Rămâi conectat

Cultură Educație

Romii din Alba Iulia se educă şi se integrează

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recent, la Alba Iulia a avut loc o manifestare foarte importantă pentru comunitatea romilor. Este vorba despre prezentarea unui proiect  intitulat „Împreună pe piaţa muncii”, care a avut loc la sediul Centrului de incluziune socio-ocupaţională din municipiul nostru. Nu intru în detalii asupra acestui proiect, care s-a derulat pe o perioadă de 2 ani şi, iată, în luna august ajunge la sfârşit. Trebuie să ştiţi doar atât, că este vorba despre un proiect care a fost luat ca model de la o importantă comunitate europeană cu o pondere mare a persoanelor de etnie romă: cea spaniolă! Modelul despre care vorbim se numeşte „ACCEDER” şi a fost derulat cu mare succes în Spania, de către Fundaţia „Secretariado Gitano”, fiind preluat şi replicat în România de Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), în parteneriat cu Asociaţia Pakiv. Prin urmare, proiectul are trei parteneri: unul transaţional, „Secretariado Gitano”- Spania, unul naţional – Asociaţia Pakiv România şi unul instituţional, tot naţional, respectiv ANR!
Pe scurt, proiectul promovează incluziunea socială şi accesul pe piaţa muncii ale populaţiei de etnie romă, prin consiliere şi prin cursuri de formare profesională. Momentul la care eu am asistat a fost cel de înmânare a diplomelor de calificare (recunoscute de Ministerul Educaţiei şi de cel al Muncii, deci şi la nivel european) unei serii formate din 25 de cursanţi, de către directorul Centrului de incluziune socio-ocupaţională, domnul Viorel Bumbu. Ascultându-l pe domnul Bumbu în timp ce vorbea despre importanţa educaţiei şi a muncii, şi văzând interesul pe care l-a stârnit în rândurile auditoriului său, am realizat că, oricât ar încerca unii să ţină mai departe comunitatea romă într-un obscurantism demn de Evul Mediu, în delăsare şi în indiferenţă (ca să nu spun în zona antisocialului), pentru a o putea manipula mai bine, viitorul acestei etnii depinde exclusiv de ceea ce se face constructiv pentru ea: de informare şi de facilitarea accesului la educaţie şi la muncă! Aceeaşi speranţă mi-a împărtăşit-o domnul Bumbu: că  doar atunci când ei înşişi, romii, vor conştientiza că au mai mult de câştigat din educaţie şi din muncă decât din altfel de activităţi, pentru că astfel vor dobândi venituri suficiente şi pensii pentru un trai decent, doar atunci când tradiţia va avea doar o pondere limitată în viaţa lor socială, romii vor deveni o forţă de sine stătătoare, cu un cuvânt greu de spus într-o societate democratică.
Cursanţii, de toate vârstele, au fost felicitaţi de directorul centrului, domnul Bumbu, în numele celor trei parteneri, respectiv Agenţia Naţională pentru Romi, Asociaţia Pakiv România şi „Secretariado Gitano”, precum şi de expertul formator al centrului,
d-ra Dana Petaca. Îi felicităm şi noi pe partenerii mai sus aminitiţi pentru reuşita lor, cât şi pe cei ce derulează proiectul la Alba Iulia, subliniind faptul că Centrul de incluziune socio-ocupaţională din regiunea Centru, cel din Alba Iulia, din câte ştim, se află pe primul loc în ceea ce priveşte accesarea unor astfel de proiecte!
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute

Andreea Ștefan

Publicat

în

Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn, prezent în 47 de locații din 25 de țări, recunoscut și apreciat la nivel internațional.

În România deține doua fabrici, una la Brașov, specializata în producție de plăci OSB și una la Sebeș, cu o tradiție îndelungată în prelucrarea lemnului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Compania, în cadrul politicilor sale de responsabilitate socială, investește în performanță și susține, an de an, parcursul educațional al elevilor din orașul Sebeș, prin organizarea „Bursei de Excelență Kronospan” încă din 2012. In acești ani, compania a oferit burse de performanta unui număr de peste 100 de elevi din cadrul instituțiilor de invatamant de la Sebeș.

La ediția din acest an au fost analizate rezultatele a peste 80 de elevi, iar la final, în baza punctajului, Comisia a decis să acorde trei burse pentru elevii școlilor gimnaziale și încă cinci burse pentru elevii liceelor din Sebeș.

Pentru a răsplăti si încuraja eforturile tuturor celor înscriși, s-a decis suplimentarea cu încă cinci burse, în valoare de 3000 de lei în total, care vor reveni elevilor din ciclul gimnazial.

Valoarea financiară a burselor oferite in acest an a depășit suma de 22.000 lei.

Cei 15 elevi care au obținut „Bursa de Excelență Kronospan” învață la Colegiul Național Lucian Blaga Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș și la Școala Gimnazială Petrești.

Kronospan felicita pe aceasta cale toti elevii inscrisi in program si, de asemenea, mulțumește cadrelor didactice implicate, asigurandu-i de întregul suport în ceea ce privește oportunitățile de practica in cadrul companiei sau dotarea bazei materiale a școlilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer

Dan HENEGAR

Publicat

în

Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.

Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.

Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare