Rămâi conectat

Cultură Educație

Romii din Alba Iulia se educă şi se integrează

Publicat

în

Recent, la Alba Iulia a avut loc o manifestare foarte importantă pentru comunitatea romilor. Este vorba despre prezentarea unui proiect  intitulat „Împreună pe piaţa muncii”, care a avut loc la sediul Centrului de incluziune socio-ocupaţională din municipiul nostru. Nu intru în detalii asupra acestui proiect, care s-a derulat pe o perioadă de 2 ani şi, iată, în luna august ajunge la sfârşit. Trebuie să ştiţi doar atât, că este vorba despre un proiect care a fost luat ca model de la o importantă comunitate europeană cu o pondere mare a persoanelor de etnie romă: cea spaniolă! Modelul despre care vorbim se numeşte „ACCEDER” şi a fost derulat cu mare succes în Spania, de către Fundaţia „Secretariado Gitano”, fiind preluat şi replicat în România de Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), în parteneriat cu Asociaţia Pakiv. Prin urmare, proiectul are trei parteneri: unul transaţional, „Secretariado Gitano”- Spania, unul naţional – Asociaţia Pakiv România şi unul instituţional, tot naţional, respectiv ANR!
Pe scurt, proiectul promovează incluziunea socială şi accesul pe piaţa muncii ale populaţiei de etnie romă, prin consiliere şi prin cursuri de formare profesională. Momentul la care eu am asistat a fost cel de înmânare a diplomelor de calificare (recunoscute de Ministerul Educaţiei şi de cel al Muncii, deci şi la nivel european) unei serii formate din 25 de cursanţi, de către directorul Centrului de incluziune socio-ocupaţională, domnul Viorel Bumbu. Ascultându-l pe domnul Bumbu în timp ce vorbea despre importanţa educaţiei şi a muncii, şi văzând interesul pe care l-a stârnit în rândurile auditoriului său, am realizat că, oricât ar încerca unii să ţină mai departe comunitatea romă într-un obscurantism demn de Evul Mediu, în delăsare şi în indiferenţă (ca să nu spun în zona antisocialului), pentru a o putea manipula mai bine, viitorul acestei etnii depinde exclusiv de ceea ce se face constructiv pentru ea: de informare şi de facilitarea accesului la educaţie şi la muncă! Aceeaşi speranţă mi-a împărtăşit-o domnul Bumbu: că  doar atunci când ei înşişi, romii, vor conştientiza că au mai mult de câştigat din educaţie şi din muncă decât din altfel de activităţi, pentru că astfel vor dobândi venituri suficiente şi pensii pentru un trai decent, doar atunci când tradiţia va avea doar o pondere limitată în viaţa lor socială, romii vor deveni o forţă de sine stătătoare, cu un cuvânt greu de spus într-o societate democratică.
Cursanţii, de toate vârstele, au fost felicitaţi de directorul centrului, domnul Bumbu, în numele celor trei parteneri, respectiv Agenţia Naţională pentru Romi, Asociaţia Pakiv România şi „Secretariado Gitano”, precum şi de expertul formator al centrului,
d-ra Dana Petaca. Îi felicităm şi noi pe partenerii mai sus aminitiţi pentru reuşita lor, cât şi pe cei ce derulează proiectul la Alba Iulia, subliniind faptul că Centrul de incluziune socio-ocupaţională din regiunea Centru, cel din Alba Iulia, din câte ştim, se află pe primul loc în ceea ce priveşte accesarea unor astfel de proiecte!
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare