Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Roşiile, proprietăți terapeutice – un rezervor de vitamine şi minerale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Roşiile, proprietăți terapeuticeBoli prevenite cu ajutorul roşiilor: boala canceroasă, afecţiuni ale sistemului osos, ischemia şi aritmia cardiacă, afecţiunile degenerative ale vaselor de sânge, gripa şi infecţiile respiratorii, obezitatea şi diabetul, tromboflebita, tabagismul şi consecinţele sale, reumatismul, infecţii renale şi urinare cronicizate, digestie leneşă, constipaţie, nefrită, sânge vâscos, uree.

Citește și: Salvia, planta miraculoasă care ”nu lasă bătrâneţea să se apropie

Au fost cultivate pentru întâia oară cu nu mai puţin de trei mii de ani în urmă, de către mayaşi – o populaţie enigmatică din Peru. Ei sunt cei care le-au descoperit şi le-au transformat din plantă sălbatică în aliment. Roşiile au fost preluate de alte popoare străvechi ale Americii de Sud, răspândindu-se pe întreg continentul. În Europa, roşiile au ajuns târziu, abia prin secolul al XVII-lea, aduse de către conchistadorii spanioli. În secolul al XIX-lea, au devenit un aliment uzual pentru europeni, pentru ca acum, la începutul secolului al XXI-lea, să capete o adevărată celebritate. Iar această celebritate nu au dobândit-o doar ca aliment, ci şi ca medicament.

Citește și: Echinacea – antibiotic natural • Tratamente interne cu echinacea: Răceală, Bronşita cronică, Sinuzita, Cistite, nefrite, pielo-nefrite, Adjuvant în infecţii bacteriene, Alergie respiratorie, Artrită

Farmacia conţinută într-o roşie

Nu mai puţin de 90% din conţinutul roşiei este apă biologică, uşor asimilabilă de către organismul uman, care alcătuieşte suportul ideal pentru administrarea colecţiei de vitamine, minerale, enzime şi alte substanţe active ale tomatelor. Dintre vitaminele conţi­nute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 – protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui). Apoi, roşiile conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. Roşiile conţin și licopină, un pigment care dă culoarea specifică tomatelor şi care are un efect antioxidant mai puternic decât celebra vitamină C, protejând eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferitele intoxicaţii (inclusiv cu tutun).

Citește și: Cătina – proprietăți • Rețete cătină: cătina cu miere, siropul de cătină, tinctura, pulberea • Boli care se tratează: gripă, guturai, sensibilitate la răceli, hepatită, ciroză hepatică, anemie, adjuvant în bolile grave (cancer, leucemie, scleroză în plăci), alcoolism şi tabagism, adjuvant în bolile psihice

Cum se “administrează” roşiile

Salata.

Porţia ideală pentru un adult este cuprinsă între 150 şi 200 de grame de roşii, tăiate în felii mari, aşa încât să ne oblige să le mestecăm bine înainte de a le înghiţi. Feliile de roşii se asezonează întotdeauna în salată cu ulei presat la rece (de măsline sau de floarea-soarelui), deoarece doar în prezenţa grăsimilor pe care acesta le conţine, substanţele folositoare, cum ar fi licopina sau vitamina E, pot fi asimilate de organism. Într-o cură de roşii se consumă între 500 şi 1000 de grame de roşii pe zi, sub formă de salată şi suc.

Citește și: Terapia cu flori de fân, ieftină şi uşor de aplicat – plante, tratamente și indicații

Sucul proaspăt.

Indiferent de metoda prin care a fost obţinut (cu maşina de tocat carnea, cu ajutorul mixerului sau cu storcătorul electric centrifugal), sucul de roşii trebuie consumat proaspăt, câte un pahar (200 ml) înainte de masă sau în timpul mesei, în funcţie de afecţiunea pe care vrem s-o tratăm.

Sucul conservat – bulionul.

Se recomandă mai ales sucul obţinut casnic (bulionul), sterilizat prin încălzire şi păstrat în sticlă etanşă, fără conservanţi chimici. Acest suc pierde o parte din proprietăţile terapeutice iniţiale ale roşiei (enzimele şi mare parte dintre vitamine se degradează termic), însă unele substanţe preţioase, între care şi faimoasă licopină, se păstrează, dându-i valenţe terapeutice bulionului. Se administrează la fel ca sucul proaspăt.

Citește și: Merişoarele (afinele roşii) denumite şi „insulina verde” – proprietăți

Boli prevenite cu ajutorul roşiilor

Boala canceroasă în general – licopina din roşii previne, într-o anumită măsură, diferite forme de cancer (de prostată, ovarian, gastric, de colon, osos, de plămâni). O observaţie interesantă: administrată singură, fără celelalte substanţe din roşie, licopina nu are nici pe jumătate din efectele anticancerigene obţinute prin consumul integral al tomatelor.

Afecţiuni ale sistemului osos – consumul frecvent de roşii proaspete, coapte în condiţii naturale, creşte rezistenţa oaselor şi articulaţiilor, îmbunătăţind asimilarea calciului şi inhibând procesele degenerative.

Citește și: Tratamente cu sfeclă roșie • Preparate din sfeclă rosie • Rețete cu sfeclă roșie

Ischemia şi aritmia cardiacă – marii consumatori de roşii au o inimă mai sănătoasă, care bate regulat şi este mult mai puţin expusă la afecţiunile care apar odată cu vârsta, datorită vitaminei A şi complexului B conţinut de roşii, dar şi bogăţiei de potasiu, precum şi datorită efectelor benefice ale enzimelor şi acizilor organici asupra metabolismului.

Citește și: Quinoa – proprietăți • Cum se prepară și se consumă ? • Quinoa rețete • Quinoa beneficii

Afecţiunile degenerative ale vaselor de sânge, accidentul vascular – licopina, vitamina B6, vitamina C şi alte substanţe conţinute de roşii ajută la menţinerea elasticităţii şi rezistenţei vaselor de sânge.

Gripa şi infecţiile respiratorii – sunt prevenite şi, odată ce au apărut, se vindecă mai uşor, atunci când este consumat suc de roşii. Acesta are efecte antibacteriene directe şi, în plus, măreşte rezistenţa organismului la agresiunile microbiene de orice fel.

Citește și: Pepenele galben proprietăți • Pepenele galben în cura de slăbire • Pepenele galben vitamine • Tratamente cu pepene galben

Obezitatea şi diabetul – sunt foarte bine ţinute la distanţă cu ajutorul unei diete echilibrate (săracă în grăsimi şi dulciuri concentrate) şi al consumului zilnic de tomate. O jumătate de kilogram de roşii mâncate în fiecare zi, mai ales în timpul prânzului, accelerează metabolismul amidonului şi al grăsimilor, protejează organismul de creşterea colesterolului, de solicitarea excesivă a pancreasului şi de supragreutate.
Roşia în tratamente interne

Tromboflebita – se bea câte un pahar (200 ml) de suc de roşii proaspăt stors, de 3 ori pe zi, în cure de 30 de zile. Sucul de roşii ajuta la diminuarea cheagurilor de sânge şi nu mai permite formarea altora.

Citeşte şi: Dovlecelul prorietăţi • Remedii cu dovlecei • Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor: scleroza multiplă, supragreutatea, miopie, cataractă, boli oculare, cancerul • Tratamente interne: astm, reumatism, poliartrită reumatoidă, ischemia cardiacă, constipaţia, hipertrofia prostate

Tabagismul şi consecinţele sale – consumul sucului de roşii proaspăt reduce considerabil efectele nocive ale tutunului asupra organismului. El diminuează acţiunea nefastă a gudroanelor din fumul de ţigară asupra sângelui, acţiune extrem de nocivă, care determină apariţia unor boli cum ar fi fragilitatea vasculară, tromboflebita, impotenţa vasculară, cancerul ş.a.

Bolile vasculare în general – mâncaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, un căţel de usturoi şi trei roşii bine coapte, de mărime potrivită. Cura se face pe întreg parcursul sezonului în care se găsesc roşii. Căţelul de usturoi poate fi înlocuit cu succes de un fir de usturoi verde.

Citeşte şi: Stirul plantă medicinală • Stirul – proprietăţi • Ştirul – culegere, conservare, efecte • Uleiul de seminţe de ştir • Ştir împotriva cancerului

Reumatismul – beţi sucul proaspăt extras din roşii, câte un pahar, dimineaţa, pe stomacul gol şi înaintea meselor principale. O cură repetată cu roşii crude (minimum 1 kilogram pe zi) are efecte antiinflamatoare articulare puternice, fiind favorabilă reumaticilor. De asemenea, este şi puternic depurativă, fiind indicată şi bolnavilor de gută.

Infecţii renale şi urinare cronicizate – beţi în timpul mesei 200 ml suc de roşii, extras proaspăt, cu storcătorul sau cu mixerul, diluat cu apă de izvor. Evitaţi alcoolul, inclusiv vinul.

Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir

Constipaţie – consumaţi în timpul meselor morcov şi ţelină crudă, date prin răzătoarea fină, peste care turnaţi suc de roşii din belşug. Sucul de roşii accelerează procesele din intestinul gros, iar fibrele alimentare din morcov şi din ţelină acţionează ca un piston care împinge afară materiile reziduale.

Digestie leneşă (atonie gastrică) – preparate sub formă de salată proaspătă, roşiile uşurează digestia, în special a pastelor făinoase, a orezului şi cartofilor, dar şi a proteinelor de origine animală. Puteţi face cure în care la fiecare masă, salata de roşii să reprezinte 30-40% din cantitatea de hrană consumată. Asocierea cu ardei gras sporeşte efectul drenor al roşiilor şi facilitează eliminarea.

Citeşte şi: Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni care pot fi tratate cu leurda

Nefrită – regim dietetic: mâncaţi în mod regulat roşii, sub diferite forme.

Sânge vâscos – roşiile sunt un fluidifiant sanguin destul de puternic dacă sunt consumate în cantităţi mari şi, în acelaşi timp, normalizează tranzitul intestinal. Se bea dimineaţa o cană de apă, în care s-au pus de seara tărâţe de grâu (1 lingură), iar la 20 de minute după aceea, se mănâncă 3-4 roşii mari şi bine coapte.

Uree (eliminare) – mărunţiţi dimineaţa două roşii mari şi bine coapte şi mâncaţi-le ca atare, adăugând, după gust, pătrunjel şi puţin ulei presat la rece de floarea-soarelui sau măsline. Urmaţi această cură vreme de o lună, apoi verificaţi nivelul ureei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea