Rămâi conectat

Actualitate

Sindicatul Învăţământ Zona Aiud atacă IŞJ Alba la CEDO

Publicat

în

    Preşedintele Sindicatului Învăţământ Zona Aiud, prof. Petru Damo, a anunţat oficial că va ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia Curţii de Apel Alba Iulia din procesele privind Contractul Colectiv de Muncă despre care inspectorul şcolar general al IŞJ Alba, prof. Cornel Sandu, susţinuse că l-a câştigat.
„În primul rând informarea autolaudativă a inspectorului general, prof. Sandu Cornel, conform căreia IŞJ Alba ar fi câştigat procesele împotriva SIZ Aiud este un act prematur de propagandă politică, întrucât noi vom ataca decizia Curţii de Apel Alba la CEDO. Pentru aceasta am şi depus o cerere înregistrată la Curtea de Apel Alba pe data de 20 octombrie, prin care solicităm instanţei să remită cu celeritate decizia respectivă. În cerere am specificat în clar motivul de a o ataca la CEDO. Aşa cum am afirmat în repetate rânduri, decizia inspectorului general este una abuzivă, unilaterală şi nelegală, deoarece încalcă prevederile art. 9 alin (2) din contract şi, mai ales, prevederile exprese ale art. 33 alin (4) din Legea nr. 130/1996, respectiv Decizia nr. 260/2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, prevederi legale incidente la data comiterii faptei reclamate, care specifică fără echivoc faptul că, din punct de vedere procedural, Contractul Colectiv nu poate fi denunţat fără notificarea prealabilă a organului la care acesta a fost depus spre înregistrare. Or noi am demonstrat cu probe constând din răspunsurile scrise ale AJPS Alba, respectiv ITM Alba, faptul că IŞJ Alba nu a denunţat în termen legal respectivul contract. Nu mai amintesc faptul că, din punct de vedere al normelor limbii române contemporane, instanţele au eşuat în interpretarea corectă a dispoziţiilor art. 9 alin (2) din contract, preferând să dea câştig de cauză interpretării total eronate şi neargumentate a părţii adverse. În al doilea rând, regretăm că suntem nevoiţi să ne exprimăm suspiciunea că deciziile instanţelor în această speţă, atât pe latura civilă, cât şi pe cea penală, sunt decizii incorecte influenţate de factorul politic. Este de notorietate faptul că inspectorii şcolari generali, similar prefecţilor, sunt numiţi politic de către Guvernul PDL, fiind aşadar reprezentanţii Guvernului în teritoriu. În acest context devine evident faptul că actualii guvernanţi nu şi-au putut permite ca un reprezentant de-al lor să piardă un important proces civil şi cu atât mai mult să fi fost condamnat penal pentru abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu – fapt care s-ar fi adăugat în plus la lista abuzurilor, incompetenţei, corupţiei şi nelegalităţilor comise de actuala Putere împotriva populaţiei în ultimii ani”, a spus liderul sindical Petru Damo.
*Prof. Cornel Sandu – „inamicul” sindicaliştilor din învăţământ
„În replică la curiozitatea şi «grija» maliţioasă manifestată de inspectorul şcolar general Sandu Cornel cu privire la cine va plăti cheltuielile de judecată, răspunsul nostru este următorul: în primul rând, acest aspect nu îl priveşte în niciun fel pe domnul inspector; în al doilea rând, membrii de sindicat SIZ Aiud nu sunt colegii domnului inspector, dânsul fiind inamicul colegilor noştri, întrucât din cauza deciziei dânsului peste 6.000 de salariaţi din învăţământul judeţului Alba şi-au pierdut drepturi stipulate în Contractul Colectiv de Muncă, cum ar fi: sporul de 10% pentru bibliotecari şi laboranţi, sporul de ecran de 15%, un salariu de bază pentru naşterea fiecărui copil, ajutor de deces în cuantum de 5 salarii ale persoanei decedate; 2 salarii compensatorii la ieşirea la pensie, 10 zile de concediu pentru personalul nedidactic şi didactic auxiliar, pierderea primei de vacanţă acordate din fonduri proprii şi altele. Dacă domnul inspector general ar fi fost cu adevărat colegul nostru, nu şi-ar fi angajat pe bani grei o armată de avocaţi să îl apere şi să lupte împotriva drepturilor noastre, ascultând obedient comanda politică de la centru.
Domnul inspector general a «omis» să facă cunoscut faptul că SIA Alba cu cei peste 4.350 membri s-a raliat demersului SIZ Aiud prin cererea de intervenţie în favoarea părţii formulate şi depuse în faza de recurs de la Curtea de Apel Alba. Îl asigurăm pe această cale pe domnul inspector general că vom continua în mod ferm, unit şi solidar acţiunea la CEDO, pentru recunoaşterea drepturilor noastre pe care le-a încălcat. Suntem încrezători că în această bătălie de tip David contra Goliat justiţia europeană ne dă dreptate şi îi va face pe cei responsabili să plătească”, a conchis prof. Petru Damo. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit

Publicat

în

INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, în localitatea Ighiu. Din primele date, incendiul se manifestă la un atelier de tâmplărie.

Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia alături de serviciul de voluntari din Ighiu.

La fața locului intervin pompierii cu trei autospeciale.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE 21.18: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta fără flacără, la panoul electric al atelierului. La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia.

Fără alte probleme.

Misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

Publicat

în

De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

România are toate datele pentru a deveni unul dintre marii producători de hrană ai Europei. Avem mult pământ roditor, cu ape din care putem iriga, cu o climă care încă ne ajută să facem agricultură.

O comoară care ar putea să hrănească peste 80 de milioane de oameni, dacă am înțelege cât de valoaroasă este și ce trebuie făcut. Duminică, la “România, te iubesc!”, aflăm în ce măsură țară noastră își poate hrăni propriul popor în cazul unei crize alimentare.

70% din toată suprafață agricolă este împărțită între micii fermieri, care fac o agricultură de subzistență și nu produc mare lucru. De 30 de ani ne chinuim fără succes să reparăm sistemele de irigații pe care tot noi le-am distrus. În 2020, an secetos, deficitul între importuri și exporturi a fost de aproape două miliarde de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: “Copilul rade. Iubirea și înțelepciunea mea e jocul. Adolescentul cânta. Jocul și iubirea mea e înțelepciunea…”

Mai marele agriculturii românești e relexat, inspirat și optimist.

″…Dar eu sunt optimist”

Nu la fel de optimiști sunt, însă, agricultorii din Dobrogea și estul României, unde seceta bate la ușa.

Analizele arată că, anul acesta, vom recolta cu 10-20% mai puțin decât în 2021, când am produs de trei ori mai multe cereale decât am consumat. Din 11 milioane de tone de grâu, șapte au plecat peste graniță. Din 15 milioane de tone de porumb, nouă au luat calea exportului, pentru că industria procesatoare, care ar da plus valoare producției agricole, nu prea există. Avem un million 200 de mii de vaci de lapte, însă doar 300 de mii sunt în ferme mari. Restul, în gospodării, iar țară noastră importă masiv carne și lapte.

Ionuț Lupu, reprezentantul Asociației Holstein Ro: Dacă în Ungaria subvenția primesc 800 euro pe animal, În România în cazul unor unor ferme industriașe, subvenția nu depășește 250 -300 de euro

Dr. Mihai Petcu, proprietar al unei ferme de vaci: “În jurul Bucureștiului au fost 42 de ferme care asigurau lapte”.

Duminică, la “România, te iubesc!” vedeți cât lapte poate asigura țara noastră pentru propriii locuitori. Tot atunci, vedem cum stăm și la capitolul carne.

Alexandru Baciu, proprietarul unei ferme de vaci: “Fermele tot noi le-am distrus, n-avem strategie”

Iar toate aceste probleme au un numitor comun: lipsa de viziune a autorităților și dispartitia specialiștilor din agricultură. România are 57 de licee cu profil agricol. Duminică, îl vizitam pe cel din Turnu Măgurele.

Cum putem să producem și să procesăm mai mult, cum ajută tehnologia de ultima generație agricultura, dar și câți bani vor ajunge în agricultara românească sunt întrebări la care răspundem duminică, la „România, te iubesc!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema „CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?”

Publicat

în

Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?

Au venit cu multe idei și propuneri de îmbunătățire a vieții în comună, idei pe care le-au discutat și le-au trecut pe hârtie.

Unitate și solidaritate, egalitate între etnii, realizarea unui after school, construirea unei grădinițe cu program prelungit, asfaltarea tuturor străzilor, sprijinirea dezvoltării agriculturii, modernizarea căminului cultural, inițierea unor cursuri de prim ajutor, organizarea unor tabere de vară, dotarea bibliotecii comunale cu mai multe cărți, dezvoltarea unor cluburi (șah, sport, lectură), oferirea de informare pentru tinerii care vor să acceseze fonduri nerambursabile, informarea cetățenilor comunei în legătură cu importanța protejării mediului, asigurarea transportului școlar pentru liceeni…sunt doar câteva dintre dorințele tinerilor .

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a nu rămâne doar niște dorințe scrise pe hârtie, ideile vor fi prezentate primăriei comunei, sub forma unei scrisori deschise.

Cartoanele scrise vor fi afișate în centrul comunei, pentru a putea fi văzute de locuitori, care pot scrie, la rândul lor, ce își doresc pentru comunitatea lor.

Dezbaterea constituie prima activitate din cadrul proiectului Erasmus Plus KA 210 ” Involved young people-developed communities”

Concomitent, partenerii din proiect Koinokalo Aps- din Italia și Asociatia World of Change din Macedonia de Nord, derulează la rândul lor dezbatere stradală, pentru a afla ce își doresc tinerii pentru comunitățile lor.

Ideile tuturor participanților (din toate țările) se vor regăsi în grupul de Facebook al proiectului-https://www.facebook.com/Involved-young-people-developed-communities-101334545831556 astfel că tinerii vor putea vedea dacă problemele comunităților din tări diferite sunt aceleași sau s-aud sunt și ele diferite.

Este o primă interacțiune între participanți, urmând ca tinerii să se întâlnească în august, pentru prima mobilitate în România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare