Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Sport

Soarta AFC Unirea 1924 Alba Iulia: primarul Gabriel Pleșa “Am cerut o situație financiară. Dacă este în regulă, preluăm echipa”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Până la preluarea concretă a echipei AFC Unirea 1924 Alba Iulia de către Primăria muncipiului Alba Iulia, prin intermediul CS Muncipal Alba Iulia, mutare așteptată să rezolve criza formației fanion a Albei, mai sunt multe de făcut. De la rezolvarea problemelor cu datoriile fotbalistice și lămurirea eșalonului competițional în care vor evolua “alb-negrii” și până la chestiunile juridice.

Până în prezent, AFC Unirea 1924 Alba Iulia a depus la FRF documentele conform cărora cesionează către CSM Unirea Alba Iulia dreptul de participare, iar în jurul datei de 16 iulie se va ști dacă gruparea albaiuliană va rămâne în Liga 3 sau va evolua în Liga 4, unde a retrogradat la finele campionatului precedent.

Ar fi ideal dacă am continua pe a treia scenă, dar pentru mine nu e o problemă să începem în Liga 4”, a comentat primarul Gabriel Pleșa pe tema problemei fierbinți a fotbalului din Cetatea Marii Uniri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Lună fierbinte a “alb-negrilor”: puzzle complicat și presiunea timpului pentru Unirea Alba Iulia

După aflarea răspunsului la întrebarea “Liga 3 sau Liga 4”, Consiliul Director al AFC Unirea 1924 Alba Iulia (ce are în componență 5 persoane) va vota cesionarea către CSM Unirea Alba Iulia, iar ulterior e nevoie ca printr-o hotărâre de CL, promovată în regim de urgență, să fie preluată echipa. În această perioadă, până la mijlocul lunii, juriștii primăriei se interesează și la alte cluburi, la Șelimbăr sau Pitești, cum s-a procedat în situații similare.

*Datorii, brand și istorie

“Pe de altă parte, în privința datoriilor sunt mai multe aspecte. Am cerut o situație financiară detaliată, ne-am interesat și la FC Argeș, ne ghidăm după cum s-a procedat și în alte cazuri. Dacă totul este în regulă, vom prelua Unirea. E foarte important să limpezim partea juridică, cu precizări clare”, a mai adăugat edilul albaiulian.

Cuantumul datoriilor fotbalistice, către jucătorii și antrenorii actuali, sau cei vechi care și-au depus memorii, plus către alte persoane, depășește suma încasată din China în contul transferului lui Nicolae Stanciu. Sunt aproximativ 110.000 euro, plătiți în tranșe, prima virată săptămâna trecută (s-a stins datoria către Gh. Grozav), care nu acoperă însă toate restanțele acumulate în ultimii doi ani de o formație ce s-a chinuit din punct de vedere financiar.

Putem discuta, într-o anumită formă, de preluarea datoriilor rezultate din activitatea sportivă. Acesta e un aspect, rămâne să mai dezbatem. Pe de altă parte, vrem brandul și istoria, și aici e nevoie de o evaluare a impactului financiar, cât ar reprezenta marca «Unirea»”, a mai adăugat Gabriel Pleșa. Ca o comparație, la Hunedoara, suporterii s-au mobilizat și au recuperat în 2021 brandul “Corvinul” deținut de un om de afaceri bucureștean, plătindu-se suma de 47.000 de euro pentru simbolul corvinist (implicit din această vară, CS Hunedoara, finanțată de autorități, a trecut la denumirea Corvinul Hunedoara).

În vara anului 2017, prin implicarea lui Gicu Grozav și Mihai Oancea, Unirea Alba Iulia a depășit momentele critice, însă cei doi s-au retras discret în anii următori și au renunțat să mai finanțeze, deranjați de lipsa de reacție a autorităților locale. Proiectul de atunci prevedea ca Unirea să ajungă în doi ani în Liga 2, iar în maximum 5 ani fotbalul de Liga 1 să revină pe “Cetate”. Acum, în 2022, se vrea o reașezare a lucrurilor, un pas înainte în asigurarea liniștii financiare, iar 2024, anul Centenarului Unirii Alba Iulia, să însemne o promovare în Liga 2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Denisa Komives (CSȘ Blaj), la “Atletics Unlimited Games”, prima sa competiție internațională

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Sportiva Denisa Komives (CSȘ Blaj), campioana națională în proba de 800 metri, categoria copii 2, participă în aceste zile la primul său concurs internațional, la Cracovia.

“Athletics Unlimited Games” se desfășoară în Polonioa va aduna la start sportivi din 10 țări, Austria, Ucraina, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Croația, Cehia, România, Polonia. România participă cu un lot de 80 de sportivi la “Unlimited Games” (proiect Erasmus +).

Mult succes sportiva mea, în prima ta competiție internațională”, a transmis antrenorul Cristina Man (vicepreședintele Federației Române de Atletism).

Elit - Gustul Desăvârșit

Denisa Komives (CSȘ Blaj, sportivă din anul 2010) a mai cucerit în acest an o medalie de bronz în proda de 800 de metri, la București, la debutul în competițiile naționale. De asemenea a urcat pe treapta a treia a podiumului la naționalele de cros de la Botoșani la categoria copile 2.

Foto: FRA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

„Soda dragă”, prima victorie, 2-1 la Viișoara | Meciul din Cupa României, cu Unirea Alba Iulia, amânat pe 20 august

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Partida din Cupa României, de pe “Cetate”, dintre conjudețenele CSM Unirea Alba Iulia și CS Ocna Mureș se va disputa sâmbătă, 20 august, în loc de miercuri, 17 august.

Invocând chestiuni legate de aprobarea de către Comitetul Executiv al FRF, ce are ședință în 18 august, a cesionării dreptului de participare în Liga 3 dinspre AFC Unirea 1924 Alba Iulia spre CS Municipal Unirea Alba Iulia, “alb-negrii” au obținut amânarea jocului, tocmai pentru a se rezolva chestiunea mai sus amintită, dar și alte probleme legate de dreptul de legitimare al jucătorilor, interzis din pricina datoriilor către Al. Giurgiu și Bicheși (cu Ilie Adam s-a închis litigiul, după plata datoriilor).

CS Ocna Mureș a realizat prima victorie a verii, 2-1 (1-0), în deplasare cu Victoria Viișoara, goluri marcate de G. Goronea (5) și Dioșan (57), o contruntare în finalul căreia a apărut în teren și antrenorul Dan Roman, iar ocnamureșenii au mizat în actul secund pe mijlocașul senegalez Thiam Ousmane (22 de ani, cu juniorat la Juventus Torino, fost la ACR Messina, anul trecut s-a pregătit cu Viitorul Cluj).

Elit - Gustul Desăvârșit

“După aspectul meciului diferenta trebuia să fie mult mai clară. Sper să reușim să-l achiziționăm pe fotbalistul african, vrem să mai renunțăm la un jucător și să mai realizăm un transfer”, a punctat Dan Roman.

CS Ocna Mureș: M. Țăranu – Duda, Cimpoieșu, Al. Țăranu, Al. Kiraly – G. Goronea, Socaci, Al. Giurgiu, Căt. Creț, Ceaca, Al. Coman; au mai intrat Cădar, Gorba, Bucșa, D. Ghiță, Dioșan, Paleoca (a acceptat propunerea), Ognean, Cioargă, Thiam, D. Roman; absenți Guț, Coltor, Oprinca (Șerbănescu a plecat la Minerul Ocna Dej).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Liga 5, ediția 2022/2023 în Alba: trei serii a câte 10 echipe și format nou pentru Cupa României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Liga 5, ediția 2022/2023, în Alba, se va desfășura sub forma a 3 serii a câte 10 echipe, campionatul fiind prefațat de 3 partide în Cupa României, faza județeană.

Competția “KO” va avea un nou format, într-o primă fază urmând a evolua 26 de echipe din al 5-lea eșalon, fără cele 4 echipe secunde ale grupărilor din eșaloanele superioare (Performanța Ighiu, Industria Galda de Jos, CS Ocna Mureș, Viitorul Sântimbru).

Citește și: Record la AJF Alba, doar 18 minute a durat AGO! Discurs radical al antrenorului Alin Hancăș la nivel juvenil

Elit - Gustul Desăvârșit

Formațiile au fost împărțite în 9 grupe, cu două echipe, meciurile se vor disputa în sistem turneu, fiecare cu fiecare, în 4, 11 și 18 septembrie, iar câștigătoarele se vor califiica în faza a doua, în 5 octombrie, când vor intra în cursă și 5 echipe din Liga 4 (cele mai slab clasate în sezonul precedent, Cuprirom Abrud, GT Sport Alba Iulia, Kinder Teiuș, Inter Unirea, Hidromecanica Șugag).

Grupele Cupei României: *1: Tineretul Roșia Montană – Arieșul Apuseni Baia de Arieș; *2: Limbenii Limba, Inter Ciugud, AFC Micești; *3: Viitorul Răhău, Orient Blandiana, Șomii Vințu de Jos; *4: Șomii Ciumbrud, Mureșul Gâmbaș, ACS Băgău; *5: Progresul Fărău, FC Lopadea Nouă, Fortuna Mureșului; *6: Național Rădești, Voința Beldiu, Rapid CFR Teiuș; *7: Dacia Mihalț, Spicul Bucerdea, ACS Crăciunelu; *8: Târnavele Tiur, Nicolae Linca Cergău, AS Pănade; *9: Viitorul Biia, ACS Adu Academy Șona, Gaz Metan Valea Lungă.

*Programul primei runde în Liga 5

24 septembrie este data primei etape din Liga 5, unde vor fi 30 de combatante, după ce Fortuna Lunca Mureșului a acceptat să activeze la aecst nivel, deși a depus cerere să joaca în Liga 4 (la fel ca CS Municipal Unirea Alba Iulia, care va activa în Liga 3, în locul AFC Unirea 1924 Alba Iulia). Prima rundă prevede întâlnirile: *Seria 1: Inter Ciugud – Șoimii Vințu de Jos, Performanța Ighiu 2 – AFC Micești, Tineretul Roșia Montană – Orient Blandiana, Industria Galda de Jos 2 – Rapid CFR Teiuș, Viitorul Răhău – Limbenii Limba. *Seria 2: Spicul Bucerdea – Dacia Mihalț, ACS Crăciunel – Viitorul Sântimbru 2, Adu Academy Șona – Gaz Metan Valea Lungă, Târnavele Tiur – Nicolae Linca Cergău, Viitorul Biia – AS Pănade. *Seria 3: AFC Lopadea Nouă – CS Ocna Mureș 2, ACS Băgău – Șoimii Ciumbrud, Voința Beldiu – Arieșul Apuseni Baia de Arieș, Național Rădești – Progresul Fărău, Mureșul Gâmbaș – Fortuna Lunca Mureșului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea