ȘTIREA TA: Nemulţumiri şi acuze la adresa arbitrajului după jocul de juniori C, Metalul Aiud – CS Ocna Mureş

Sâmbătă 10 noiembrie în calitate de antrenor, am participat cu echipa de juniori C de la CS Ocna Mureş la meciul contra echipei Metalul Aiud, contând pentru etapa a 11-a a campionatului judeţean de fotbal la această categorie. Încă de la începutul primei reprize am avut parte de un arbitraj numai în favoarea Metalului Aiud şi categoric împotriva formaţiei antrenate de mine.

Au fost foarte multe faulturi comise de echipa gazdă nesancţionate, dar în schimb orice contact între doi adversari se pedepsea cu lovitură liberă în favoarea echipei Metalul Aiud. Am fost egalaţi dintr-o poziţie mare de offside prin reactivare, penultimul apărător al echipei mele fiind în afara careului de 16 metri, iar jucătorul echipei Metalul care a marcat era aproape lângă punctul de 11 metri. La câteva minute atacantul nostru a scăpat singur cu portarul şi a fost sancţionat cu poziţie afară din joc. În acel moment l-am certat că nu a fost atent dar am fost avertizat din tribună (culmea!) de părinţii copiilor de la Metalul că nu a fost offside.

ELIT

În timpul jocului, până la pauză, nu am mai fost lăsaţi să trecem în terenul echipei gazdă. Se inventau faulturi şi diferite motive pentru a nu ne desfăşura jocul.

La pauză am mers la domnul Lucian Dan care era în tribună pentru a reclama aceste lucruri dar mi-a răspuns foarte distant că eu nu sunt arbitru şi nu am cum să judec fazele de joc. Atunci am înţeles ce s-a întâmplat. Copilul dânsului era unul din jucătorii echipei Metalul şi de aici totul… În a doua repriză lucrurile au mers mai rău şi vă spun că de când sunt antrenor nu am mai văzut aşa ceva. Am schimbat tactica de joc văzând că nu suntem lăsaţi să jucăm şi am atacat numai prin contraatac. La unul din aceste contraatacuri numărul 10 al echipei mele a fost oprit prin tragere de tricou şi apoi luat în braţe de ultimul apărător al echipei gazdă, elevul meu a încercat să scape din strânsoare zbătându-se în acea îmbrăţişare şi ce credeţi că s-a întâmplat? A fost sancţionat cu cartonaş roşu pentru motivul inventat că a lovit cu pumnul.

Deci în loc să se dea cartonaş roşu pentru fault în poziţie de ultim apărător, s-a acordat cartonaş roşu pentru elevul meu. După ce a fost eliminat la scorul de 2-1 pentru noi, elevul meu care se numeşte Brânzeiu Adrian (cel mai bun jucător al echipei mele) a fost împins din spate pe scările ce coboară în tunelul ce duce la vestiare de către antrenorul echipei gazdă domnul Biro care l-a şi înjurat în prezenţa mea şi a celor care eram pe băncile tehnice. Meciul a continuat cu acelaşi arbitraj părtinitor.

ADEZIUNE PLUS

În ultimele minute, care au fost tragice, au urmat o serie de faulturi grosolane ale celor de la Metalul Aiud, faulturi nesancţionate de arbitru. A fost faultat inclusiv portarul care a rămas întins la pământ dar arbitrul nu a oprit jocul. Unul din fundaşii mei centrali a fost împins prin fault din spate până în bordurile de beton ale terenului unde acesta a dat cu capul de un astfel de beton dar nu s-a acordat nimic.

Deşi jucam în 10 oameni, încă ne apăram dar fundaşul meu dreapta a protejat o minge lângă marginea terenului şi a fost împins din spate intenţionat cu amândouă mâinile de către un adversar. După ce a fost împins, adversarul său s-a agăţat în continuare de el. În momentul acela elevul meu s-a întors cu faţa spre adversar şi l-a împins ca să scape din strânsoare, iar arbitrul a acordat cartonaş roşu ambilor jucători.

Era depăşit deja ultimul minut de joc, noi conduceam încă cu scorul de 2-1 dar arbitrul a arătat 5 minute de prelungiri. După ce a arătat cele 5 minute de prelungiri arbitrul de centru a fost strigat de către cineva din tribună ca nu sunt de ajuns 5 minute şi că trebuie să lase jocul să curgă mult mai mult. Atunci arbitrul de centru s-a uitat în tribună după acea persoană şi i-a tras duplicitar cu ochiul.

În aceste minute arbitrul de centru domnul Orlea Răzvan a împins echipa Metalul numai la noi în careu transformând autul de margine în corner şi inventând faulturi pentru Metalul la fiecare contact. Bineînţeles că au trecut cele 5 minute şi meciul a continuat. Au mai trecut încă trei minute şi după o busculadă în careul nostru de 6 metri, cu fault la portar, unul din echipierii echipei Metalul Aiud a introdus mingea în poartă după lovirea balonului cu mâna. Arbitrul a validat golul şi meciul a mai durat câteva minute până când a fluierat sfârşitul.

Vă amintesc că aceste lucruri s-au întâmplat la un meci de juniori C, copii născuţi după 1 ianuarie 1998, deci copii de 14 ani şi mai mici şi sub privirile îngăduitoare ale domnului Lucian Dan (şeful arbitrilor din judeţul Alba) pe care l-am respectat, dar cu această ocazie îl anunţ deschis că respectul meu s-a transformat în altceva.

Eu înţeleg că are copilul care joacă la acestă grupă la Metalul. Dar de aici şi până la a tolera ceea ce s-a întâmplat la acest meci e foarte departe şi până la urmă nu au nicio legătură una cu alta. La sfârşitul meciului când am semnat foaia de arbitraj, la secţiunea eliminări am scris: “NU SUNT DE ACORD” şi am vrut să scriu la secţiunea contestaţii câteva rânduri. În acel moment arbitrul mi-a smuls foaia şi a spus că oricum el corectează peste ceea ce am scris.

De aceea solicit comisiei de disciplină din cadrul AJF Alba să verifice acest aspect. Înainte să plecăm acasă domnul Biro, antrenorul echipei Metalul a venit la noi în vestiar şi şi-a cerut scuze pentru modul în care am fost arbitraţi şi mi-a mai spus câteva lucruri pe care i-am promis că nu o să le divulg. După acest dialog am înţeles totul. În câteva rânduri mi-a trecut prin cap ideea să scot echipa de pe teren în timpul meciului dar, din respect pentru jocul de fotbal şi pentru munca acestor copii nu am făcut-o.

Dacă lucrurile rămân aşa cum a hotărât arbitrul şi nu se ia nicio măsură de remediere a greşelilor făcute de acesta sub privirile domnului Lucian Dan (căruia îi amintesc faptul că jocul de fotbal în mod normal trebuie câştigat prin valoare, nu prin arbitraj, asta ca să nu spun mai multe), o să mă retrag definitiv din antrenorat cel puţin în judeţul Alba, asta după ce în câţiva ani am pregătit copii care au ajuns şi la lotul naţional (Robi Lepşa) şi la loturile judeţene de fotbal şi îi las pe cei care vor să-şi promoveze copiii şi interesele personale să exceleze şi să-i ducă pe culmile fotbalului (de asta avem “valoare” la loturile naţionale).

Radu Călin COROIU, antrenor CS Ocna Mureş

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Ovidiu Pănăzan (powerlifting), pentru al șaselea an consecutiv desemnat cel mai bun antrenor din Alba la secțiunea sporturi neolimpice

Gala Sportului Județean 2020, una derulată doar în mediul online, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, i-a adus… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO: Volei Alba Blaj – MCM Kaposvar 3-0, în turul semifinalelor Cupei Challenge | Pas spre o nouă finală europeană

CSM Volei Alba Blaj a învins cu 3-0 (25-13, 25-18, 25-16), la Tg. Mureș, formația maghiară 1. MCM-Diamant Kaposvár în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unirea Alba Iulia – o primăvară a reconstrucției | “Alb-negrii” își creionează strategia la începutul săptămânii viitoare

Unirea Alba Iulia iernează pe poziția a 6-a a Seriei a 9-a, după un parcurs considerat nesatisfăcător de către oficialii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Industria Galda de Jos – șanse minime de a primi finanțare de la consilierii locali în acest an | Divizionara terță, foarte aproape de abandonul competițional, după aproape 7 ani!

Se prefigurează o iarnă amară pentru Industria Galda de Jos! Conform unor informații neoficiale deocamdată, aleșii locali nu intenționează să… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

După un an 2020 în “alb” și “negru”, Daniel Nicula vrea să plece de la Gaz Metan Mediaș pentru a juca mai mult

Pentru Daniel Nicula, puștiul minune crescut la Așezământul Social “Sf. Ghelasie” din Stremț, anul 2020 a fost unul cu lumini… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

paulinho 11 noiembrie 2012 at 16:14

Sint curios daca nasul o sa ia masuri impotriva finului dupa ce l a impins pe jucator pe scari.ne miram de ce fotbalul aiudean e in colaps

ALbanezu' 11 noiembrie 2012 at 17:20

Din pacate nu o sa se intample nimic. Ma intreb ce o sa inteleaga copiii, atat cei de la Metalul cat si cei de la Soda din ce s-a intamplat ieri pe teren ? Este rusinos, dar din pacate s-a intamplat in realitate, in Aiud pe 10.11.2012.Sa-ti fie rusine Razvan Orlea, pentru asemenea fapte ai fost promovat, pe cand altii… arbitram pe sate si asta atunci cand arbitram. Si era in tribuna si domnul profesor Florin Hanca, seful observatorilor din judet.

D-le Coroiu reclama pe Orlea la CC A,lui Bricheta 11 noiembrie 2012 at 18:02

D-le Coroiu te cunosc ca si pe Domsa si spun sa reclami acest aspect si lui Diaconu la CCA pentru ca Huzu si trupa lor sa uite de acest Razvan Orlea.De nu-l reclami esti papa lapte ca si eu te pot ajuta la debarcarea acestuia…..

Razvan Orlea e din Aiud si e categoria 2-a 11 noiembrie 2012 at 18:16

Cum e posibil ca la meciurile echipei de juniori Metalul Aiud sa fie delegat arbitru Orlea care e aiudean si de categoria 2-a.El merita mentinut 100 ani in aceasta categorie,dar ar trebui reclamat si la DIACONU -Bricheta ca sa fie promovat cand zboara porcul…..

obreja raul 12 noiembrie 2012 at 14:55

acea brigada de arbitri nu ar ma trebui sa albitreze im viata lor .

obreja raul 12 noiembrie 2012 at 14:57

din cauza lur domnul antrenor Radu Coroiu nu ne mai antreneaza NESIMTIRE ……

ziarul ajf 13 noiembrie 2012 at 17:34

am fost si eu la meci si din cate am vazut numarul 14 Bagaian se afla intr-o pozitie regulamentara iar din cate mi-a declarat in interviu ca la golul egalizator Dan Laurentiu nu a atins mingea cu mana ci a facut stop pe sold.Din cate spune domnul Radu Coroiu adevarat este ca a fost avertizat ca va fi trimis in tribuna.Nu-i a fost adresate nici un fel de injuri de la parintii copilor iar din cate sa vazut a fost un meci destul de corect felicitari ambelor formati..

numai minciuni 15 noiembrie 2012 at 19:04

nu a fost deloc asa, 90% sunt minciuni..mi-ar fi rusine sa public acest articol. RUSINEE!!!

tibi 15 noiembrie 2012 at 21:44

Si ca sa vezi in loc sa se ocupe de delegarea obiectiva a arbitrilor, presedintele arbitrilor se razbuna observatorii care indraznesc sa il contrazica, sau mai presus de toate mai si jigniste persoane care se afla in conducerea AJF, ca sa va demonstrez ca nu vorbesc prostii va atasez copie a delegarilor dupa ce am fost la sedinta a comisiei de disciplina a arbitrilor convocata de asa zisul presedinte al arbitrilor si unde credeti nu in sediul AJF Alba unde conform regulamentelor ar trebui sa isi desfasoare activitatea comisia susnumita, ci la sediul unde are servciul presedintele arbitrilor respectiv la Directia de Tineret si Sport al judetului Alba, dar sa revenim la ale nostre, va atasez o poza importanta care m-a facut sa ma gandesc daca nu cumva e timpul sa faca o pauza sau poate sa renunt la aceasta frumoasa activitate care se numeste arbitrajul fie ca este din calitatea de arbitru sau observator de arbitrii, poate ca ar trebui sa dea de gandit celor care conduc destinele fotbalului din judetul Alba si conducatorilor de club din acest judet, si sa nu va mire daca nu se iau masuri impotriva abaterilor grave care se petrec in aceasta activitate……

Comentariile sunt oprite