Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Insomnia apare din mai multe cauze printre care se numără stresul, depresia, suprasolicitarea: examenele, calatoriile sau problemele legate de serviciu, consumul excesiv de tigari, cafea sau alcool sau alimentatia necorespunzatoare. Dacă vrei să ai un somn odihnitor, ține cont de aceste sfaturi, propuse de specialistii de la About.com:

somn-femeie1. Mergi la culcare in fiecare zi (chiar si in weekend) la aceeasi ora! Prin respectarea orei de culcare zilnic, iti vei ajuta organismul sa-si respecte ritmul biologic, numit si ritm circadian care iti regleaza si iti mentine un somn normal.

2. Creaza-ti un ambient linistit, racoros, intunecos si confortabil in dormitor!
Studiile au aratat ca un mediu suficient de racoros este propice pentru un somn odihnitor. De asemenea, pentru a evita trezirea in timpul noptii, trebuie sa indepartezi sursele de lumina si zgomot din camera in care dormi. Dormitorul nu trebuie sa fie o sursa de stres, de aceea trebuie sa iti creezi o atmosfera relaxanta pentru ca sa te poti odihni corespunzator.

3. In dormitor trebuie doar sa dormi si sa faci amor, nu sa te uiti la televizor sau sa muncesti!
Desi oamenii au tendinta sa faca din propriul dormitor o camera multifunctionala, lucrul acesta este total gresit. Televizorul, calculatorul, telefoanele sunt tot atatea surse care iti perturba somnul si de aceea nu ar trebui sa stea la tine in dormitor. Nu este indicat sa iti lasi televizorul pornit in timp ce dormi. Chiar si o mica sursa de lumina de la calculator poate actiona asupra creierului tau si te poate face sa te gandesti ca este timpul sa te trezesti. De asemenea, nu lucra in dormitor! Chiar si munca in locul in care trebuie doar sa dormi, este un factor perturbator pentru somnul tau.

4. Evita cafeina, alcoolul si tutunul cu 4-6 ore inainte de culcare!
Cafeina se gaseste nu doar in cafea sau diferite tipuri de ceai, ci si in unele alimente, precum ciocolata. Daca vei consuma astfel de produse cu putin timp inainte sa mergi la culcare, s-ar putea sa nu reusesti sa adormi. Acelasi efect asupra organismului il are si nicotina. In ceea ce priveste alcoolul, contrar credintei populare ca un om care a baut, doarme „dus”, somnul unei astfel de persoane nu este deloc odihnitor.

5. Nu atipi in timpul zilei!
Desi de multe ori ai putea avea tendinta sa tragi un pui de somn in timpul zilei, lucrul acesta nu va face decat sa iti ingreuneze somnul de seara. Daca mai atipesti din cand in cand ziua, s-ar putea ca atunci cand mergi la culcare, la sfarsitul zilei, sa nu mai poti adormi, desi esti obosit. O persoana adulta, cu o stare buna de sanatate, nu are nevoie de reprize de somn in timpul zilei.

6. Fa exercitii in fiecare zi, dar evita sportul cu 4 ore inainte de culcare!
Exercitiile fizice te ajuta sa iti mentii atat forma fizica cat si psihica si de asemenea, iti asigura un somn odihnitor. Totusi, miscarea cu mai putin de patru ore inainte de somn, nu este recomandata. Ideal ar fi sa iti rezervi timp pentru sport dimineata, dupa ce te-ai trezit.

7. Respecta-ti „ritualurile” de dinainte sa adormi!
La varste foarte mici, copiii au anumite ritualuri fara de care spun ca nu pot adormi. Unul dintre acestea este cititul unei povesti de catre adulti. La o varsta matura astfel de obiceiuri pot fi la fel de utile. Asadar, „ritualurile” pot include: cititul (aproximativ 15 minute inainte de somn), o baie relaxanta, muzica ambientala sau care te linisteste.

8. Daca ai probleme cu somul, nu te „zvarcoli” in pat!
Foarte multe persoane care au probleme cu somnul, se zvarcolesc in pat si ajung sa se forteaza sa adoarma. Daca lucrul acesta este facut in fiecare seara, ideea de a adormi se asociaza in subconstient cu anxietatea cauzata de lipsa somnului. Specialistii recomanda ca, in cazul in care nu poti sa adormi in 15 minute, sa mergi intr-o alta camera in care sa fie liniste, sa te intinzi putin, sa incerci sa te relaxezi si in momentul in care esti sigur ca vei putea adormi, sa te intorci in dormitor.

9. Evita sa mananci sau sa consumi diverse bauturi grele chiar inainte de culcare!
Astfel de alimente iti pot crea un oarecare disconfort, corpul tau va fi nevoit sa „lucreze” la digerarea produselor consumate, iar somnul tau nu va fi deloc odihnitor sau nu va aparea din aceasta cauza.

10. Nu renunta la orele de somn pentru alte activitati!
Trebuie sa fii constient ca fara odihna, organismul tau nu poate functiona normal. Incearca sa iti organizezi timpul in asa fel incat sa-ti termini treburile in timp util, sa ai vreme si pentru iesiri in oras cu prietenii sau sa te uiti la televizor si sa stai pe internet, dar si sa dormi zilnic 7-8 ore, atat cat este recomandat.

Sursa Eva.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea