Rămâi conectat

Actualitate

Puncte de prim ajutor în locurile publice aglomerate prin programul naţional ″Punct de prim ajutor. Fii salvator″

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prin programul naţional ″Punct de prim ajutor. Fii salvator″, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă vrea să instruiască populaţia. Puncte de prim ajutorvor fi instalate în locurile publice aglomerate.

Primul ajutor, acordat rapid unei persoane, îi poate salva viaţa, chiar înainte de sosirea doctorului. Printr-un program naţional, în locurile publice aglomerate vor fi instalate aparate cu ajutorul cărora victimele pot fi resucitate şi monitorizate.

Situaţia bolnavului va fi transmisă în timp real în dispeceratul 112, iar salvatorul poate primi indicaţii, chiar de la un medic, până la sosirea ambulanţei. Proiectul se numeşte ″Punct de prim ajutor – fii salvator″ şi aparţine Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Puţini ştiu cum se acordă primul ajutor în caz de stop cardio-respirator.

Primul pas este punerea în siguranţă a victimei. Urmează evaluarea stării de conştientă şi se sună la 112. Dacă victima nu respiră, se verifică şi se eliberează căile respiratorii. Apoi se încep manevrele de resucitare.

Raed Arafat, secretar de stat în MI: ”Cu cât întârziem, cu atât şansă bolnavului scade. La stopul cardiac fiecare minut contează: dacă e resuscitat în primul minut, şansa de recuperare e de 90%, în 2 minute e de 80%″.

Prin programul naţional ″Punct de prim ajutor. Fii salvator″, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă vrea să instruiască populaţia, iar la nevoie, să folosească inclusiv defibrilatoare.

Raed Arafat: ”E echipat cu o butelie mică de oxigen, permite reglarea oxigenului, măsurarea pulsoximetriei, permite trimiterea unui EKG de baza către dispecerat, pe lângă defibrilator″.

Când vom avea la îndemână un astfel de aparat lucrurile vor fi mai simple. În momentul în care dispozitivul a fost deschis în mod automat se face apelul la 112, iar dispeceratul primeşte toate informaţiile despre starea pacientului. Aparatul îl va îndruma pas cu pas pe salvator.

Paramedic: „În momentul în care e ataşată masca de oxigen, aparatul detectează dacă are nevoie de 5l pe minut sau 10l pe minut. Aparatul are ritm de push ca să ştii care e ritmul pe care trebuie să îl ai la masajul cardiac″.

Începând cu luna noiembrie vom găsi 40 de astfel de aparate în zone aglomerate din Bucureşti cum sunt staţiile de metrou, gările sau aeroportul. Iar într-un an de zile ar trebui să fie montate 375 în toată ţara. Între timp autorităţile spun că vor începe pregătirea personalului care să ştie să le Foloseasca.

O parte dintre aceste staţii de salvare vor fi montate în magazinele unui lanţ comercial, partener al proiectului.

Sursa: stirileprotv.ro

Foto: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea