Rămâi conectat

Actualitate

Peste 3 milioane de hectare cu grâu, orz şi rapiţă, însămânţate în toamna anului trecut. Grâul ocupă mai mult de 68% din această suprafață

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunșat că peste trei milioane de hectare cu grâu, orz şi rapiţă au fost însămânţate în toamna anului trecut, grâul ocupând mai mult de 68% din această suprafaţă.

2.055.682 hectare, orzul 266.585 hectare şi rapiţa 476.936 hectare. Orzul şi grâul de toamnă sunt în faza de formare a frunzei a treia şi respectiv înfrăţire. Cultura de rapiţă parcurge etapa de dezvoltare a aparatului foliar”, precizează MADR, într-un comunicat remis AGERPRES.

La această dată, ritmurile de creştere se desfăşoară normal la culturile semănate în perioada optimă şi pe terenurile cu umiditate suficientă, iar culturile sunt uniforme şi viguroase.

Culturile de toamnă prezintă în această primăvară câteva particularităţi care impun măsuri tehnologice specifice, care să stimuleze pe cât posibil vegetaţia şi să elimine orice concurenţă a buruienilor din cultură.

„Având în vedere evoluţia vremii, în această perioadă se aplică îngrăşămintele minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă, în funcţie de zonă, fiind necesară realizarea unei fertilizări suplimentare cu azot. Luând în considerare şi rezerva de umiditate existentă în sol, se recomandă fracţionarea dozei de azot, în 3 – 4 etape, în vederea sporirii gradului de utilizare a îngrăşămintelor cu azot, prin menţinerea unei concentraţii mărite, în zona de maximă dezvoltare a rădăcinilor la grâu”, precizează reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Datorită faptului că prognoza vegetativă la cultura de grâu indică valori reduse ale taliei plantelor cu internodii scurte, nu se recomandă utilizarea regulatorilor de creştere, spun specialiştii ministerului.

În acest context, se recomandă utilizarea îngrăşămintelor foliare cu microelemente şi macroelemente uşor asimilabile asociate cu tratamente fitosanitare pentru echilibrarea nutriţiei.

„La această dată, nu a fost semnalată nicio suprafaţă afectată de boli sau dăunători specifici, însă, ţinând cont de încălzirea vremii, este necesară supravegherea permanentă a culturilor, astfel încât efectuarea tratamentelor de primăvară să se facă în stadiile primare ale manifestării bolilor/dăunătorilor. O atenţie specială se impune a se acorda stării de aprovizionare a solului cu apă, urmărindu-se în mod deosebit adaptarea intervenţiilor tehnologice capabile să conserve apa existentă în sol”, arată MADR.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea