Rămâi conectat

Cultură Educație

Primarul Cugirului a propus competenţe după modelul german, pentru primari

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recent, la Bucureşti s-a desfăşurat cea de-a XVIII-a ediţie a Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), eveniment la care au luat parte peste 100 de primari de oraşe din întreaga ţară, precum şi reprezentanţi ai mai multor ministere.  La reuniune a fost prezent şi primarul Cugirului Adrian Teban care este vicepreşedinte al Regiunii 7 Centru AOR, dar şi membru în consiliul director al asociaţiei. Potrivit edilului şef al Cugirului în cadrul manifestării, primarii au ridicat probleme din aproape toate sectoarele de activitate. Spre exemplu, ei au adus în atenţia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără necesitatea înfiinţării Camerei Agricole şi finalizarea legilor proprietăţii. În ceea ce priveşte sistemul sanitar s-a formulat un protest privind modul netransparent în care s-a decis închiderea unor spitale mici hotărând atacarea în contencios a ordonanţei guvernului prin care s-au dispus asemenea măsuri.
Din alt punct de vedere, edilii oraşelor au solicitat simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor europene. „Faptul că administraţiilor locale li se reproşează incapacitatea de absorbţie a fondurilor europene, nu totdeauna acest reproş este fundamentat. În cazul Cugirului avem 8 proiecte eligibile ce aşteaptă finanţare. Deci, credem că e nevoie de înlesnirea modului de accesare a banilor europeni”, a declarat Teban.
Un alt subiect abordat a fost şi Statutul primarului şi recunoaşterea acestei funcţii pe măsura demnităţii publice pe care o prezintă „Concret, am cerut modificarea legii administraţiei publice locale după modelul german, în sensul în care primarului să i se dea dreptul de a conduce şedinţele consiliului local şi de a vota aşa cum se întâmplă în Consiliul Judeţean. În prezent, primarul poate propune un proiect de hotărâre dar nu îl poate susţine prin vot în consiliul local”, a mai spus Adrian Teban. Tot pe agenda AOR, s-a aflat şi tema modernizării României prin descentralizarea bazată pe             autonomie locală şi capacitate administrativă consolidate. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a, din anul viitor Din cauza promovabilității foarte proaste la sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat din anul 2023, 4 licee din județul Alba nu vor mai avea dreptul să organizeze […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea