Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Schimb cultural între pensionarii din Alba Iulia şi Arnsberg

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu data de 29 aprilie 2011 şi până în data de 9 mai 2011, a avut loc schimbul cultural între pensionari din Alba Iulia, respectiv Grupul folcloric „Datini” de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia şi pensionari din Arnsberg – Germania, oraş înfrăţit cu Alba Iulia. În timpul şederii lor în municipiul şi judeţul nostru, le-am prezentat cele mai importante obiective turistice, precum şi obiceiuri şi tradiţii.
Le-a plăcut Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice, dar şi primirea făcută de către d-na directoare Delia Cristescu, cât şi discuţiile purtate cu d-şoara Alina şi celelalte angajate ale Centrului.
Au rămas profund impresionaţi de tot ceea ce-au văzut, dar mai ales de obiceiurile şi tradiţiile noastre care le-au încântat sufletul, afirmând cu dezamăgire că la ei au dispărut. Cea mai mare satisfacţie şi mulţumire a lor, din acest punct de vedere a fost Ansamblul Folcloric „Plăişorul” de la Săliştea de Cioara, coordonat de d-nul Petru Bran. Minunatul spectacol prezentat de acest ansamblu şi colaboratorii săi, i-a determinat să aplaude tot timpul. Au fost încântaţi şi de primirea făcută de către d-nul primar Aurel Stănilă şi preotul localităţii Săliştea, precum şi de către preotul din localitatea Tărtăria, pe care au vizitat-o. Toată stima şi respectul din partea vizitatorilor şi a noastră cei care i-am însoţit, pentru toţi cei care s-au implicat în această acţiune extraordinar de frumoasă şi mii de mulţumiri din partea tuturor pentru frumoasa organizare. Este de apreciat faptul că d-nul primar şi cei doi preoţi ne-au însoţit peste tot, dându-ne explicaţiile necesare. Sufletul spectacolului şi organizatorul tuturor acţiunilor petrecute în Săliştea de Cioara, a fost d-nul Petru Mircea Bran, căruia îi mulţumim în mod special pentru clipele frumoase dăruite.
Au rămas uimiţi de bucurie şi de spectacolul prezentat de elevii de la Şcoala Generală din Cricău şi cei de la grădiniţa din localitate, precum şi de obiectivele din împrejurimi pe care le-au vizitat. Şi aici s-au implicat oficialităţile de la primărie, începând cu d-nul primar, viceprimar şi alţi funcţionari. Nu este de neglijat şi implicarea cadrelor didactice de la şcoală în frunte cu d-na directoare Ionela Blagu, precum şi a d-nei Niculina Pop Boncea care a ţinut capul de afiş la tot ceea ce s-a organizat şi petrecut acolo. Mulţumim tuturor pentru sprijinul acordat!
Cu această ocazie s-a stabilit şi un proiect numit „Tradiţia – liant între generaţii şi naţiuni”, responsabil fiind institutor Niculina Pop Boncea şi s-au dat diplome de excelenţă pensionarilor din Arnsberg şi organizatoarei acestui schimb cultural (Maria Cioica), precum şi translatorului Eugen Filimon, care ne-a ajutat foarte mult.
N-a fost de neglijat pentru ei şi ceea ce-au văzut în Munţii Apuseni, începând cu tulnicăresele din Avram Iancu în frunte cu Argentina Floca, meşterii populari în prelucrarea lemnului şi nu numai, precum şi obiectivele turistice vizitate şi splenditele peisaje. Într-un cuvânt, s-au simţit foarte bine în România.
Cu eforturi deloc uşoare din partea organizatoarei acestui schimb cultural, dar şi datorită Grupului folcloric „Datini” şi al tuturor celor care ne-au înţeles şi apreciat acţiunea noastră culturală, pensionarii din Arnsberg au fost trataţi din toate punctele de vedere la modul superlativ. O să confirme acest lucru şi scrisoarea lor, care urmează să o traducem şi s-o publicăm în viitorul apropiat.
Mulţumim încă o dată tuturor celor care ne-au ajutat şi sprijinit, indiferent în ce fel, pentru a putea duce la bun sfârşit Poiectul „Schimb cultural între grupul folcloric „Datini” de la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Alba Iulia şi Liga pensionarilor din Arnsberg – Germania”, proiect care nu ni s-a aprobat şi care nu se putea contramanda, fiind nevoiţi astfel să apelăm la oameni cu suflet mare, care ne-au înţeles şi sprijinit acţiunea noastră culturală şi cărora le mulţumim şi pe această cale.
Maria CIOICA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea