Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Românii ar putea fi anunțați prin SMS, e-mail sau poștă cu 90 de zile înainte de expirarea documentelor care conțin date personale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii ar putea fi anunțați prin SMS, e-mail sau poștă cu 90 de zile înainte de expirarea documentelor care conțin date personale

Cetățenii români care dețin documente importante precum buletinul, pașaportul sau permisul de conducere vor fi notificați automat prin SMS sau email cu 90 de zile înainte de expirarea acestor documente, potrivit unui proiect de lege în curs de dezbatere.

Foarte mulți cetățeni au fost amendați pentru că nu și-au schimbat actele expirate la timp. Senatorul USR, Raoul Trifan, a introdus o inițiativă legislativă prin care statul să fie obligat să notifice cetățenii cu 90 de zile înainte de expirarea unui document care conține date personale.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: Actele românilor într-o singură aplicație, pentru a scăpa de ghişee şi hârtii în relaţia cu statul: Anunțul ministrului Digitalizării

”Instituțiile statului ar putea fi obligate să anunțe cetățenii înainte să le expire actele de identitate: cărțile de identitate, pașaportul și permisul de conducere. Potrivit proiectului de lege, inițiat de senatorul USR de Timiș Raoul Trifan, notificarea ar urma să fie făcută înainte cu 90 de zile de data expirării documentelor prin SMS sau e-mail.

„Înainte de a sancționa cetățenii pentru lipsa unor documente personale actualizate, statul ar trebui să faciliteze pe cât posibil demersurile birocratice. E cât se poate de firesc, dat fiind ritmul accelerat al vieții cotidiene, ca unii cetățeni pur și simplu să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetățeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permițându-le să acționeze în timp util ca să evite situațiile de ieșire din legalitate”, afirmă senatorul USR Raoul Trifan.

Inițiativa legislativă prevede ca, în cazul în care autoritățile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetățeanului căruia îi expiră documentele, notificarea să poată fi realizată și prin intermediul poștei.

Va fi mai ușor și pentru stat

Transmiterea avertizărilor prin SMS și e-mail ușurează și viața cetățenilor, dar și pe cea a funcționarilor statului. Pentru cetățean devine mai simplu să-și înlocuiască, din timp, documentele care expiră, iar la ghișee s-ar putea evita cozile. Astfel, autoritățile competente vor putea să își gestioneze mai eficient resursele și să ofere servicii îmbunătățite.

Un astfel de sistem de notificare funcționează cu succes în Republica Moldova. Cetățenii primesc astfel de avertizări prin SMS, e-mail sau alte modalități, la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify. USR consideră că astfel de modele de bună practică pot fi extinse ușor la nivel național și în România.”, arată un comunicat USR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea