Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Cultură Educație

Procesul de redistribuire a medicilor s-a încheiat în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

La începutul lunii aprilie a demarat procesul de redistribuire a personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din cadrul unităţilor sanitare propuse de Ministerul Sănătăţii spre reprofilare în cămine pentru persoane vârstnice. Mutarea angajaţilor de pe un post pe care îşi desfăşurau activitatea de ani buni de zile pe unul într-un alt spital, la zeci de kilometri depărtare nu a fost privită cu ochi buni cam de niciunul dintre cei implicaţi. Cert este că, pentru a nu rămâne fără „pâinea cea de toate zilele”, oamenii au fost nevoiţi să îşi depună cereri de redistribuire pe unul dintre posturile vacante publicate de cei de la ministerul de resort şi să aştepte acceptul managerului unităţii unde au solicitat strămutarea. Iniţial procesul trebuia să se desfăşoare în trei etape – în acelaşi judeţ, în judeţele limitrofe şi la nivel de ţară, însă conducerea Ministerului Sănătăţii a considerat în final că mai e nevoie de o a patra etapă. În prezent redistribuirea s-a terminat, inclusiv la noi în judeţ.
Nu s-a făcut încă o centralizare la nivel de Alba a celor care au ocupat unul din posturile vacante şi nici a celor care au rămas pe dinafară. Problema mare e la muncitori şi personalul TESA care nu au avut parte de acest proces de redistribuire, cei în cauză trebuind să aştepte înfiinţarea în cele trei localităţi unde s-au închis spitalele – Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, a căminelor de bătrâni care ar trebui să îi preia. Dacă la Baia de Arieş şi Zlatna există o şansă ca cei ce stau în stand-by să aibă în final un loc de muncă, la Ocna Mureş situaţia diferă şi asta pentru că încă nu s-a luat nicio decizie în ce priveşte accesarea programului de înfiinţare de cămine pentru persoane vârstnice. Reamintim că, în cadrul celor trei unităţi sanitare, în vara anului trecut, conform datelor deţinute de noi, erau angajate un număr de 252 de persoane: Centrul de Sănătate Baia de Arieş – 60 din care: medici – 10 (unul cu jumătate de normă), asistente medicale – 18, personal auxiliar – 20, muncitori – 6 şi TESA – 6; Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş – 153 din care: medici – 11, asistente medicale – 60, personal auxiliar – 48, munictori – 24, TESA – 11; Spitalul de Boli Cronice Zlatna 38 din care: medici – 3, asistente medicale – 12, personal auxiliar – 13, muncitori – 5 şi TESA – 5.
În ceea ce priveşte redistribuirea, la noi în judeţ, în prima etapă au fost încheiate decizii de redistribuire pentru 149 de foşti angajaţi ai celor trei spitale: medici – 13, personal sanitar superior – 4, un psiholog, personal sanitar mediu – 73, infirmiere – 39 şi îngrijitoare – 19. Dintre cei 149 au fost refuzaţi, din diferite motive, 7, restul de 142 având locul de muncă asigurat. În cadrul celei de a doua etape, repartizarea în judeţele limitrofe nu a fost înregistrată nicio cerere de redistribuire. În schimb, în a III-a etapă au existat trei cereri de la trei medici rezidenţi din afara judeţului Alba. Dintre aceştia doar doi au fost acceptaţi respectiv un medic rezident Obstetrică-Ginecologie ce şi-a desfăşurat activitatea anterior la Spitalul de Boli Cronice Victoria – judeţul Braşov şi un medic rezident pediatru care a activat la Centrul de Sănătate Cehu Silvaniei – judeţul Sălaj. În ultima etapă, cea de a IV-a, conform informaţiilor primite de la Direcţia de Sănătate Publică Alba, şapte persoane şi-au depus cerere: un medic ginecolog, trei asistente, o infirmieră şi două statisticiene, acestea două din urmă nefiind acceptate. Dacă facem un calcul, folosindu-ne de datele din vara trecută, şi de datele rezultate după procesul de redistribuire, din foştii angajaţi ai celor 3 unităţi spitaliceşti închise, au ocupat un post într-un alt spital un număr de 149 persoane, iar 103 au rămas pe dinafară. Cei mai mulţi angajaţi au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, aici fiind redistribuite 67 de persoane, dintre care 32 asistente, 20 infirmiere, 11 îngrijitoare şi trei persoane cu studii superioare, din care un medic. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea