Rămâi conectat

Cultură Educație

PROFESIA – Portret în mişcare

Publicat

în

Clujului trebuie să-i recunoaştem aroma de metropolă a ştiinţei şi culturii. Fii din multe judeţe ale ţării şi-au făcut aici studiile superioare, mulţi dintre ei rămânând, apoi, să-şi desfăşoare activitatea într-un domeniu sau altul. Unul dintre aceştia este şi medicul primar, chirurgul Sorin Porumbel, absolvent al Facultăţii de Medicină Generală, cu media aproape zece, promoţia 1986. Coborâse din Vidra de Sus, Ţara Iancului (născut la 16 decembrie 1960, părinţii Elena şi Nicolae, absolvent al liceelor teoretic din Câmpeni şi Alba Iulia) şi a fost remarcat de profesori şi specialişti pentru simţul dezvoltat al datoriei şi felul în care s-a aplecat şi se apleacă să lumineze suferinţele pacienţilor atât ca practician, apoi medic stagiar la Alba Iulia, Câmpeni, Scărişoara, Arieşeni până la Revoluţia din 1989, devenind medic specialist în chirurgia generală la Spitalul municipal din Cluj Napoca. Este căsătorit, are un băiat (student în anul I, la medicină) şi o fiică (elevă la Liceul „Lucian Blaga”). Dinspre Munţii Apuseni de pe Târnave şi Valea Frumoasei, Sălaj şi Someş am întâlnit oameni care-i pronunţă cu admiraţie numele, cu cinste şi respect, considerându-l un mare chirurg care nu a dat rateuri profesionale, ce stăpâneşte domeniul său de activitate cu crez şi profesionalism, cu un sentiment avut al colegialităţii, al colaborării cu factorii de decizie din sistemul de sănătate. Pentru el pacientul nu este o masă de manevră, ci înţelegere reciprocă, felul de a-i impune şi de-ai fi acceptate metodele de tratament, rezultat al stăpânirii profesiei, al experienţelor în domeniu. Zeci de bolnavi îl caută, îl aşteaptă să coboare de la operaţiile complicate, solicitându-i ajutorul. Întrebat la o conferinţă care este esenţa profesiei de chirurg a răspuns sec, stăpân pe sine: „Ştiinţă şi Conştiinţă, adică omenia, bunul simţ moştenit de acasă (tatăl lui fiind un medic foarte apreciat în Munţii Apuseni), felul de-a se dedica pacientului, de a lucra, colabora cu colegii şi asistentele, de-a găsi împreună căile de acces spre cele mai surprinzătoare suferinţe umane. Surâsul lui cald, lumina ochilor albaştri, felul de-a asculta, de a face vizite bolnavilor, de a scrie reţete, internări şi externări completează un registru de om al dăruirii, de catalizator al speranţelor de vindecare. El este cu siguranţă un segment dintr-o lumină ce încearcă să elimine cheagurile de întuneric din fiinţa umană. Acolo, la spitalul municipal, la etajul lII, l-am întâlnit la o urgenţă şi apropierea noastră mi-a întărit un sentiment aparte, al preţuirii şi modestiei. Atunci când scrii despre un asemenea OM îl lauzi sau doar încerci să descifrezi doar pagini dintr-o biografie de excepţie, îi faci „reclamă” cum se crede astăzi sau te bucuri că poporul român naşte mereu fii adevăraţi. Mulţumim cotidianului „Unirea” pentru felul de-a promova asemenea valori. Cu certitudine, dr. Sorin Porumbel este o valoare. Să nu le ocolim, să le ocrotim cu sentimentul unei alese preţuiri.
Ion MĂRGINEANU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea