Rămâi conectat

Cultură Educație

Sumele repartizate spitalelor ar trebui să fie de cel puţin 3 la sută din bugetul autorităţii tutelare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Anul trecut, din cele 435 de unităţi sanitare publice, au fost transferate către autorităţile locale un număr de 370, rămânând în reţeaua Ministerului Sănătăţii, unităţile sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie şi spitale monospecialitate. În judeţul Alba au fost transferate toate unităţile sanitare, respectiv 12 la număr. Practic, odată cu preluarea, consiliile judeţene şi cele locale sunt cele care răspund de spitalele aflate în ograda lor şi cele care trebuie să gestioneze unităţile în aşa fel încât acestea să funcţioneze la parametri normali. Ministerul Sănătăţii însă vrea totuşi să deţină frâiele şi vine cu tot soiul de propuneri, cerinţe etc. Pe lângă ideea de comasare şi reorientare a spitalelor, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a venit acum cu o nouă propunere pentru autorităţile locale. Astfel, domnia sa recomandă autorităţilor locale să repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unităţile sanitare pe care le-au preluat anul trecut. „Solicit autorităţilor locale ca, acum, la început de an, când sunt aprobate şi repartizate bugetele locale, să aloce cel puţin 3% din fonduri pentru unităţile sanitare preluate. Autorităţile locale trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să conştientizeze că au obligaţia de a se implica în gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate. Au trecut 6 luni de la descentralizare, autorităţile locale au putut să se implice administrativ şi cred că este timpul să se implice şi financiar. Descentralizarea înseamnă nu numai fonduri de la Bucureşti, ci şi fonduri de la nivel local”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Conform celor declarate de cei de la minister, începând din acest an, autorităţile locale vor avea un mare avantaj în gestionarea unităţilor sanitare pe care le-au preluat şi asta pentru că Ministerul Sănătăţii a luat măsuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel încât mai multe fonduri să rămână în teritoriu. În acest sens, spun specialiştii M.S., un procent de 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice colectate la Fondul Naţional Unic de Sănătate într-un judeţ va reveni acelui judeţ. Mai mult, începând din această lună, casele de asigurări de sănătate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depăşesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. În acest fel, bugetele unităţilor sanitare vor putea fi echilibrate şi cheltuite mai eficient.
Legat de propunerea ministrului Sănătăţii de repartizare a 3% către unităţile aflate în administrare, conform informaţiilor obţinute de la Consiliul Judeţean Alba, se va ţine cont de aceasta doar dacă va exista o hotărâre de guvern în acest sens. Dacă nu, fondurile ce vor ajunge la cele două unităţi aflate în administrarea C.J. Alba, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, vor fi alocate în funcţie de banii avuţi la dispoziţie, astfel încât să nu fie periclitate alte proiecte aflate în derulare, dar nici dezavantajat sistemul sanitar. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare