Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Specificaţiile tehnice ale cardurilor naţionale de sănătate au fost stabilite

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Printr-un ordin emis recent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a stabilit specificaţiile informatice ale sistemului naţional al cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate. Potrivit Ministerului Sănătăţii, primele carduri ar urma să fie emise în cursul acestui an. Ordinul CNAS pentru aprobarea specificaţiilor informatice ale sistemului naţional al cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate a fost publicat în Monitorul Oficial al României din 18 mai 2011.
Conform actului normativ, cardurile de sănătate vor conţine: date dispozitiv (număr card, cod cip, versiune); date de identificare (nume, prenume, data naşterii, sex, CNP); date administrative (număr de asigurat, dată emitere card, cod medic de familie, status donator de organe, împuterniciţi); date clinice primare (grupa sanguină, Rh, diagnostic medical cu risc vital); date de securitate  (certificate digitale, chei private).
Trebuie menţionat că Ministerul Sănătăţii a propus, anul trecut, introducerea acestor carduri de sănătate. Astfel, potrivit OUG nr. 133/2010, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, ar urma să se emită un card de sănătate în termen de 30 de zile de la depunerea unei cereri la casa de asigurări în a cărei evidenţă se află persoana respectivă. Astfel, în cursul anului 2011, dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se va face cu cardul naţional sau, după caz, cu adeverinţa eliberată prin grija casei de asigurări la care este înscris asiguratul. Termenul de la care folosirea exclusivă a cardului naţional în scopul dovedirii calităţii de asigurat este obligatorie, se va stabili ulterior, prin hotărâre de Guvern. După această dată, neprezentarea cardului naţional va duce la acordarea serviciilor medicale contra-cost, cu excepţia serviciilor medicale acordate în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi celor prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lauzei, servicii de planificare familială.
Proiectul de lege pentru adoptarea OUG nr. 133/2010 se află la Camera Deputaţilor, forul decizional. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea