Rămâi conectat

Actualitate

Salariatele care vor să devină mame pot cere un concediu de odihnă suplimentar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un act normativ care se aplică de puțină vreme prevede ca femeile care, pentru a concepe un copil, sunt nevoite să apeleze la fertilizarea in vitro pot beneficia acum de un concediu de odihnă suplimentar, în care să se ocupe exclusiv de procedura medicală pe care o urmează. 

Concediul de odihnă suplimentar de care pot beneficia femeile care urmează proceduri de fertilizare in vitro este prevăzut în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, iar prevederile ce vizează acest concediu suplimentar se aplică de la data publicării documentului.

Printre altele, ordonanța de urgență a Guvernului prevede acordarea a trei zile libere plătite salariatelor care urmează o procedură de fertilizare in vitro. De fapt, cele trei zile libere acordate angajatelor pentru urmarea unei proceduri de fertilizare in vitro se adaugă la numărul total de zile de concediu de care beneficiază anual respectivele salariate.

Practic, concediul anual de odihnă al unei salariate care urmează o procedură de fertilizare in vitro se prelungește cu trei zile. Concret, concediul de odihnă suplimentar se acordă astfel: salariata primește timp liber în ziua efectuării puncției ovariene și alte două zile libere începând din ziua efectuării embriotransferului.

Potrivit textului actului normativ, cererea de acordare a concediului de odihnă suplimentar trebuie să fie însoțită de o scrisoare medicală eliberată de medicul specialist ce efectuează procedura.

Prin această măsură, autoritățile din țara noastră vor să încurajeze creșterea natalității, prevenind astfel un declin demografic masiv, ce ar avea consecințe grave la nivel social și economic. De altfel, conform estimărilor Institutului Național de Statistică, până în 2050, populația României se va reduce de la 19 milioane de locuitori, cât sunt în prezent, la doar 14 milioane.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea