Rămâi conectat

Sănătatea și natură

SĂNĂTATE ȘI DEMNITATE: Interviu cu dr. Eugenia Vitan

Publicat

în

Suntem în plin sezon de iarnă. Trebuie să conștientizăm că iernile nu vor mai fi ca până acum 5 ani. Ele vin cu alternanțe bruște de temperaturi crescute (de toamna) și temperaturi foarte joase (de îngheț), care nu vor da răgaz organismului să se adapteze treptat.

În aceste condiții organismul nostru va fi supus unui stres suplimentar de acomodare, la variațiile mari de temperatură, asociat stresului cauzat de atacul furibund al virușilor și microbilor specifici sezonului de iarnă.

Corpul uman are capacitatea miraculoasă de a lupta cu succes împotriva microorganismelor patogene, dacă este echilibrat. Pentru aceasta trebuie să-i asigurăm un cadru de existență cât mai natural, cât mai curat, cât mai viu.

Electrica Furnizare Discount

Atacul, din păcate se îndreaptă în România, asupra unui organism uman tot mai slăbit de multiplele forme de stres: termic – variațiile bruște de temperatură; alimentar– chimizarea, iradierea și transformarea genetică a hranei; emoțional– frica indusă prin sărăcia generatoare de nesiguranța zilei de mâine și informațiile media cu tentă negativistă și tensionantă, avalanșă de producții cinematografice și jocuri IT cu tematică care vizează șocul, groaza; electromagnetic– multitudinea de aparate electrocasnice, telefoane mobile, calculatoare, GPS-uri, alarme, antene; poluant– poluare prin defrișări masive, emisii toxico-cancerigene, deversări industriale necontrolate; etc.

Prin urmare trebuie să găsim mijloace de autoapărare, acolo unde ne stă în putință, să ne dobândim echilibrul fizic și emoțional, dar… nu este suficient, dacă acceptăm că, spațiul nostru vital să fie invadat de lipsa de moralitate a unora, care ne cauzează prejudicii majore distrugându-ne mediul, solul, hrana, pe care ni le-am păstrat mult timp naturale și ne induc, subliminal în subconștient, senzația de nesiguranță.

Putem să optăm să ne salvăm, ca o nație care își cunoaște și respectă identitatea, sau putem fi o masă amorfă la dispoziția unora pentru experimențe agro-alimentare, farmaceutice și/sau pentru cei dornici să se îmbogățească rapid pe seama sacrificării noastre.

Pentru acest lucru trebuie să corectăm greșeala care s-a instalat după „revoluție” și să restabilim ierarhia valorilor umane și profesionale, care a fost încălcată grosolan, prin promovarea numirilor doar pe criterii politice.

PUTEM SĂ OPTĂM PENTRU O ALIMENTAȚIE ECOLOGICĂ ȘI UN MEDIU CURAT?

DA!

Așa cum în Consiliul European sunt europarlamentari belgieni, englezi, francezi și germani, care cer schimbarea legii, aprobate tot în forul european în 2013, prin care să fie acordat dreptul ca fiecare țară să aleagă sau nu utilizarea sămânței transformată genetic, în agricultură, și noi, populația din România, trebuie să cerem „aleșilor” care ne cer votul, ca sa ne reprezinte interesele după cum declară în campanii, să ne dea dreptul la o viața sanatoasă și să aibă verticalitatea de a respinge acest abuz european, pe care s-au grăbit printre primii să-l însușească și sa-l continue și în prezent, în timp ce alte țări au așteptat timpul limita de adoptare și acum cer modificarea ei.

Trebuie să menținem solul viu și fertil în mod natural și nu să-l ”omorâm” cu excesul de substanțe chimice (intitulate îngrășăminte, antidăunători, hormoni de creștere, etc.).

Gâzele și albinele sunt tot mai puține, ele fiind un barometru care indică ca și arealul lor a fost afectat de poluarea aerului… Deci, noi ce inhalăm?

Trebuie să atragem atenția pașnic și cu decență, așa cum s-a întâmplat în 11 și în 18 ianuarie, anul acesta la Sebeș prin meeting-ul care a avut loc cu participarea numeroasă a oamenilor, vis-a-vis de extinderea Combinatului local care produce formaldehidă și rășini, cu eliberarea unor mari cantități de noxe în atmosferă. Masurile de control și legislația clară trebuie să normalizeze această stare de fapt.

Avem nevoie de aer curat și nu trebuie să permitem nimănui să polueze aerul cu pulberi și gaze cauzatoare de cancer și boli respiratorii grave.

Trebuie să solicităm reglementări legislative clare de promovare a produselor românești de sezon în supermarketuri, prin care consumatorii romani vor fi protejați și totodată micii producători romani vor fi apreciați și stimulați.

Trebuie să organizăm piețe pentru desfacerea produselor naturale românești ale gospodarilor țărani, fără îngrădirea impusă de normele europene ce vin în avalanșă cerându-le aberante certificate a căror susținere financiară nu o pot suporta. Autoritățile locale fac acest lucru doar o dată pe săptămâna, într-o parcare, câteva ore, dar nu este suficient. În Anglia, Franța, Italia, există piețe cu produse naturale ale micilor producători autohtoni, în care poți merge când dorești. Este o opțiune pe care unii o au și le este respectată. Nu vor să duca un trai artificial!

Trebuie sa reevaluam bunele practici, care s-au dovedit sănătoase, și care permiteau românilor să ducă o viață mai demnă și departe de noianul de boli incurabile.

Asocierea consumului de alimente „moderne”, cu termen de valabilitate tot mai mare, fără gust si fără consistenta nutrițională adecvata, cu consumul crescând de medicamente, ne afectează pe fiecare dintre noi.

Alimentele transformate genetic și iradiate gamma, mustind de e-uri, pentru creșterea valabilității, dar cu preturi deloc neglijabile, oferă o clientelă tot mai numeroasă industriei farmaceutice.

Deci, alegem să continuam sau spunem STOP !… și de la capat, dar altfel.

PUTEM SĂ OPTĂM PENTRU O VIAȚĂ NEÎNCHINATĂ MEDICAMENTELOR?

DA!

Industria farmaceutică și diviziile sale de distribuție oferă o bogata paleta de medicamente, produse de sinteză chimică, care se limitează adesea la estomparea simptomelor așa încât efectul este condiționat de luarea tabletei…

Consumul de pilule riscă să îl devanseze pe cel de hrana în Romania, căci în tratamentele bolilor cronice efectele secundare nedorite provoacă alte simptome pe care le tratezi cu alte și alte medicamente oferite cu generozitate de farmacii în cadrul campaniilor de „discounturi” și astfel te trezești într-un iureș năucitor care iți împarte viața între tableta de la ora …capsulele de la ora…siropul de la ora… și comprimatele de la ora…până când?

Toata viața!!

Nenorocirea este că deși iei din ce în ce mai multe medicamente, nu te simți mai bine, deși pentru asta le iei .

Sau poate… tocmai pentru că iei atât de multe, te simți tot mai rău .

Asistam cu toții la împânzirea țării cu clădiri, unele impresionant de mari, in Centrele Universitare, destinate pacienților de cancer. Ni se arata inaugurarea cu fast a acestor centre de către media, se evidențiază efortul făcut de autorități, se fac poze de grup ale edililor, cadrelor medicale și reprezentanților religioși care au sfințit lăcașele și ni se repetă, ca nu sunt bani, în continuare pentru protejarea sănătății în Romania din cauza numărului prea mare de bolnavi…

Numărul bolnavilor de cancer a crescut exploziv. Cancerul digestiv (de colon, pancreas, ficat, intestin subțire, de stomac) a devenit foarte frecvent în Romania.

Care să fie explicația? Eu, ca medic, nu mă pot gândi decât la alimentația si medicația îngurgitate.

Dar de ce trebuie să ajungem aici?

Deci, alegem sa continuam sau spunem STOP !… si de la capăt, dar altfel.

PUTEM SĂ OPTAM PENTRU UN ECHILIBRU EMOȚIONAL AL COPIILOR NOȘTRI?

DA!

Trebuie să instituim în grădinițe, școli și licee evaluări psihologice, cursuri cu tematica psihologică ca, decesul unui membru de familie, divorțul părinților, plecarea la munca a unuia dintre părinți etc., sa nu constituie un cutremur pentru copii, care să le cauzeze tentative se abandon școlar, fuga de acasă, consumul de stupefiante, suicid.

Trebuie sa recunoaștem importanța și să situăm acolo unde îi este locul psihoterapia și psihoterapeuții, de care avem nevoie în scoli și spitale, mai ales.

De asemenea trebuie avute în vedere cursuri cu tematică practică privind acțiunile pe care să le întreprindă daca se rătăcesc, daca asista la un accident, ce trebuie sa facă în caz de cutremur și incendiu, informații privind alegerea îmbrăcămintei adecvate vârstei, informații privind igiena sexuala, relaționarea interumană și conduita respectoasă.

Tinerii trebuie să-și petreacă mai mult timp în aer liber, să-și consume energia, să-și aerisească corpul, să facă mișcare chiar și prin simpla plimbare în compania colegilor.

Cred că programa școlara i-ar ajuta prevăzând o zi pe săptămâna desfășurarea unor ore (de biologie, sau de fizica, sau de istorie, etc.) in aer liber, într-un cadru natural. Nu în curtea scolii, desigur.

Cred că a interacționa cu copiii pe teme practice, care să-i ajute în viată, cu prilejul unor mici excursii, drumeții pe jos, cu bicicleta, cu autocarul, ar fi un mijloc de a-i face să fie mai interesați de scoală iar atașamentul elev – profesor ar fi unul demn de respect.

Trebuie sa pregătim tineri echilibrați, pregătiți să facă față vieții, care sunt capabili să-și aleagă un drum în viată în deplină cunoștința de cauza și potrivit cu capacitățile si dotarea lor.

Deci, alegem sa continuam sau spunem STOP !… si de la capăt, dar altfel.

Am enumerat câteva domenii in care ne-am lăsat traiul invadat și degradat de diverși „dăunători” și am emis câteva păreri personale privind îmbunătățirea disfuncționalităților sociale care ne complică viată și ne amplifică lupta de protejare a sănătății fiecăruia dintre noi.

Daca promovam moralitatea, ne câștigam demnitatea și putem fi un popor sănătos.

O minte sănătoasă într-un trup sănătos înseamnă echilibru energetic în armonie cu natura… Acest lucru nu trebuie uitat niciodată.

În speranța înfăptuirii „Pas cu pas” a „României lucrului bine făcut” voi încheia cu câteva sfaturi medicale naturale, de sezon, la îndemâna oricui:

 • consumați crudități specifice de sezon și acelea să fie, pe cat se poate, romanești, chiar de seră (cele aduse de la distanță trebuie prelucrate chimico-fizice împotriva deteriorării);
 • consumați apa plata, minim 1,6-2 litri/zi -pentru hidratare;
 • consumați ceaiuri calde de tei, salvie, cimbrișor -împotriva răcelii;
 • consumați propolis, miere albine, citrice, cătina – aliații noștri pentru mărirea imunității;
 • căliți organismul prin dușuri scoțiene (alternanță de apa calda cu rece)
 • faceți bai calde cu sare dizolvată (grunjoasa sau de mare)- în caz de răceli
 • consumați usturoi și ceapă – prin care țineți departe virușii si microbii;
 • consumați condimentate contra frigului (ardei iuți, hrean, piper);
 • peste 18 ani, consumați cu moderație țuica, vin roșu când simțiți frig, pentru activarea circulației si încălzirea corpului;
 • îmbrăcămintea de iarnă trebuie să fie adecvat de groasă, adaptată la temperatura respectiva de iarnă; este de preferat să folosim o îmbrăcăminte lejera, alcătuita din mai multe piese, decât una strâmtă și foarte groasă, în care abia ne mișcăm;
 • un somn odihnitor implică obligatoriu aerisirea camerei indiferent de cât este de frig și umidificarea aerului pe parcursul nopții ;
 • nu renunțați la plimbările zilnice pe jos.

CABINET MEDICAL DR. VITAN EUGENIA

ALBA-IULIA

Str. Cloșca, Nr.8, bl.3B

Tel. 0751 415 104; 0258 701 077

Publicitate

Sănătatea și natură

Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12

Publicat

în

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită calităţilor terapeutice antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. Este un bun remineralizant şi tonifiant.

Orice legumă este de preferat a se consuma în stare crudă, însă varza este la fel de bună şi după conservare.  Istoric Construirea Marelui Zid Chinezesc (un “şarpe” din piatră desfăşurat pe mii de kilometri de-a curmezişul Asiei) a fost posibilă şi datorită verzei murate, un aliment de bază în hrana sclavilor. Medicii chinezi recomandau ca muncitorii să fie hrăniţi zilnic cu varză pusă la murat, împreună cu mărar, leuştean, seminţe de chimen şi fructe de ienupăr, dar şi cu puţin orez şi soia.

În urmă cu o mie de ani, din China reţeta a fost preluată de popoarele din Rusia, care aveau experienţă în domeniu, punând la murat ierburi sălbatice. Mai simandicoşi, europenii au rămas câtva timp în expectativă, jenaţi mai ales de mirosul murăturii, dar au capitulat în cele din urmă, apreciind-o la justa valoare. Un căpitan al flotei britanice, pe numele său James Cook, a introdus varza murată în meniul marinarilor de cursă lungă, salvându-i astfel de avitaminoză.

Electrica Furnizare Discount

Depozit de vitamine Varza murată conţine multe vitamine, microelemente şi săruri minerale, acid ascorbic, vitamina C (prelucrarea termică moderată favorizează creşterea cantităţii de vitamina C), acid folic (e conţinut mai ales în frunzele exterioare, de culoare verde), magneziu (restabileşte vitalitatea la persoanele suprasolicitate). Specialiştii în dietologie consideră că pentru unii bolnavi, varza murată este mai folositoare decât cea proaspătă, datorită faptului că bacilii acidolactici produşi în procesul de fermentare o îmbogăţesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 şi B9.

Varza murată este unicul produs alimentar vegetal care conţine vitamina B12, care înlătură oboseala şi anemia, ajută în lupta cu îmbătrânirea. Carenţa de vitamină B12 se înregistrează cel mai des la vegetarienii convinşi şi la persoanele vârstnice. Ea generează palpitaţii, slăbiciuni, pierdere de memorie şi scăderea auzului. În anul 1948, în varză s-a descoperit o substanţă antiulceroasă: vitamina U, care protejează mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulceraţiilor. Sunt prezente şi alte vitamine şi microelemente, săruri minerale, glucide şi substanţe organice care stimulează producerea sucului gastric şi a secreţiei biliare.

Brancardierul intestinelor Unele afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi aparatului locomotor se agravează din cauza intoxicării organismului cu toxine, eliminate de bacteriile de putrefacţie, şi cu produse reziduale de fermentaţie intestinală. Varza murată este un remediu bun pentru dezintoxicarea lor. Bacteriile folositoare care apar în varza murată în procesul de fermentaţie restabilesc activitatea vilozităţilor intestinale, dereglată de disbacterioză, varza fiind o sursă extraordinară de probiotice.

În aproximativ 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, având un rol foarte important pentru menţinerea sănătăţii intestinelor şi îndepărtarea eficientă a toxinelor din organism. Varza murată favorizează şi procesul digestiv la persoanele cu scădere a funcţiilor motrice ale intestinelor. Cercetătorii spun că varza murată nu-şi pierde calităţile în timpul preparării culinare. Mai mult decât atât, preparată prin fierbere înăbuşită, poate fi consumată pentru vindecarea membranei mucoasei intestinale, la bolnavii care nu au voie să mănânce celuloză. Varza murată îmbunătăţeşte digestia, scoate din organism reziduurile şi activează enzimele care neutralizează substanţele cancerigene.

Tratamente externe:

Răni, arsuri, lovituri şi inflamaţii. Locurile afectate se pansează cu terci din varză murată (obţinut prin zdrobire), pus între 2 straturi de tifon, care se schimbă de 2-3 ori pe zi. Dacă apare o senzaţie de arsură insuportabilă, varza se amestecă cu puţină apă fiartă şi răcită.

Acnee. Zilnic se aplică pe zonele afectate frunze de varză murată. Compresa se ţine 25 de minute, apoi se spală pielea cu apă rece. Cura durează 1,5-2 luni.

Dureri de cap. Pot fi diminuate cu varză murată învelită în tifon. Se aplică în zonele de după pavilionul urechilor şi pe tâmple, apoi capul se leagă cu un prosop. Dacă durerile sunt dese şi insuportabile, se beau şi câte 100 ml de moare, de trei ori pe zi.

Tratamente interne:

Astm bronşic. Se recomandă consumarea zilnică a salatelor din varză murată, ceapă şi usturoi.

Paradontoză. De 6-8 ori pe zi se mestecă bine câte 3-4 linguri de varză murată tăiată mărunt, iar între procedurile de mestecat se clăteşte gura cu moare încălzită.

Pirozis (arsuri la stomac). Înainte de fiecare masă se mănâncă câte 2-3 linguri de varză murată tăiată mărunt. MOAREA DE VARZĂ

Litiază biliară, gastrită cu aciditate scăzută, giardioză. Timp de 2-3 săptămâni se beau câte 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Apoi, dacă pietrele sunt mici (mai mici decât un grăunte de porumb), după consultarea cu medicul specialist, puteţi să folosiţi metoda bunicilor. Se amestecă un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat şi suc de la 4 lămâi. Cu 24 de ore înainte de procedură nu se mănâncă nimic. Începând de dimineaţă, se beau câte 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca dureri, de aceea trebuie folosită o compresă caldă în zona ficatului, pe toată durata curăţării, sau o pastilă de No-Spa. Timp de 4-5 ore, organismul răspunde cu diaree, în timpul acesta, colecistul se curăţă de pietre. După procedură, timp de 2 săptămâni, se bea ceai din muşeţel şi fenicul. Două linguri cu seminţe de fenicul râşnite se fierb 10 minute într-un litru de apă, se adaugă 2 linguri cu flori de muşeţel, se acoperă cu capac şi se trag de pe foc. După 25 de minute se strecoară, iar peste plante se mai toarnă un litru de apă şi se aduce până la punctul de fierbere. După răcire, se strecoară şi se amestecă tot lichidul obţinut. Se bea în timpul zilei în loc de apă.

Hemoroizi. Se beau câte 100 ml de moare încălzită, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Atunci când hemoroizii se asociază cu hemoragie, se bea câte un pahar de 2-3 ori pe zi şi se mănâncă zilnic salată de varză proaspătă sau murată. lAvitaminoză şi astenie. Se amestecă câte un pahar de moare şi suc de roşii, se adaugă 150 ml de apă plată, o lingură de miere de albine şi o lingură de suc de lămâie. Se bea câte un pahar de 1-2 ori pe zi, între mese, până la îmbunătăţirea situaţiei.

Răguşeală, dureri uscate în piept. Se amestecă părţi egale de moare şi apă plată. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.

Diabet. De 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, se bea câte 1/3 pahar de moare, diluată cu apă, în proporţie de 1:1, timp de 21 de zile. După 7 zile de pauză, cura se repetă, până la îmbunătăţirea situaţiei.

Constipaţie. 1. Se dizolvă 2 linguriţe de sare grunjoasă în 250 ml de moare şi se bea dimineaţa pe nemâncate. După necesitate, se repetă procedeul şi a doua zi, tot dimineaţa. 2. Un pahar de moare (250 ml) se amestecă cu o linguriţă de drojdie sau 4 g de cruşin şi se bea încălzit, dimineaţa, pe nemâncate.

Diaree. Se recomandă consumarea amestecului din părţi egale de suc de roşii proaspăt stors şi moare de varză.

Afecţiuni hepatice. Se bea amestecul din reţeta precedentă, câte 100 ml, de trei ori pe zi, între mese, timp de 6-8 luni.

Gastrită. Se bea zilnic moare încălzită, înainte de mesele principale. Prima dată se beau 100 ml, apoi doza creşte treptat, până la 2 pahare pe zi.

Mahmureală. Se rade pe o răzătoare cu orificii foarte mici sau se toacă cu un robot de bucătărie 3-4 cepe mari. Un pahar cu terci de ceapă se amestecă cu 3 pahare de moare, o lingură cu pastă de roşii, piper negru, sare şi zahăr după gust. Prima dată se bea jumătate de pahar, apoi în timpul zilei se bea restul. Dacă vă pare foarte concentrat, se diluează cu puţină apă. Reţete străvechi de conservare a verzei Ca să obţinem varză acră, nu doar gustoasă, dar şi cu multe efecte terapeutice, e bine să amintim câteva reguli folosite din moşi-strămoşi. Puneţi varza la murat în zile cu lună plină.

Nu vă apropiaţi de varză dacă nu sunteţi bine dispuşi sau nu vă simţiţi bine, sunteţi bolnavi.

1. De regulă, la 10 kg de varză se pun 1 kg de morcovi şi 250-350 g de sare. Morcovul îmbogăţeşte compoziţia cu vitamine şi serveşte drept izvor de glucoză suplimentară care participă la procesul de fermentare. Sarea favorizează extracţia de suc şi formarea de moare, reglează viteza de fermentaţie, este şi un conservant natural. Cantitatea prea mare de sare împiedică activitatea microorganismelor, şi varza devine prea sărată, dar insuficient murată. În nici un caz nu se folosesc vase din aluminiu sau din tablă zincată!

Materialul lor în contact cu mediul acid produce combinaţii chimice toxice.

2. Dacă varza se pune la murat întreagă sau tăiată în jumătăţi, se păstrează de 1,5-2 ori mai multe vitamine. La fiecare 10 kg de varză aveţi nevoie de 200-300 g de sare. Cu primele foi în care sunt învelite căpăţânile se acoperă fundul vasului. Se pun în straturi căpăţâni întregi sau tăiate în jumătăţi, varza tocată amestecată cu o parte de sare şi morcov ras pe răzătoarea cu orificii mari. Se adaugă după preferinţă mere, gutui, cătină, felii de sfeclă de zahăr sau sfeclă roşie, bobiţe de răchiţele, călin, scoruş, seminţe de mărar sau chimen. Sarea rămasă se dizolvă în cantitatea de apă necesară pentru umplerea vasului. Varza se acoperă cu un strat de frunze şi o bucată de ţesătură de bumbac împăturită, deasupra se aşează un platou de ceramică de mărime potrivită, cu o greutate deasupra, şi se ţine într-un loc cu temperatura de 18-22 grade. Zilnic se înlătură spuma, se introduce în câteva locuri un beţişor curat pentru eliminarea gazelor. Platoul trebuie să fie permanent acoperit cu moare. Când moarea se limpezeşte şi procesul de fermentare se termină, varza se mută la rece.

3. Moarea de varză se conservă şi pentru perioada când varza se termină. Se lasă la rece într-un borcan acoperit cu un prosopel de bumbac, timp de 3-4 ore, ca să se limpezească, apoi se strecoară prin filtrul de cafea sau prin 4 straturi de tifon. Se aduce până la 80 grade C, pe un foc mare, într-un vas emailat (nu se fierbe!), şi imediat se toarnă în sticle sau borcane sterilizate cu filet. Se păstrează în frigider.

4. În cazuri de gastrită, pancreatită, ulcer, afecţiuni renale şi hepatice se foloseşte varză murată fără sare. Într-o găleată emailată se pune un strat de varză tocată amestecată cu morcov ras, apoi un strat de ceapă şi usturoi tăiate mărunt, iar un strat de varză şi aşa până se umple vasul la 4/5. Peste varză se toarnă apă caldă şi se pune o farfurie şi o greutate pentru presare. Găleata se ţine la căldură, zilnic se introduce un beţişor până la fund, pentru eliminarea gazelor, şi se înlătură spuma. După terminarea procesului de fermentare, varza se păstrează la temperatura de 2-8 grade.

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Publicat

în

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Ţelina este o plantă leguminoasă, cu proprietăţi sanogene, fiind considerată un super – ingredient în gastronomie, mai ales în bucătaria mediteraneeană. Ţelina are în compoziţie 90% apă, un conţinut bogat în fibre, vitamine din grupul A, B,C , dar şi minerale precum calciu, fier, potasiu, magneziu.

Ajută sistemul nervos

Mineralele din compoziţie contribuie la o bună funcţionare a sistemului nervos şi endocrin. Este important să o introducem în meniul copiilor,  pentru că are un rol benefic în procesul de creştere şi dezvoltare.

Ţelina poate fi consumată sub forma de sucuri, singură sau în combinaţie cu alte legume, deoarece stimulează sistemul imunitar şi, prin conţinutul în fier şi magneziu, participă la combaterea stărilor de oboseală fizică, surmenaj şi anemii.

Electrica Furnizare Discount

Putem folosi rădacina de ţelină crudă la prepararea unei salate, singură sau în combinaţie cu mere rase, morcov ras, măsline, sau la supe, în combinaţie cu dovlecei, ciuperci, fiecare alcătuind o masă hrănitoare, săţioasă, dar în primul rând sănătoasă şi curativă, pentru că are proprietăţi tonice, laxative şi hipoglicemiante.

Frunzele de ţelină conţin vitamina C şi sunt benefice în uzul extern , deoarece pot stimula cicatrizarea plăgilor, degerăturilor,  iar uleiul de ţelină are proprietăţi antihipertensive, prin conţinutul în ftalide.

Revigorează tenul

În cosmetică este folosită la produsele ce combat căderea părului, deoarece infuzia din frunze de ţelină înlătură mătraţa şi întăreşte rădăcina firului de păr. O putem regăsi în  componenţa  produselor de îngrijire a tenului, deoarece are efect revitalizant şi cicatrizant, poate ameliora acneea şi calma tenul iritat, ridat.

Combate obezitatea

O recomand celor  care doresc să scadă în greutate, deoarece are efect hipocolesteroleminat şi un conţinut caloric negativ, adică consumul energetic pentru digestia ei depăşeşte încărcătura calorică, iar prin proprietăţile diuretice şi depurative ajută metabolismul şi facilitează digestia.

Recomand persoanelor vârstnice să o introducă în dietă , deoarece prin proprietăţile sale antiinflamatoare poate reduce simptomele afecţiunilor articulare, dar are totodată şi proprietăţi  hipoglicemiante, antihipertensive şi ajută la combaterea constipaţiei, afecţiuni des întalnite în rândul seniorilor.

Scapă bărbaţii de impotenţă

Ţelina e  un bun adjuvant în dereglările hormonale, fiind benefică atât pentru afecţiunile masculine, asta pentru că participă la combaterea impotenţei (sucul de ţelină creşte androsteronul), dar şi pentru afecţiunile feminine, participă la combaterea dismenoreei,  infertilităţii,  dar are un rol esenţial şi în ameliorarea simptomelor din perioada menopauzei.

sursa: csid.ro

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Laserul CO2 fracționat, tehnologie de ultimă generație în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate, acum și în Alba Iulia, la Clinica Dermisana (P)

Publicat

în

Laserul CO2 fracționat, tehnologie de ultimă generație în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate, acum și în Alba Iulia, la Clinica Dermisana

Pielea este cel mai mare organ al omului. Avem, practic, circa 2 mp de înveliș expus uzurii poate mai mult decât oricare alt organ. Ea este contactul nostru cu lumea exterioară, platoșa împotriva bacteriilor și a virusurilor și, de ce nu, cartea noastră de vizită, și nu doar la nivelul chipului, iar doamnele înțeleg foarte bine ce vreau să spun.

Grija pentru sănătatea și frumusețea pielii a preocupat suflarea feminină, dar nu numai, din cele mai vechi timpuri, așa că nu e de mirare că tehnologia a evoluat în pas cu nevoile acestui organ plurivalent. Să te simți bine în pielea ta este astăzi mult mai ușor datorită diverselor proceduri și aparaturi menite să vindece leziunile și să îmbunătățească aspectul.

O veste bună  în acest sens vine de la cea mai mare clinică de la noi, cu specializare în diagnosticul și tratamentul minim invaziv și chirurgical al patologiilor de piele și vasculare, medicină estetică, tratamente laser și remodelare corporală, Clinica „Dermisana”. De 6 ani pe piața din Alba Iulia, aceasta are o echipă de medici specialiști formați în centrul universitar Cluj-Napoca, gata să ofere servicii complexe, atât pe partea de patologii de piele, cât și pe cea de frumusețe și îngrijire corporală. Vestea bună este că, dincolo de know-how-ul medicilor, în „flota” aparaturilor de ultimă generație a clinicii a intrat recent Laserul CO2 fracționat, cea mai recentă tehnologie în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate.

Electrica Furnizare Discount

Laserul CO2 poate fi folosit atât în locul clasicelor metode chirurgicale (bisturiu, electrocauter) pentru cele mai fine operații, cât și cu ajutorul unui scanner computerizat ce livrează energia laserului într-o formă fracționată pentru realizarea faimoasei proceduri de rejuvenare, de întinerire a pielii (prin reducerea ridurilor sau a pigmentației și revitalizarea pielii prin stimularea de colagen).

Care sunt beneficiile pentru procedura cu laser CO2?

Tehnologia minim invazivă se recomandă în cazul operațiilor de piele: *papiloame, fibroame, veruci, condiloame, angioame, keratoze, siringoame, xantelasme, anumite tipuri de alunițe și multe altele; *în tratamentul cicatricilor: post-acneice, post-chirurgicale, hipertrofice, atrofice, tratamentul cicatricilor post-arsură, al cicatricilor cheloide; *în tratamentul vergeturilor; *în tratarea melasmei, a petelor pigmentare, tratamentul ridurilor, rejuvenarea pielii fotoîmbătrânite: față, gât, decolteu, mâini; *tratamentul onicomicozei.

Gata cu „las` că merge și așa”, se poate altfel! Să vrei o piele sănătoasă și mai frumoasă nu e un moft, e o condiție a stării de bine, o realitate pe care o merităm cu toții.

Sfaturi de specialitate și soluții aplicate solicitărilor dumneavoastră puteți primi la Clinica „Dermisana”, pe Calea Moților, nr. 144, în Alba Iulia. Mai multe informații despre proceduri, tarife și programări obțineți la telefon: 0767-536-012 sau pe pagina oficială www.dermisana.ro.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare