru Primăria Stremţ, pe anul 2011, se prezintă astfel: * la capitolul asistenţi personali, indemnizaţii de handicap primăria a solicitat 212.600 lei şi a primit 117.000 lei, adică mai puţin cu 95.600 lei, ceea ce înseamnă doar 55 la sută din suma cerută iniţial;
* pentru cele 3 şcoli de pe raza comunei Stremţ, în cadrul cărora muncesc 40 de cadre didactice, au fost necesare 626.000 lei şi s-au acordat 526.000 lei, cu 100.000 lei mai puţin, adică doar 84 la sută din suma solicitată; * pentru personalul din administraţie, de la căminul cultural şi de la bibliotecă, aici fiind incluşi şi cei care muncesc cu ziua la Primăria Stremţ erau necesare 325.000 lei, s-au primit 300.000 lei, cu 25.000 lei mai puţin, 92 la sută din suma solicitată. Per total, pentru acest an era nevoie de 1.163.600 lei, dar s-au alocat 943.000 lei, cu 220.600 lei mai puţin (23 la sută). „Pentru că am primit cu peste două miliarde de lei vechi mai puţin nu puteam să-mi asum responsabilitatea unui asemenea buget. Am înţeles că aceeaşi situaţie este la toate primăriile cu primari PSD sau PNL din judeţ, nu le ajung banii pentru cheltuielile de personal”, a spus Popa. Pentru a se încadra în banii alocaţi, primăria va trebui să recurgă la concedieri, chiar dacă de-abia îşi desfăşoară activitatea pentru că ANFP şi Guvernul Boc au refuzat să deblocheze posturile vacante, doar la plecarea a 7 angajaţi fiind posibilă încadrarea unei persoane. Asta în condiţiile în care Primăria Stremţ are mai puţin de 7 angajaţi! Fără a mai fi posibilă vreo rectificare bugetară în acest an, consilierii locali din Stremţ au refuzat să adopte bugetul şi au cerut DGFP Alba să li se comunice de la ce capitol să taie din cheltuieli, solicitare rămasă până acum fără răspuns.
În timp ce în comuna Stremţ, în 2010 furturile s-au triplat faţă de anul 2009, au dispărut 4 instalaţii de ţuică, porţi metalice, podeţe de la porţi, iar din Baza sportivă s-au furat toate caloriferele, hoţii profitând de măsurile de austeritate (economie la iluminatul stradal) la care primăria e nevoită să recurgă, acum se anunţă desfiinţarea postului de poliţie din zonă. Primarul Traian Ştefan Popa ne-a declarat că poliţiştii aveau în administrare 7.000 hectare de teren din comuna Stremţ, care are 3.000 de locuitori, vor fi transferaţi la Teiuş. „Vor să vândă sediul poliţiei, construit în anul 1985, care cuprinde un apartament, o garsonieră şi un birou, fiind dotat şi cu centrală termică. De acest sediu mai aparţine o importantă suprafaţă de teren agricol. Nu ştiu ce gândesc cei care vor să recurgă la o astfel de măsură!”, a precizat cu mâhnire edilul comunei Stremţ. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea