Studenții, revoltați pentru că Guvernul PSD-ALDE vrea să le taie călătoriile gratuite cu trenul

Coaliția PSD-ALDE este pusă, din nou, la zid ca urmare a deciziilor luate de membrii celor două partide în actul de guvernare, ultima de acest gen fiind renunțarea la transportul gratuit cu trenul pentru studenți, pe un număr nelimitat de călătorii în rețeaua CFR. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a luat poziție față de decizia executivului.

„Gratuitatea la transportul feroviar intern acordată de statul român studenţilor înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă la instituţiile de învăţământ superior acreditate reprezintă una dintre facilităţile cu cel mai mare impact asupra calităţii vieţii studenţilor. În contextul dimensiunii sociale a educaţiei, această măsură constituie unul dintre mecanismele de implementare a unor politici publice ce vizează echitatea în învăţământul superior, care contribuie la creşterea numărului de studenţi din medii socio-economice defavorizate. În plus, prin această facilitate, se încurajează mobilitatea studenţilor, atât pentru schimburi de experienţă între centrele universitare, cât şi pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, desfăşurate în diverse oraşe ale ţării”, se arată într-un comunicat al Alianţei.

Reprezentanţii ANOSR se arată îngrijoraţi şi de posibilitatea adoptării unor măsuri prin care să se reducă bursele studenţilor. Chiar şi în condiţiile creşterilor din ultimii ani, niciun tip de bursă nu acoperă în totalitate cheltuielile lunare ale studenţilor cu articolele de îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte aspecte cotidiene de acest tip, respectiv cu materialele de studiu necesare şi eventualele participări la manifestări ştiinţifice.

Totodată, ANOSR atrage atenţia că „adoptarea unei astfel de măsuri de restricţionare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit poate fi doar extins, în niciun caz restrâns”.

Potrivit ANOSR, Guvernul României vrea să creeze o imagine falsă asupra bugetului necesar pentru acordarea gratuităţii studenţilor pentru transportul feroviar, iar asta nu face decât să denigreze imaginea studenţilor în opinia publică, să încurajeze discursul instigator la ură şi să nege un drept câştigat de studenţi.

sursa: capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...