Programul „O familie, o casă”: Cei ce cumpără locuințe vor putea cere băncii o perioadă de grație de până la trei ani

Programul „O familie, o casă”: cei ce își vor cumpăra locuințe prin vor putea cere băncii o perioadă de grație, adică o perioadă în care să nu plătească rate, dar durata acesteia nu va putea fi mai mare de trei ani, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului ce se află în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Guvernanții intenționează, potrivit Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri în vederea implementării programului „O familie, o casă”, să înlocuiască programul Prima Casă cu o variantă ce ar aduce o reducere a costurilor de finanțare la cumpărarea de locuințe. În prezent, documentul se află în dezbatere publică la MFP și are nevoie, pentru a se aplica, de adoptarea de către Guvern și de publicarea în Monitorul Oficial.

ELIT

În inițiativa legislativă este prevăzut, printre altele, și faptul că cei ce vor contracta o locuință prin programul ce va înlocui Prima Casă vor putea solicita băncii la care au creditul să le acorde o perioadă de grație la returnarea banilor împrumutați.

Astfel, cei ce vor cumpăra o locuință prin intermediul noului program Prima Casă vor putea scăpa, pentru o perioadă, de plata ratelor“La cererea beneficiarului, finanțatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de grație la rambursarea capitalului”, se precizează în proiectul de act normativ.

Totuși, românii care-și cumpără o locuință prin programul O familie, o casă nu vor putea cere băncii o perioadă de grație mai mare de trei ani, iar perioada de creditare (la care se adaugă și perioada de grație) nu va putea depăși 20 de ani.

Prin intermediul programului O familie, o casă vor putea fi cumpărate locuințe noi (cu o vechime de până la cinci ani), atâta timp cât au suprafețe cuprinse între 50 și 100 mp și cel puțin două camere.

Cei ce vor dori să-și cumpere o locuință prin noul program de finanțare vor putea primi un credit de până la 570.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro), iar statul va garanta 80% din valoarea creditului. Avansul minim va fi cuprins între 5 și 10% din valoarea locuinței.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...