Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Cultură Educație

Romii din Alba Iulia se educă şi se integrează

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Recent, la Alba Iulia a avut loc o manifestare foarte importantă pentru comunitatea romilor. Este vorba despre prezentarea unui proiect  intitulat „Împreună pe piaţa muncii”, care a avut loc la sediul Centrului de incluziune socio-ocupaţională din municipiul nostru. Nu intru în detalii asupra acestui proiect, care s-a derulat pe o perioadă de 2 ani şi, iată, în luna august ajunge la sfârşit. Trebuie să ştiţi doar atât, că este vorba despre un proiect care a fost luat ca model de la o importantă comunitate europeană cu o pondere mare a persoanelor de etnie romă: cea spaniolă! Modelul despre care vorbim se numeşte „ACCEDER” şi a fost derulat cu mare succes în Spania, de către Fundaţia „Secretariado Gitano”, fiind preluat şi replicat în România de Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), în parteneriat cu Asociaţia Pakiv. Prin urmare, proiectul are trei parteneri: unul transaţional, „Secretariado Gitano”- Spania, unul naţional – Asociaţia Pakiv România şi unul instituţional, tot naţional, respectiv ANR!
Pe scurt, proiectul promovează incluziunea socială şi accesul pe piaţa muncii ale populaţiei de etnie romă, prin consiliere şi prin cursuri de formare profesională. Momentul la care eu am asistat a fost cel de înmânare a diplomelor de calificare (recunoscute de Ministerul Educaţiei şi de cel al Muncii, deci şi la nivel european) unei serii formate din 25 de cursanţi, de către directorul Centrului de incluziune socio-ocupaţională, domnul Viorel Bumbu. Ascultându-l pe domnul Bumbu în timp ce vorbea despre importanţa educaţiei şi a muncii, şi văzând interesul pe care l-a stârnit în rândurile auditoriului său, am realizat că, oricât ar încerca unii să ţină mai departe comunitatea romă într-un obscurantism demn de Evul Mediu, în delăsare şi în indiferenţă (ca să nu spun în zona antisocialului), pentru a o putea manipula mai bine, viitorul acestei etnii depinde exclusiv de ceea ce se face constructiv pentru ea: de informare şi de facilitarea accesului la educaţie şi la muncă! Aceeaşi speranţă mi-a împărtăşit-o domnul Bumbu: că  doar atunci când ei înşişi, romii, vor conştientiza că au mai mult de câştigat din educaţie şi din muncă decât din altfel de activităţi, pentru că astfel vor dobândi venituri suficiente şi pensii pentru un trai decent, doar atunci când tradiţia va avea doar o pondere limitată în viaţa lor socială, romii vor deveni o forţă de sine stătătoare, cu un cuvânt greu de spus într-o societate democratică.
Cursanţii, de toate vârstele, au fost felicitaţi de directorul centrului, domnul Bumbu, în numele celor trei parteneri, respectiv Agenţia Naţională pentru Romi, Asociaţia Pakiv România şi „Secretariado Gitano”, precum şi de expertul formator al centrului,
d-ra Dana Petaca. Îi felicităm şi noi pe partenerii mai sus aminitiţi pentru reuşita lor, cât şi pe cei ce derulează proiectul la Alba Iulia, subliniind faptul că Centrul de incluziune socio-ocupaţională din regiunea Centru, cel din Alba Iulia, din câte ştim, se află pe primul loc în ceea ce priveşte accesarea unor astfel de proiecte!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea de Vest din Timișoara deschide platforma online de admitere pentru înscrierea candidaților (P)

Bogdan Ilea

Publicat

în

Universitatea de Vest din Timișoara deschide platforma online de admitere pentru înscrierea candidaților (P) Viitorii studenți UVT își pot crea dosarele de înscriere, online, pe platforma de admitere, accesând site-ul admitereonline.uvt.ro – Aspiranții la studii universitare pot începe oficial procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin intermediul platformei online special creată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea