Rămâi conectat

Cultură Educație

Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba nu se află pe lista investiţiilor Ministerului Sănătăţii

Publicat

în

În acest an Ministerul Sănătăţii lansează un program de investiţii în secţiile şi centrele de oncologie din ţară. Din nefericire singura secţie de acest fel de la noi din judeţ, cea a Spitalului de Urgenţă Alba, nu este menţionată pe lista celor în care ministerul va băga bani. Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, peste 150 milioane de lei vor fi alocate, începând cu această lună, pentru reabilitarea unor secţii de oncologie din spitalele judeţene, a centrelor specializate, precum şi pentru dotarea cu aparatură medicală de specialitate a unităţilor sanitare. Cea mai importantă sumă, aproximativ 45 milioane de lei, a fost repartizată noului Institut Oncologic din Iaşi pentru achiziţionarea de aparatură medicală cu care va fi dotată noua unitate. De asemenea vor mai primi fonduri importante Institutul Oncologic „Al. Trestioreanu” Bucureşti, Institutul Oncologic „I. Chiricuţă” Cluj Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean Mureş atât pentru reparaţii capitale cât şi pentru dotare cu aparatură de specialitate. „Aşa cum am promis, anul acesta priorităţile de investiţii privesc domeniul oncologie. Vom aloca aproximativ 110 milioane de lei pentru dotarea unităţilor sanitare cu echipamente medicale de înaltă performanţă şi peste 42 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale şi reabilitare a secţiilor de oncologie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Ministerul Sănătăţii derulează programul pentru dotarea şi reabilitarea secţiilor de oncologie în cadrul spitalelor aparţinând atât reţelei proprii, cât şi pentru cea a autorităţilor locale. Introducerea acestui program are ca scop principal creşterea calităţii actului medical pentru diagnosticarea, prevenirea şi tratarea afecţiunilor oncologice, creşterea accesului populaţiei la aceste servicii, şi, implicit, scăderea indicatorilor de mortalitate şi morbiditate.
Doctorul Răzvan Curcă, şeful secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba (foto) ne-a declarat telefonic că, deşi în comunicatul de presă Ministerul Sănătăţii nu menţionează unitatea sanitară din municipiul Alba Iulia, nu e exclus să se aloce bani şi pentru aceasta. „Trag speranţa că vor ajunge bani şi pentru secţia noastră, chiar dacă nu sume mari” ne-a menţionat dr. Curcă. În secţia de Oncologie a spitalului judeţean sunt internaţi, lunar, şi câte 300 de pacienţi. Astfel că lipsa de spaţiu se resimte, paturile de pe secţie şi cele patru fotolii de chimioterapie nefiind suficiente, secţia fiind tot timpul supraaglomerată. Precizăm că în evidenţe, în judeţul Alba, figurează un număr de 7.000 de persoane care suferă de diferite tipuri de cancer. Lipsa fondurilor se resimte şi în ceea ce priveşte modernizarea secţiei. La iniţiativa cadrului medical care se ocupă de bolnavii de cancer, tocmai pentru a-i ajuta pe aceşti pacienţi care se luptă cu această maladie, a demarat de anul trecut campania „Înger Păzitor”. Scopul clar este de strângere de fonduri pentru singura secţie de Oncologie de la noi din judeţ. Până în prezent, din donaţiile făcute de oameni de bine şi din procentul de 2% din impozitul datorat statului s-a ajuns la suma de 125 mii de lei. Să sperăm că Ministerul Sănătăţii îşi va îndrepta atenţia şi asupra bolnavilor de cancer din Alba. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare