Rămâi conectat

Sport

Soarta AFC Unirea 1924 Alba Iulia: primarul Gabriel Pleșa “Am cerut o situație financiară. Dacă este în regulă, preluăm echipa”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Până la preluarea concretă a echipei AFC Unirea 1924 Alba Iulia de către Primăria muncipiului Alba Iulia, prin intermediul CS Muncipal Alba Iulia, mutare așteptată să rezolve criza formației fanion a Albei, mai sunt multe de făcut. De la rezolvarea problemelor cu datoriile fotbalistice și lămurirea eșalonului competițional în care vor evolua “alb-negrii” și până la chestiunile juridice.

Până în prezent, AFC Unirea 1924 Alba Iulia a depus la FRF documentele conform cărora cesionează către CSM Unirea Alba Iulia dreptul de participare, iar în jurul datei de 16 iulie se va ști dacă gruparea albaiuliană va rămâne în Liga 3 sau va evolua în Liga 4, unde a retrogradat la finele campionatului precedent.

Ar fi ideal dacă am continua pe a treia scenă, dar pentru mine nu e o problemă să începem în Liga 4”, a comentat primarul Gabriel Pleșa pe tema problemei fierbinți a fotbalului din Cetatea Marii Uniri.

Citește și: Lună fierbinte a “alb-negrilor”: puzzle complicat și presiunea timpului pentru Unirea Alba Iulia

După aflarea răspunsului la întrebarea “Liga 3 sau Liga 4”, Consiliul Director al AFC Unirea 1924 Alba Iulia (ce are în componență 5 persoane) va vota cesionarea către CSM Unirea Alba Iulia, iar ulterior e nevoie ca printr-o hotărâre de CL, promovată în regim de urgență, să fie preluată echipa. În această perioadă, până la mijlocul lunii, juriștii primăriei se interesează și la alte cluburi, la Șelimbăr sau Pitești, cum s-a procedat în situații similare.

*Datorii, brand și istorie

“Pe de altă parte, în privința datoriilor sunt mai multe aspecte. Am cerut o situație financiară detaliată, ne-am interesat și la FC Argeș, ne ghidăm după cum s-a procedat și în alte cazuri. Dacă totul este în regulă, vom prelua Unirea. E foarte important să limpezim partea juridică, cu precizări clare”, a mai adăugat edilul albaiulian.

Cuantumul datoriilor fotbalistice, către jucătorii și antrenorii actuali, sau cei vechi care și-au depus memorii, plus către alte persoane, depășește suma încasată din China în contul transferului lui Nicolae Stanciu. Sunt aproximativ 110.000 euro, plătiți în tranșe, prima virată săptămâna trecută (s-a stins datoria către Gh. Grozav), care nu acoperă însă toate restanțele acumulate în ultimii doi ani de o formație ce s-a chinuit din punct de vedere financiar.

Putem discuta, într-o anumită formă, de preluarea datoriilor rezultate din activitatea sportivă. Acesta e un aspect, rămâne să mai dezbatem. Pe de altă parte, vrem brandul și istoria, și aici e nevoie de o evaluare a impactului financiar, cât ar reprezenta marca «Unirea»”, a mai adăugat Gabriel Pleșa. Ca o comparație, la Hunedoara, suporterii s-au mobilizat și au recuperat în 2021 brandul “Corvinul” deținut de un om de afaceri bucureștean, plătindu-se suma de 47.000 de euro pentru simbolul corvinist (implicit din această vară, CS Hunedoara, finanțată de autorități, a trecut la denumirea Corvinul Hunedoara).

În vara anului 2017, prin implicarea lui Gicu Grozav și Mihai Oancea, Unirea Alba Iulia a depășit momentele critice, însă cei doi s-au retras discret în anii următori și au renunțat să mai finanțeze, deranjați de lipsa de reacție a autorităților locale. Proiectul de atunci prevedea ca Unirea să ajungă în doi ani în Liga 2, iar în maximum 5 ani fotbalul de Liga 1 să revină pe “Cetate”. Acum, în 2022, se vrea o reașezare a lucrurilor, un pas înainte în asigurarea liniștii financiare, iar 2024, anul Centenarului Unirii Alba Iulia, să însemne o promovare în Liga 2.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu s-au calificat în semifinalele Cupei României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu sunt primele 3 echipe calificate în semifinalele Cupei României, faza județeană. Ultima echipă va fi decisă luni, în urma disputei dintre Hidro Mecanica Șugag și CIL Blaj. Tragerea la sorți va avea loc marți, 30 aprilie, la sediul AJF Alba. În sferturile de finală partidele au fost echilibrate, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea