Rămâi conectat

Cultură Educație

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba îşi doreşte să acceadă în categoria a II-a de clasificare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Peste 70% dintre direcţiile de sănătate publică au transmis Ministerului Sănătăţii rapoartele cu propunerile de clasificare în funcţie de competenţă a unităţilor sanitare. Pe baza acestor documente Ministerul Sănătăţii (MS) va aproba categoria în care spitalul va fi clasificat. Conform legislaţiei, până la 1 iunie, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele 5 categorii. Unităţile spitaliceşti din ţară şi implicit de la noi din judeţ au avut obligaţia de a solicita, până la sfârşitul săptămânii trecute, în scris, direcţiilor de sănătate clasificarea în noile condiţii. Cererea unităţilor trebuia însoţită de o fişă de autoevaluare de a cărei corectitudine şi realitate a datelor înscrise răspunde managerul unităţii solicitante. În ceea ce priveşte solicitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, conducerea a cerut încadrarea celei mai mari unităţi sanitare din Alba în categoria a II- a, nivel de competenţă înalt – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate, cu toate că în momentul de faţă spitalul se poate încadra doar la categoria a III-a. „Am solicitat încadrarea în categoria a II-a, însă nu îndeplinim condiţiile de cercetare şi colaborare cu universităţi de specialitate, motiv pentru care am realizat un plan de conformare”, ne-a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Nicoleta Coşarcă. Rămâne de văzut dacă Ministerul Sănătăţii va accepta acest plan de conformare, adică dacă va da posibilitatea unităţii sanitare să îşi rezolve lipsurile.
Direcţia de Sănătate Publică Alba (DSP) a finalizat cererile pentru clasificarea unităţilor sanitare şi le-a înaintat pentru validare şi aprobare celor de la MS în cursul zilei de miercuri 11 mai. „Noi am propus încadrarea spitalelor din Alba în categoriile III, IV şi V, sugestiile noastre urmând să fie analizate de cei de la Ministerul Sănătăţii”, ne-a precizat directorul DSP Alba, dr. Horea Timiş. Pe baza documentelor transmise Ministerul Sănătăţii va aproba categoria în care spitalul va fi clasificat. Clasificarea va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. Dacă propunerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba nu va fi acceptată, ci se va merge pe varianta DSP Alba, unităţile sanitare de la noi din judeţ vor fi cu nivel de competenţă limitat – spitale care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative (categoria V); nivel de competenţă bazal – spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate (categoria IV) şi cu nivel de competenţă mediu – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate (categoria III). (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a, din anul viitor Din cauza promovabilității foarte proaste la sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat din anul 2023, 4 licee din județul Alba nu vor mai avea dreptul să organizeze […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea