Şi ceaiul de muşeţel trebuie să respecte normativele UE

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Producătorii români de leacuri naturiste pe bază de plante medicinale mai au la dispoziţie, cel puţin teoretic, două luni pentru a respecta directiva UE cunoscută sub numele Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD) care a fost adoptată la 31 martie 2004 şi care cere ca de la 1 aprilie 2011 toate plantele medicinale să fie procesate după aceleaşi procedee ca şi celelalte produse farmaceutice. Acest lucru presupune inclusiv obţinerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al căror cost este extrem de mare pentru fiecare plantă în parte, deşi acestea sunt folosite de mii de ani.
Costurile uriaşe pe care le presupune intrarea în legalitate vor lichida micii producători din domeniul plantelor medicinale în favoarea coloşilor farmaceutici. În loc ca produsele alimentare şi medicamentele tradiţionale să fie privite ca probleme legate de drepturile omului, acestea au fost tratate ca probleme de comerţ. În acest fel, legile privind alimentaţia şi plantele sunt focusate pe dorinţele marilor corporaţii, nu pe nevoile şi dorinţele oamenilor.
Dacă producătorii români nu se conformează noilor norme europene, după data de 1 aprilie 2011, ţara noastră riscă să fie dată în judecată de către marile concerne farmaceutice şi nu e greu de ghicit care ar fi soarta unor asemenea procese. De altfel, piaţa autohtonă a fost deja invadată de produse homeopate procesate prin India, China etc. Astfel că, la „moartea” producătorilor noştri de medicamente naturiste, vor plânge doar buzunarele românilor… (N.I.T.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419